Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

John McCains ekskone Carol McCain:

John McCains eks­kone om skilsmissen: - Hadde ingen anelse om hva som foregikk

Senator John McCain var gift og hadde tre små barn da han begynte å date sin nåværende kone.

VAR ALLEREDE GIFT: Den amerikanske senatoren John McCain giftet seg med kona Cindy i 1980. Få uker før var han imidlertid gift med en annen kvinne. Foto: NTB Scanpix
VAR ALLEREDE GIFT: Den amerikanske senatoren John McCain giftet seg med kona Cindy i 1980. Få uker før var han imidlertid gift med en annen kvinne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den republikanske senatoren John McCain (81) har siden 1980 vært lykkelig gift med forretningskvinnen Cindy McCain (64), og sammen har paret fire barn.

Ekteskapet med Cindy er imidlertid ikke senatorens første.

I 15 år før han møtte Cindy hadde McCain vært gift med Carol Shepp McCain (81). Paret har ett felles barn, i tillegg til ekskonas to barn fra hennes første ekteskap, som senatoren adopterte da de giftet seg i 1965. Da senatoren giftet seg på nytt med den 17 år yngre Cindy Lou Hensley uker etter skilsmissen i 1980, var ingen av McCains tre barn til stede i bryllupet.

I en ny dokumentar om senatorens liv, «John McCain: For Whom the Bell Tolls», som lanseres i disse dager, snakker ekskona og barna fra hans første ekteskap ut om den vanskelige skilsmissen som ødela familien for snart 40 år siden.

John McCain er diagnostisert med en aggressiv form for hjernekreft, med dårlige utsikter til å overleve sykdommen.

- Helt forferdelig

Til tross for at det er mange år siden faren skilte seg fra den tidligere modellen Carol Shepp McCain, ser ekteskapsbruddet fortsatt ut til å være et ømt tema for datteren, Sidney McCain (51).

- Vi var alle sjokkert og knust. Det skapte et ganske så stort sår i familien, forteller datteren i dokumentaren, gjengitt av People.

SAMLET: Her er kona Cindy og alle senatorens sju barn til stede under en av tale da senatoren var republikanernes presidentkandidat i 2008. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SAMLET: Her er kona Cindy og alle senatorens sju barn til stede under en av tale da senatoren var republikanernes presidentkandidat i 2008. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Likevel finner datteren trøst i at kjærligheten mellom faren og hans nye kone er så sterk.

- Cindy var også ung, og du kan ikke styre hvem du forelsker deg i, sier hun og legger til:

- Jeg tror virkelig at faren min er dypt forelsket i Cindy, og jeg tror hun også er veldig forelsket i ham, og jeg synes det er noe veldig vakkert ved det. Men på den tida var det helt forferdelig.

Krigsfange i Vietnam

Et år etter at McCain giftet seg med sin første kone og adopterte hennes barn Doug McCain (58) og Andy McCain (56), kom datteren Sidney til verden.

Da hun var ett år gammel, ble imidlertid McCain tatt til fange som soldat i Vietnam, og satt i fiendens fangenskap i nesten fem og et halvt år før han omsider ble løslatt og fikk returnere til hjemlandet.

KRIGSFANGE: John McCain var marineflyger under Vietnamkrigen, og var krigsfange i fem og et halvt år før han ble løslatt i 1973. Her under et sykehusopphold i Hanoi i 1967. Foto: AP/ NTB Scanpix
KRIGSFANGE: John McCain var marineflyger under Vietnamkrigen, og var krigsfange i fem og et halvt år før han ble løslatt i 1973. Her under et sykehusopphold i Hanoi i 1967. Foto: AP/ NTB Scanpix Vis mer
MØTTE PRESIDENTEN: Vel hjemme igjen i USA ble McCain møtt av daværende president Richard Nixon i Washington. Foto: AP/ NTB Scanpix
MØTTE PRESIDENTEN: Vel hjemme igjen i USA ble McCain møtt av daværende president Richard Nixon i Washington. Foto: AP/ NTB Scanpix Vis mer

Tilbake i USA ble han kommanderende offiser for en marineskvadron, før han tok med seg sin militære erfaring inn i Senatet. Jobben fortsatte å by på mye reising, og all tida borte fra hjemmet skal ifølge sønnen Andy ha vært en utfordring for ekteskapet med Carol.

Det skal ifølge People ha vært under et kort stopp på vei til Kina sammen med en gruppe senatorer at McCain, som på det tidspunktet var 43 år, møtte sin nåværende kone Cindy. Hun var på dette tidspunktet 25 år gammel.

Ekskona Carol uttaler i dokumentaren at tidspunktet da senatoren møtte den 17 år yngre Cindy på, var omtrent samtidig som at deres ekteskap begynte å rakne.

- Han var ute etter en måte å føle seg ung igjen på, og det var slutten på det, sier hun ifølge People, og legger til:

- Jeg visste ingenting om det, jeg hadde ingen anelse om hva som foregikk. Det hele kom som en overraskelse, og det knuste hjertet mitt.

Godt forhold

I sin selvbiografi «Worth the Fighting For» fra 2002 skriver McCain at han var separert fra ekskona før han begynte å date Cindy.

Ifølge LA Times forteller rettsdokumentene en annen historie. Ifølge avisa gikk senatoren til anskaffelse av en rettslig ekteskapslisens i delstaten Arizona mens han fortsatt var gift med Carol. En drøy måned etter at skilsmissen offisielt var underskrevet, giftet han seg med sin andre kone i en privat seremoni.

I selvbiografien skal McCain ha påtatt seg skylden for at det første ekteskapet kollapset.

- Ekteskapets kollaps kom som følge av min egen egoisme og umodenhet. Skylden ligger fullt og helt på meg, skriver han der.

Likevel skal John og Carol McCain ha et godt forhold den dag i dag, ifølge senatoren - noe som bekreftes av ekskona i dokumentaren.

VALGKAMP: John McCain og kona Cindy McCain under valgkampen i 2008. Foto: NTB Scanpix
VALGKAMP: John McCain og kona Cindy McCain under valgkampen i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mange forsøkte å få meg til å si stygge ting om ham i den perioden, og jeg svarte bare «Er du gal? Jeg ville aldri gjøre det, om du hadde kjent meg, hadde du ikke spurt», uttaler hun og legger til:

- Jeg mener, jeg elsker den mannen. Jeg ville aldri gjøre noe som ville skadet ham på noen måte. Jeg er veldig lei for at han kommer til å forlate oss i løpet av et års tid. Det er hjerteskjærende. Det er så urettferdig.

John og Carols barn skal også ha utviklet et godt og nært forhold til farens nye kone gjennom åra, og sønnen Andy har ifølge nettstedet også vært ansatt i stemorens bedrift i en årrekke.

Alvorlig syk

Senatoren og hans nåværende kone Cindy McCain vil i 2020 ha vært gift i 40 år, og sammen har de barna Meghan (33), Bridget (26), James (30) og John Sidney (32).

Hvorvidt senatoren selv får oppleve parets rubinbryllup, er imidlertid ikke sikkert.

19. juli i fjor ble det nemlig kjent at senatoren hadde fått påvist hjernesvulst, etter at legene skulle fjerne en blodpropp over øyet uka før. Det ble sendt inn prøver av vevet fra blodproppen, og det viste seg å dreie seg om en såkalt glioblastom, en aggressiv form for kreft i hjernen.

Siden den gang har senatoren gjennomgått flere operasjoner, og har ikke vært til stede i Senatet siden desember.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media