John le Carré er død

Ble 89 år gammel.

HJEMME HOS: John Le Carré var regnet som en av verdens fremste spionbokforfattere. Her fra et intervju med Dagbladets mangeårige London-korrespondent Jan Tystad i hans hjem i Hampstead Heath i Nord-London i 2003. Foto: Jytte Nielsen
HJEMME HOS: John Le Carré var regnet som en av verdens fremste spionbokforfattere. Her fra et intervju med Dagbladets mangeårige London-korrespondent Jan Tystad i hans hjem i Hampstead Heath i Nord-London i 2003. Foto: Jytte Nielsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske forfatteren John le Carré, som egentlig het David John Moore Cornwell, døde lørdag. Han ble 89 år gammel, bekrefter familien overfor The Guardian søndag kveld.

- Vi er alle i dyp sorg over hans bortgang, skriver familien i en uttalelse.

Le Carré etterlater seg fire sønner, blant dem forfatteren Nick Harkaway.

Agent Curtis Brown sier til Sky News at forfatteren døde i Cornwall, sørvest i England lørdag etter et kort sykeleie. Dødsfallet er ikke relatert til covid-19.

Hans tidligere agent, Jonny Geller, beskriver ham som «en ubestridt gigant av engelsk litteratur.»

- Jeg har mistet en mentor, en inspirasjon og viktigst av alt, en venn, sier han i en uttalelse til avisa.

Flere kjente verk

Le Carré er kjent for sine romaner om spionasje. Han har tidligere innrømmet overfor den britiske avisa The Times at han har en fortid innenfor spionasje. Han begynte å skrive bøker da han arbeidet for den britiske utenrikstjenesten på 1960-tallet - men under det påtatte navnet John le Carré.

Bøker som «Tinker Tailor Soldier Spy», «The Spy Who Came in from the Cold» og «Night Manager» var bestselgere over hele verden. Hans siste bok, «Agent Running in the Field », ble utgitt i 2019 og fikk gode anmeldelser i Dagbladet.

Spionforfatteren har mottatt en rekke priser for sine verk.

Flere bøker ble filmatisert

Flere av hans verk har også blitt filmatisert, både for kino og TV.

Det gjelder blant annet «Tinker Tailor Soldier Spy», med Gary Oldman i spissen, fikk tre Oscar-nominasjoner.

Pierce Brosnan spilte i filmen basert på boka «The Tailor of Panama» og Ralph Fiennes var å se i «Constant Gardener».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer