- Jeg vil vurdere å adoptere

- Det er ikke mangel på barn i denne verden, vi mangler foreldre, sier TV-aktuelle Adil Khan.

SNAKKER UT: TV-aktuelle Adil Khan snakker ut om oppveksten, sjekking og farsrollen i ukens utgave av KK. FOTO: GEIR DOKKEN/KK
SNAKKER UT: TV-aktuelle Adil Khan snakker ut om oppveksten, sjekking og farsrollen i ukens utgave av KK. FOTO: GEIR DOKKEN/KKVis mer

- Det er en myte at dansegutter får damer. Jeg er dårlig på chit-chat og på å mingle ute på byen. De sjekkegreiene ligger ikke naturlig for meg, sier hele Norges dansestjerne - Adil Khan (30), som er aktuell med nytt program på NRK, til KK. Kledelig beskjedent må vi tilføye.

La oss først som sist gå tilbake til det øyeblikket hvor alt startet, til den gangen en ensom femtenåring åpnet en dør og alt ble forandret.

Den forbudte, fantastiske musikken Hele verden skal han vinne med sin sang, er planen, og fra hjemlandet Pakistan og fra India hanker Adils foreldre inn den ene sangmesteren mer kunnig enn den andre.

Det er på en workshop med en av disse, i et av sine endeløse forsøk på å være et prakteksemplar av en sangstudent, 15 år gamle Adil kjenner basslyden vibrere i kroppen.

Allerede har storesøsteren hans, Deeyah, blitt popstjernen Deepika og introdusert ham for hip hop.

Og det er denne forbudte, fantastiske musikken han nå gjenkjenner. I en av pausene fra sang­mesteren følger han lyden, forsiktig gløtter han inn døren. Så hører han: « Lukk døra bak deg. Kom inn.»

Og det er først nå, over et kafébord 15 år senere, han forstår dette:

- Det var første gang noen ønsket meg velkommen inn. De gutta der ... det er bare ... jeg fant meg selv, jeg fant min sti og jeg fant min første familie, brødrene mine.

- Vi hadde samme bakgrunn med streng oppdragelse hele gjengen - også fant vi dette fantastiske stedet hvor vi kunne få utløp for følelser, sinne, aggresjon, frustrasjon, kjærlighet, glede ... alt gjennom denne vakre fysiske kunstformen som for folk flest bare er breakdance og snurring på hodet, men som for oss er denne ene formen for kunst hvor du fletter sammen dans og akrobatikk til musikk, noe som er ganske så komplekst.

Slutt på «pakkis» og «brunost» Og så, som om ikke vi har nok av rusk i begge øynene allerede, kort tid etter å ha blitt en del av gjengen, skjer dette:

I alle friminutt har Adil vært alene. Men en dag han kommer ut på skoleplassen, er han ikke lenger det. For der står de bare, de nye vennene, på en skole ingen av dem hører til, i et ordløst nærvær som likevel forteller alt: Fra nå av er Adil en av dem.

DRAR IKKE DAMER: Ifølge Adil er det en myte at dansegutter drar damer. FOTO: GEIR DOKKEN/KK
DRAR IKKE DAMER: Ifølge Adil er det en myte at dansegutter drar damer. FOTO: GEIR DOKKEN/KK Vis mer

- Fra den dagen ble det slutt på brunost og pakkis. Fra den dagen sto jeg i alle friminuttene og breaket. Da fikk jeg høre «slutt å briefe». Men det kunne jeg leve med.

Seieren som forandret alt Adils nye lidenskap skal imidlertid ikke falle i god jord hjemme.

- Det var veldig populært i begynnelsen, for det kunne være med på å løfte meg som artist, «da får vi en Michael Jackson som kan alt» ... Men etter hvert som jeg kom hjem og de så at gleden var så mye større enn over de forbanna sangtimene og skole og lekser, så fikk jeg et ultimatum. Hvis ikke jeg fulgte opp sangtimene, var det rett ut, og det var jeg ikke klar for. Så da ble jeg Batman. Jeg var Batman i åtte år, og lot som jeg ikke danset.

Men det skal gudene vite at han gjør. Etter et års intensiv trening vinner Adil og dansekompisene NM. Og snart starter han sin egen dansegruppe, som han også vinner flere konkurranser med.

Men den aller største seieren kommer i 2006. Åtte år etter å ha åpnet døren som forandret alt, vinner han tv-konkurransen «Dansefeber».

Som i sin tur gir rakettfart i karrieren: Allerede året etter hankes han inn av Oslo Nye Teater som Bernardo i West Side Story, i 2007 får han en rolle i Nøtteknekkeren, året etter reiser han rundt med @lice og Riksteateret, i 2009 får han strålende kritikker som Mowgli i Jungelboka, i 2011 ser vi ham både i tv-serien «Taxi» samtidig som han er sterkt eksponert som dommer i «Norske Talenter».

Skal bevise sitt livsmotto I høst er på ringen sett og vis sluttet: Igjen er han tilbake med dansen i tv-ruta, denne gangen for å bevise sitt eget livsmotto: Alle kan lære å danse.

På tre uker skal alt fra elever på metall-linja til ansatte på et NAV-kontor kunne framføre en krevende og imponerende streetdance-koreografi, for venner og familie som de har trent på i skjul gjennom programmet «Adils hemmelige dansere» (premiere på NRK1 24. oktober).

- Ved å finne knagger hos dem som står på scenen og bruke det til å reflektere det som skjer i samfunnet — som for eksempel kunstelitens manglende evne til å se østkanten. Eller å ta opp det faktum at politikerne frarøver oss fantastiske talenter ved å stenge fritidsklubber.

- Men det er viktig å vite at det nye programmet mitt er feelgood-tv, der du får se nordmenn utenfor sin komfortsone. Og tro meg, det å danse ærlig uten å tøyse og uten å ha alkohol i blodet, koster veldig mye for oss nordmenn. Samtidig vil jeg vise hva dans er i stand til å gjøre med mennesker.

Hva har vært det beste ved prosessen?

I KK: Hele intervjuet med Adil finner du i KK utgave 42, som kom i salg fredag 18. oktober. FOTO: KK
I KK: Hele intervjuet med Adil finner du i KK utgave 42, som kom i salg fredag 18. oktober. FOTO: KK Vis mer

- Det deiligste av alt har vært å se når folk endelig gir slipp. Å se en 50-åring stritte imot, men så våkne til live gjennom dans og etter showet sitte med tårer i øynene og spørre hva som skjedde — da er det noe større som har tatt over.

Vil vurdere å adoptere - La oss gå tilbake til ditt eget familieliv. Har du støtte fra familien din i dag?

- Ja, veldig. Vi har god kontakt. Det har handlet om å vise foreldrene mine at jeg kan stå på egne ben, og da de skjønte det, trakk de seg tilbake.

- Hva tenker du selv om det å skulle bli pappa?

- Jeg har alltid villet være far, men den siste tiden har jeg tenkt at det ikke er for alle. Jeg elsker barn, det er ikke det det står på. Men skal jeg ha barn, så vil jeg vurdere å adoptere.

- Hvilken pappa ville du ønske å være?

- Jeg vet jeg kommer til å være en pappa som gir ubetinget kjærlighet.

Søsteren har betydd mye - Du har en søster som også har betydd mye for deg, du skriver ofte om henne på hjemmesiden din?

- Mamma var en del syk da vi var yngre og far jobbet mye, det resulterte i at vi var masse sammen alene på egen hånd. Vi passet på hverandre, og hun var veldig beskyttende. Skulle hun på kino med venninnene sine, tok hun med meg. Jeg føler vel at hun er det nærmeste jeg kommer en tvilling. Vi er veldig like, og står for mye av de samme verdiene. Jeg digger den dama og hadde nok også gjort det uavhengig av om hun er blod eller ikke.

«Adils hemmelige dansere» har premiere på NRK1 førstkommende torsdag (24. oktober) kl. 19.45.

Denne saken er skrevet av KK. Sjekk også ut følgende saker fra KK.no:

TAKKER DANSEN: - Jeg har dansen alt å takke, sier Adil til KK. Det var gjennom tv-serien Dansefeber at han fikk sitt store gjennombrudd.
TAKKER DANSEN: - Jeg har dansen alt å takke, sier Adil til KK. Det var gjennom tv-serien Dansefeber at han fikk sitt store gjennombrudd. Vis mer

Janove Ottesen: Gir opp rockekarrieren for barna
Maria Mena: - Det er perioder i livet jeg husker lite av
Cecilie Skog: - Ville barbere av meg håret
Ingrid Schulerud: - Fikk følelsen av at AUF var viktigere enn meg

NYTT TV-PROGRAM: Torsdag 24. oktober har Adil premiere på sitt nye TV-program Adils hemmelige dansere på NRK1. FOTO:GEIR DOKKEN/KK.
NYTT TV-PROGRAM: Torsdag 24. oktober har Adil premiere på sitt nye TV-program Adils hemmelige dansere på NRK1. FOTO:GEIR DOKKEN/KK. Vis mer