Jesper Juul er død

Den danske familieterapeuten ble 71 år gammel.

GÅTT BORT: Den tidligere Dagbladet-spaltisten Jesper Juul er død. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
GÅTT BORT: Den tidligere Dagbladet-spaltisten Jesper Juul er død. Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

Den danske familieterapeuten og tidligere Dagbladet-spaltisten Jesper Juul er død.

Han gikk bort torsdag etter lengre tids sykdom, 71 år gammel. Det opplyser Åsa Schill, som er ansvarlig for den svenske avdelingen av Juuls rådgivings- og utdanningsinstitusjon FamilyLab.

Juul har blant annet skrevet boka «Ditt kompetente barn», som ble utgitt i 1996 og er oversatt til 15 språk. Foruten å ha vært tilknyttet Dagbladet, er han også kjent i Norge som spaltist i Aftenposten.

I 2016: Jesper Juul avbildet i sitt hjem ved sykehuset i Odder i Danmark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I 2016: Jesper Juul avbildet i sitt hjem ved sykehuset i Odder i Danmark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I løpet av sin karriere har Juul hatt særlig fokus på samliv, barn og barneoppdragelse. Fra 1979 til 2004 ledet han også Kempler Instituttet i Danmark, som primært utdanner familierådgivere og familieterapeuter.

Rammet av sykdom

Fram til 2013 var Jesper Juul aktiv som veileder, rådgiver og terapeut i store deler av Europa. I 2013 gjorde alvorlig sykdom det umulig for ham å reise, og Juul viet dermed sin påfølgende tid til forfatterskap og som Senior Consultant for FamilyLab Association, heter det på FamLab.no.

Samme år skrev Juul et innlegg i Dagbladet hvorpå forfatteren opplyste leserne om at han var blitt rammet av en alvorlig nevrologisk sykdom.

«Sykdommen medførte blant annet total lammelse i hele underkroppen. Jeg har vært innlagt på tre sykehus. (...) Siden januar har jeg ligget på Viborg sykehus til rehabilitering. Denne sykdommen forløper veldig individuelt fra person til person. I mitt tilfelle har det vært et antall komplikasjoner som har forsinket den fysioterapeutiske rehabiliteringa. Jeg har for eksempel ikke kunnet snakke på fem måneder på grunn av komplikasjoner rundt min trakeostomi-operasjon (åpning av luftrøret på halsen).», skrev Juul den gang.

Havnet i koma

I et større intervju med Dagbladet Magasinet i 2016 åpnet Juul opp om sine mange helseutfordringer. Forfatteren la ikke skjul på at han hadde lagt noen tøffe år bak seg.

- Jeg har vært ute av virkeligheten i fire år.

- Jeg lå i koma i to uker og fikk respirator for å puste gjennom en såkalt trakeostomi. Da de skulle ta den ut etter en måned, begynte luftrøret mitt å klemme seg sammen. Så de måtte la trakeostomien bli. I 2014-15 ble jeg operert sju ganger. Men det fungerte ikke, fortalte han blant annet.

Først da Juul ble innlagt på en klinikk i Stuttgart, hvor han gjennomgikk en komplisert operasjon, fikk forfatteren stemmen tilbake.

Som forfatter har Juul skrevet flere suksessfulle bøker. Foruten ovennevnte «Ditt kompetente barn», er «Kunsten å si nei» og «Her er jeg, hvem er du?» blant hans mest populære verk.

Jesper Juul etterlater seg sønnen Nicolai Juul, samt flere barnebarn.