Jon Skolmen er død

Ble 78 år gammel.

DØD: Jon Skolmen ble 78 år gammel. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix
DØD: Jon Skolmen ble 78 år gammel. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Skuespiller, artist og revyforfatter Jon Skolmen er død, melder NTB. Han ble 78 år gammel.

78-åringen sovnet inn i kveld med familien til stede.

Skolmen har en svært lang karriere bak seg, og huskes blant annet for sine mange år i NRK, der han blant annet sto bak «Jon med skrivemaskinen», og deltok i populære «Lekestue». Han blir også husket som Mjøltyt i «Jul i Blåfjell».

JON SKOLMEN: Jon Skolmen døde 28. mars 2019. Her forteller han om vennen og humorkollegaen Rolv Wesenlund. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Fra lærer til TV-karriere

Jon Skolmen var født i Mjøndalen ved Drammen, men vokste opp i Oslo. Etter en kort periode som gymlærervikar ble han ifølge Norsk biografisk leksikon ansatt som innspillingsleder for NRK-programmet «Fjersynet», og ble seinere programmedarbeider i barne- og ungdomsavdelingen, deretter underholdningsavdelingen. I 1980 valgte han å bli frilanser.

Han vant flere priser for sine programmer, blant annet Gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen i Montreux 1976 for «The Nor-way to broadcasting», sammen med Trond Kirkvaag.

SVENSK KARRIERE: Skolmen med makker Lasse Åberg under innspillingen av «Selskapsreisen 3 - SOS» (1988). Foto: Maj-Britt Rehnström / FLT-Pica / NTB Scanpix
SVENSK KARRIERE: Skolmen med makker Lasse Åberg under innspillingen av «Selskapsreisen 3 - SOS» (1988). Foto: Maj-Britt Rehnström / FLT-Pica / NTB Scanpix Vis mer

Skolmen ga ut en rekke barneplater. Han hadde også en rekke filmroller, blant annet i «Plastposen» (1986) og «Hodet over vannet» (1993).

Skolmen var også godt kjent utenfor landets grenser, ikke minst på grunn av rollen som Ole Bramserud i de svenske «Selskapsreisen»-filmene, samt TV-programmene «Nöjesmaskinen» og «Nöjesmassakern».

- Han var en veldig vennlig og empatisk person. Vi hadde det veldig morsomt da vi lagde filmene, sier Lasse Åberg, som både skrev manus til og regisserte «Selskapsreisen»-filmene, til Expressen.

- Han var en veldig stor komiker med veldig små midler, sier den svenske journalisten, programlederen og skuespilleren Sven Melander, som spilte i den første «Selskapsreisen»-filmen, til Aftonbladet.

Han var nært assosiert med Dizzie Tunes, og opptrådte solo med standupshowet «Mitt liv som Jon - et Jon-man-show med Skolmen». I tillegg hadde han en rekke teaterroller, blant annet i som den jødiske frukthandleren Schultz i musikalen «Cabaret» på Oslo Nye i 2000.

- Begynner å haste litt

Da han fylte 60 år i 2000, uttalte han:

- Jeg har valgt ikke å ha noe forhold til å bli eldre. Femtiåra, det er alderdommens pubertet, så nå er jeg liksom på vei ut av puberteten. Det er nesten som om det begynner nå. Først i 1999 torde jeg å gjøre mitt eget enmannsshow. Det er kanskje litt på grunn av alderdom at jeg tør mer? Det begynner å haste litt, å få gjort unna ting.»

VENNER: Skolmen og Trond Kirkvaag jobbet i årevis tett sammen, og mottok sammen flere priser på den prestisjefylte Underholdningsfestivalen i Montreux.
Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / NTB Scanpix
VENNER: Skolmen og Trond Kirkvaag jobbet i årevis tett sammen, og mottok sammen flere priser på den prestisjefylte Underholdningsfestivalen i Montreux. Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / NTB Scanpix Vis mer

Under Komiprisen 2009 ble han tildelt Hedersprisen.

I 2015 uttalte Skolmen at han ikke hadde noen planer om å stå på scenen igjen, fordi han trivdes som pensjonist.

Skolmen var far til Christian og Tine Skolmen. Han var onkel til Hege Schøyen og Anne Ryg.