Dronning Elizabeth II er død:

Jubler for dødsfallet: - Planla attentater

Da dronning Elizabeth II døde, jublet de i Dublin. I en rekke tidligere kolonier er heller ikke sorgen stor.

SLAKTES: Shamrock Rovers-fans får hard medfart etter torsdagens Conference League-møte mot svenske Djurgården. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Lizzie er i ei eske», ropte tilhengerne til det irske hovedstadslaget Shamrock Rovers fra tribunene under torsdagens Conference League-møte mot svenske Djurgården.

Bare noen timer i forveien annonserte Buckingham Palace at dronning Elizabeth II hadde gått bort, 96 år gammel.

Tilhengerne til fotballaget fra Dublin er langt fra de eneste som ikke har latt seg gripe av sorg etter monarkens dødsfall. Det har sine naturlige forklaringer, forteller Storbritannia-ekspert Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder (UiA).

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte Kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

Forbindes med kolonitida

Dronning Elizabeth II ble dronning i 1952, og ble kronet året etter. I sin regjeringstid opplevde hun at solen faktisk gikk ned over Det britiske imperiet. Men arven etter imperiet, og alt det brakte med seg, er fremdeles i levende live.

- Mange afrikanske land forbinder henne med kolonitida, og ikke minst brutalitetene britene begikk. Mange har sett på dronning Elizabeth som en etterlevning av det britiske imperiet, og alt det førte med seg, blant annet rasismen, undertrykkingen og utnyttingen mange ble utsatt for, sier Storbritannia-ekspert Mustad.

- Derfor er det selvfølgelig mange i de landene som tidligere var britiske kolonier, som helt generelt har et negativt syn på Storbritannia og det britiske monarkiet, legger han til.

Også land som ikke var en del av Det britisk imperiet har blandede reaksjoner på dronningens bortgang.

I Argentina, for eksempel, skålte en TV-profil med champagne da han videreformidlet nyheten om monarkens bortgang, skriver Newsweek. Argentina og Storbritannia gikk i 1982 til krig mot hverandre om Falklandsøyene, som ligger utenfor kysten av Argentina.

SJOKK: Da vi torsdag kveld var på premieren til «71 grader nord kjendis», får vi vite at dronning Elizabeth er død. Slik reagerte kjendisene. Reporter: Thea Hope. Video: Klaus Fjellro/Rød Løper Vis mer

Planla attentater

Men heller ikke i Storbritannia er det alle som forbinder dronningens bortgang med sorg.

Da Irland i 1921, etter en tre år lang krig, fikk selvstendighet fra Storbritannia, fortsatte Nord-Irland å være britisk. Gjennom store deler av 1900-tallet pågikk det en konflikt mellom republikanere som ønsket å forene Irland og unionister som sverget til Storbritannia.

Den blodige perioden fra 1968 til 1998, da konflikten var på sitt mest intense, blir kalt «The Troubles».

I denne perioden gjennomførte IRA (Den irske republikanske armé), en paramilitær bevegelse som kjempet for et forent Irland, en rekke angrep mot britiske soldater i Nord-Irland, men rammet også mål i England.

- Det er jo en kjent sak at ulike fraksjoner med bindinger til IRA planla attentater mot kongefamilien og mot Downing Street, sier Mustad.

ANKOMMER: Kong Charles er på plass i London, og ankommer Buckingham Palace. Video: Reuters Vis mer

Drepte kongelig

Ikke bare planla IRA attentater mot den britiske kongefamilien og Downing Street, de gjennomførte det også.

I 1978 gjennomførte Thomas McMahon, en irsk republikaner med bindinger til IRA, et attentat som blant andre tok liv av Louis Mountbatten, medlem av den britiske kongefamilien.

I 1991 angrep IRA den britiske statsministerboligen Downing Street med en bombekaster. Målet var statsminister John Major.

Én av bombene landet - tragikomisk - i parkanlegget Mountbatten Green, bak Downing Street, og skadet fire personer. Ingen omkom i angrep.

Selv om det er lenge siden IRAs mange fraksjoner la ned våpnene, er det ennå store deler av den nordirske befolkningen som ikke har noe til overs for britene.

For mange nordirer er Storbritannia ennå å regne som okkupanter.

- I mange, mange år har mange nordirer framstilt dronning Elizabeth som djevelen. Og da Sinn Féin fikk tilstrekkelig med oppslutning til å få plass i Underhuset, tok de aldri plass i parlamentet. Det var i protest mot at de var nødt til å sverge en ed til den britiske monarken, sier Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer