John Olav Nilsen i retten i dag: Tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter

Hevder at han er anmeldt og tiltalt fordi han er kjendis.

I RETTEN: Musikeren John Olav Nilsen (32) står i dag tiltalt i Bergen tingrett for vold under særdeles skjerpende omstendigheter, tyveri og bruk av narkotika. Foto: Paul S. Amundsen.
I RETTEN: Musikeren John Olav Nilsen (32) står i dag tiltalt i Bergen tingrett for vold under særdeles skjerpende omstendigheter, tyveri og bruk av narkotika. Foto: Paul S. Amundsen.Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Den Spellemann-belønte musikeren John Olav Nilsen (32) står i dag tiltalt i Bergen tingrett for vold under særdeles skjerpende omstendigheter, tyveri og bruk av narkotika.

Ifølge tiltalen slo og sparket han en mann i slutten av 20-årene inne på en Deli De Luca-kiosk i Bergen høsten 2013. Ugjerningen skal ha blitt begått sammen med en annen mann (23), som også står tiltalt for de samme forholdene.

Nilsens advokat, Linda Ellefsen Eide, opplyser til Dagbladet at musikeren ikke erkjenner straffskyld, og at han selv mener at han handlet i nødverge.

- Han stiller seg uforstående til hele tiltalen. Han mener selv at han handlet i nødverge, og at hans isolerte handlingsmønster denne kvelden var uproblematisk, sier Ellefsen Eide.

- Karakter av mishandling Nilsen vil gjerne være åpen om tiltalen og lot seg avbilde på vei inn i rettsalen i dag. Ifølge advokaten mener Nilsen selv at han er anmeldt og tiltalt fordi han er kjendis.

- Han sier at selv om han har et kjent navn, så skal ikke enhver kunne gå til anmeldelse for en handling som ble gjort i nødverge. Han ønsker full åpenhet om saken, og at pressen skal være til stede i rettsalen og ha mulighet til å referere fra dommen når den faller, forteller Ellefsen Eide.

PÅ VEI TIL RETTEN I DAG :John Olav Nilsen (32) og advokat Linda Ellefsen Eide. Foto: Paul S. Amundsen.
PÅ VEI TIL RETTEN I DAG :John Olav Nilsen (32) og advokat Linda Ellefsen Eide. Foto: Paul S. Amundsen. Vis mer

Etter at de skal ha slått og sparket fornærmede mens han lå nede på kioskgulvet, tok John Olav Nilsen og 23-åringen ifølge tiltalen kvelertak på mannen og holdt ham nede ved å sitte på ham og presse hodet hans mot gulvet. Fornærmede var sykemeldt i en uke etter hendelsen på grunn av skader i ansikt og på overkropp.

Siden volden blir betegnet som at den har karakter av mishandling, og skal ha blitt begått i felleskap, står den prisbelønte artisten og 23-åringen tiltalt for legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter. 

Tyveri og narkotika De er også tiltalt for å ha stjålet den fornærmedes mobiltelefon og lommebok, og for bruk og besittelse av narkotika. I den prisbelønte artistens tilfelle er det snakk om besittelse av 0,5 gram brutto amfetamin og bruk av ikke spesifisert narkotika. 

John Olav Nilsen erkjenner heller ikke straffskyld for denne delen av tiltalen, ifølge advokaten.

- Han forklarer at gjenstandene falt ut av lommen til mannen, og at min klient så samlet sammen gjenstandene og la dem i sin egen lomme. Han sier at han ikke tenkte over det han gjorde, og han ikke hadde vinnings hensikt eller noen tanker om gevinst da han gjorde det. Når det gjelder tiltalepunktet om bruk og besittelse av narkotika, så opplyser han at det ikke er hans og at han ikke vet hvordan det har havnet hos ham. Det finnes heller ingen blodprøver som tilsier at han har vært i den tilstanden som det står i tiltalen, sier Linda Ellefsen Eide.

Politiadvokat Kristin Harstad stiller seg uforstående til påstanden om at Nilsen er anmeldt og tiltalt fordi han er kjendis.

HER VAR BASKETAKET: På denne Deli De Luca-kiosken i Bergen. Foto: Øistein Norum Monsen
HER VAR BASKETAKET: På denne Deli De Luca-kiosken i Bergen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Det er ingen opplysninger jeg sitter på som tilsier det, sier hun.

Den medtiltalte 23-åringens advokat ønsker ikke å kommentere saken.

PÅ ØYA I 2010: John Olav Nilsen og Gjengen. Foto: Anders Grønneberg
PÅ ØYA I 2010: John Olav Nilsen og Gjengen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer