Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Johan Martin Ferner bisatt i dag

Kong Harald i tårer.

(Dagbladet): Prinsesse-ektemannen Johan Martin Ferner ble stedt til hvile i dag.

Bisettelsen fant sted i Holmenkollen kapell klokka ett, med store deler av kongefamilien til stede.

Prinsesse Astrid, fru Ferner, kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn deltok alle i begravelsen.

Thorvald Stoltenberg var også til stede.

Lett snøvær Kongen hadde besluttet at det skulle flagges på halv stang fra Slottsbalkongen på Det kongelige slott i dag. Etter jordpåkastelsen skulle flagget heises på hel stang.

Også utenfor Holmenkollen kapell ble det flagget på halv stang.

Dagbladets reporter på stedet forteller at prinsesse Astrid ble tatt imot av biskop Sigurd Osberg og sogneprest Jan-Erik Heffermehl cirka kvart over tolb. Det var tåke og lett snøvær utenfor Holmenkollen kapell.

BISETTES: Johan Martin Ferner bisettes fra Holmenkollen kapell i Oslo. Foto: NTB Scanpix
BISETTES: Johan Martin Ferner bisettes fra Holmenkollen kapell i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge VG gråt kong Harald utenfor kapellet da han møtte Ferners barn.

Johan Martin Ferner ble 87 år gammel. Han var utdannet innen handel fra Norge, England og Frankrike.

Han arbeidet og drev i mange år i familiebedriften Ferner Jacobsen, hvor hans sønn Carl-Christian Ferner (42) nå er største eier.

Da prinsesse Astrids ektemann fylte 50 i 1977, skrev Dagbladet at det var gjennom seilsporten at han ble kjent med prinsesse Astrid.

Ferner konkurrerte med båten «Astra», og i OL i Helsinki i 1952 var han en del av mannskapet som tok sølv med båten «Elisabeth».

«Din Astrid» - Holmenkollen kapell er fylt med blomster og hilsener fra blant andre kongefamilien, Seilforeningen og Ferner Jacobsen-butikkene. Det er mange lyse kranser, men også noen fargerike innslag. Kisten er av lys eik, forteller hoffreporter Kjell Arne Totland, som har vært inne i krika før bisettelsen startet.

Kransen fra prinsesse Astrid var dekorert med teksten «Din Astrid».

GIFT I 54 ÅR: Prinsesse Astrid, fru Ferner og Johan Martin Ferner fotografert under kronprinsbryllupet i 2001. Foto: Henning Lillegård
GIFT I 54 ÅR: Prinsesse Astrid, fru Ferner og Johan Martin Ferner fotografert under kronprinsbryllupet i 2001. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Både fellessang, Sølvguttene og trompetsolo fra Ole Edvard Antonsen sto på programmet i bisettelsen.

Pressen hadde ikke adgang inne i kapellet.

Etter bisettelsen ble kista lagt i en svart bil fra begravelsesbyrået. Kongefamilien er tydelig preget, forteller Dagbladets reporter.

Det blir samvær for venner og familie på Holmenkollen restaurant etter begravelsen.

Opphetet debatt Da prinsesse Astrid giftet seg med Ferner i 1960, førte det med seg en opphetet debatt, da Ferner allerede hadde et ekteskap bak seg.

Flere biskoper sa at de ikke ville vie paret, og avisa Vårt Land fryktet forlovelsen ville skape splid mellom kongehuset og folket.

Prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner red stormen av og giftet seg i Asker kirke 12. januar 1961. Paret fikk fem barn sammen.

I beskrivelsen av jublianten i 1977 bemerket Dagbladet også at Ferner har fått mange representasjonsoppgaver i Kongehusets tjeneste, og at han «gjør en god jobb, diskret, men effektiv».

BISETTES: Det er tåke og lett snøvær utenfor Holmenkollen kapell mandag formiddag. Foto: Lise Grønskar
BISETTES: Det er tåke og lett snøvær utenfor Holmenkollen kapell mandag formiddag. Foto: Lise Grønskar Vis mer

Se Johan Martin Ferners liv i bilder.

Foto: Lise Grønskar / Dagbladet
Foto: Lise Grønskar / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media