SKAKER OPP DET TYRKISKE MILJØET: Såpestjerna Sila Sahin (25) er den første tyrkiske kvinnen som kaster klærne for Playboy, til stor forferdelse for familien. Faksimile: Playboy
SKAKER OPP DET TYRKISKE MILJØET: Såpestjerna Sila Sahin (25) er den første tyrkiske kvinnen som kaster klærne for Playboy, til stor forferdelse for familien. Faksimile: PlayboyVis mer

- Jeg vil være fri

Muslimske Sila Sahin (25) er den første tyrkiske kvinnen som kaster klærne for Playboy.

(Dagbladet): Den tysk-tyrkiske skuespilleren Sila Sahin (25) har til nå vært selve glansbildet på en moderne muslimsk kvinne i et multikulturelt samfunn.

Sahin har en suksessfull skuespillerkarriere i såpeoperaen «Gute Zeiten, schlechte Zeiten» («Gode tider, dårlige tider»), og har gjort både fansen og familien stolt gjennom innsatsen sin.

Nå har hun derimot sjokkert både familie og fans ved å posere naken i magasinet Playboy. På forsida vises hun i en provoserende stilling, med det ene brystet bart.

- En frigjøring Dette er første gang en tyrkisk kvinne har posert for magasinet, og Sahin ser ut til å sende en klar og tydelig melding til den konservative familien sin.

- Jeg gjorde det fordi jeg ville være fri, sier hun.

- Disse bildene er en frigjøring fra den restriktive barndommen min. Jeg ble alltid fortalt at jeg ikke fikk gå ut, at jeg ikke fikk gjøre meg selv attraktiv, og ikke fikk ha mannlige venner.

Familien har reagert med forferdelse og sterk misnøye, og mora har kuttet all kontakt med skuespilleren.

- Mora mi er fremdeles sint. Det blir enda verre med besteforeldrene mine, tanta mi og onklene mine, sier hun.

Sahin har derimot fått i gang en samtale med faren, som også er skuespiller. Han har uttrykt bekymring for presset hun kommer til å få fra det tyrkiske miljøet  i Tyskland, og det videre muslimske samfunnet.

Vil åpne øynene til tyrkiske jenter Sahin proklamerer likevel at hun tok de kontroversielle bildene for å vekke tyrkiske jenter som har vokst opp i strenge hjem hvor kvinners valg er begrensede.

- Altfor lenge prøvde jeg å gjøre alt riktig, sier hun.

- Jeg vil at disse bildene skal vise unge tyrkiske kvinner at det er ok å leve slik som man vil. Mange av landsmennene mine synes det er flott at jeg kan være så fri. Med bildene håper jeg å vise at man ikke nødvendigvis må leve etter reglene som lages for oss.

Sahin fortalte familien om bildene gjennom et tv-intervju dagen før bladet havnet i kioskene. I intervjuet tryglet hun foreldrene om å forstå hvorfor hun stilte opp naken.

- Jeg håper dere kan tilgi meg, sa hun.

- Vær så snill å la meg komme hjem.

FRIGJØRENDE?: Sila Sahin vil oppfordre tyrkiske jenter til å leve slik som de vil. Faksimile: Playboy
FRIGJØRENDE?: Sila Sahin vil oppfordre tyrkiske jenter til å leve slik som de vil. Faksimile: Playboy Vis mer