Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jobber til de svimer av for 2-3 kroner i timen

Klesgigant H&M får kraftig kritikk for å drive slavedrift av tekstilarbeidere. - Horribelt, sier motetopper.

(Dagbladet): Samtidig som Hennes & Mauritz soler seg i glansen for sitt siste designersamarbeid med motehuset Maison Martin Margiela, får den svenske kleskjeden nå kraftig kritikk fra annet hold.

Onsdag sendte nemlig svenske TV4s «Kalla Fakta» en dokumentar hvor de hevder at H&M betaler slavelønner til sine fabrikkarbeidere i Kambodsja og Bangladesh.

Må låne penger til mat Ifølge kanalen, som har besøkt en av fabrikkene det er snakk om, får tekstilarbeiderne bare mellom 2-3 kroner i timen, og under 500 kroner i månedslønn - dersom de da jobber de påkrevde 70 timene i uka. 

Til sammenligning sto Hennes & Mauritz ifølge BBC med et overskudd på over 7 milliarder svenske kroner bare for andre kvartal i år.

- Jeg er så urolig at det gjør meg syk, jeg vet ikke hvor jeg skal få penger fra, sier trebarnsmor Deuar Sophon i programmet.

Hun er en av dem som sier til TV4 at hun må låne penger til mat for å kunne overleve, ifølge avisa DN.

- Horribelt Ifølge dokumentaren er arbeidsforholdene også så dårlige at kvinnene svimer av.

KRITISERES VERDEN OVER: Folk verden over demonstrerer nå mot den svenske kleskjeden Hennes & Mauritz etter at TV4 avslørte at tekstilarbeidere jobber 70 timer i uka på slavelønn. Her demonstrerer franske kvinner foran en av H&Ms butikker i Paris. Foto: NTB Scanpix
KRITISERES VERDEN OVER: Folk verden over demonstrerer nå mot den svenske kleskjeden Hennes & Mauritz etter at TV4 avslørte at tekstilarbeidere jobber 70 timer i uka på slavelønn. Her demonstrerer franske kvinner foran en av H&Ms butikker i Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Motejournalist Marianne Jemtegård sier hun dessverre ikke er overrasket over opplysningene som nå har kommet frem.

- Det er helt forferdelig og jeg kunne ønske at jeg var overrasket. Overkonsumet av billige varer i klesbransjen fører dessverre til slike saker og det er viktig at vi som forbrukere er bevisste på dette. Vi bør ta dette som en oppfordring til å investere mer i kvalitet, mener Jemtegård.

Den norske designeren Nina Skarra, som tidligere i høst viste kolleksjonen sin under New York Fashion Week, mener det er bra at opplysningene nå blir kjent.

- Det er bra at dette kommer fram, og at vi som kjøper blir klar over at å handle billig betyr at andre må betale prisen, sier hun.

- HORRIBELT: - Det er viktig at vi forbrukere er bevisste, sier ELLE-redaktør Signy Fardal. Foto: Stella Pictures
- HORRIBELT: - Det er viktig at vi forbrukere er bevisste, sier ELLE-redaktør Signy Fardal. Foto: Stella Pictures Vis mer

I en rapport fra H&M som «Kalla Fakta» har fått tak i, står det at så mange som 250 av tekstilarbeiderne ved Sophons fabrikk har besvimt i løpet av to dager.

Opplysningene får også sjefredaktør i norske ELLE, Signy Fardal, til å reagere.

- Det høres horribelt ut, og det er viktig at vi som er forbrukere er bevisste på hva vi kjøper og hvor det kommer fra. Når det er sagt tror jeg dessverre ikke at dette er det eneste tilfellet, sier hun til Dagbladet.

- Lite nyansert Den svenske kleskjeden føler på sin side at dokumentaren er lite rettferdig.

Kvelden før sending sendte H&M ifølge Expressen et brev til TV4s «Kalla Fakta», hvor de sier at de overhodet ikke kjenner seg igjen i anklagene.

- IKKE OVERRASKET: Moteekspert Marianne Jemtegård er ikke overrasket over de nye avsløringene om H&M. Foto: Stella Pictures
- IKKE OVERRASKET: Moteekspert Marianne Jemtegård er ikke overrasket over de nye avsløringene om H&M. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Vi kjenner oss ikke igjen i det bildet som gis av oss i programmet. Vi støtter arbeidernes kamp for høyere lønninger, skriver H&Ms Camilla Emilsson-Falk i uttalelsen.

- Vi forstår om TV-seerne er opprørte etter programmet og at man reagerer via sosiale medier. Men vi kjenner oss ikke igjen og føler ikke at det er et rettferdig bilde av hva vi driver med, fortsetter Emilsson-Falk.

Kommunikasjonssjef for H&M Norge, Vibeke Holann, føler også at saken er lite nyansert.

- Vi har et ektefølt engasjement for å bedre lønningene på de fabrikkene hvor det produseres for H&M. Vi ønsker hele tida å forbedre oss, og dette tar vi på ytterst alvor, sier hun til Dagbladet.

I HARDT VÆR: Den svenske kleskjeden H&M anklages nå for å betale sine tekstilarbeidere i Kambodsja og Bangladesh uverdige lønninger. Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Den svenske kleskjeden H&M anklages nå for å betale sine tekstilarbeidere i Kambodsja og Bangladesh uverdige lønninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun peker også på at administrerende direktør i H&M, Karl Johan Persson, nylig var i Bangladesh for å forhandle om arbeidernes lønninger.

- Her kommer det fra øverste hold at vi har lyst å endre oss. Men vi må få med alle fabrikkene, hvis ikke er ikke denne endringen mulig, sier hun.

Kommer du til å boikotte H&M etter TV4s avsløringer? Si din mening i kommentarfeltet under eller gi din stemme til høyre!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media