Jude og Siennas teater-venner fengslet i Europas siste diktatur

Valget i Hviterussland endte med massearrestasjoner og vold. - Politifolk truet med å voldta oss med stolben og batong.

FREMDELES FENGSLET: Artjom Zhaliazniak, med rød ring, er fremdeles fengslet. Zhaliazniak opptrådte med teateret i Oslo i September. Her i London i desember. Foto: Keith Pattison
FREMDELES FENGSLET: Artjom Zhaliazniak, med rød ring, er fremdeles fengslet. Zhaliazniak opptrådte med teateret i Oslo i September. Her i London i desember. Foto: Keith PattisonVis mer

(Dagbladet): «En politibil stopper oss. Det ser ut til at vi blir «pakket inn». Nå blir jeg dratt ut av bilen.»

Ordene tilhører journalisten Irina Khalip. Sent på kvelden 19. desember ble hun intervjuet over telefon av russisk radio.

I baksetet ligger hennes skadde ektemann, den hviterussiske presidentkandidaten Andreij Sannikov, som hun kjører til sykehuset.

I LONDON: Skuespillerne (fra venstre) Marina Yuverich, Jude Law, Sienna Miller, Pavel Gorodnizkij, Adjoa Andoh, Samuel West og Oleg Sidorchik spilte sammen i en oppsetning av Belarussian Free Theatre i London 5. desember. Foto: Keith Pattison
I LONDON: Skuespillerne (fra venstre) Marina Yuverich, Jude Law, Sienna Miller, Pavel Gorodnizkij, Adjoa Andoh, Samuel West og Oleg Sidorchik spilte sammen i en oppsetning av Belarussian Free Theatre i London 5. desember. Foto: Keith Pattison Vis mer

Minutter før Irina Khalip ble intervjuet var ektemannen Sannikov blitt banket opp i full offentlighet av opprørspolitiet i hovedstaden Minsk. Opptakene dokumenterer arrestasjonen valgnatten i Minsk 19. desember slik:

- Hva er det dere gjør? «Hva er det dere gjør?! Vi reiser jo til legevakta. Hva er det dere gjør?! Jeg blir slått i ansiktet!», roper hun gjennom telefonrøret. Det er de ordene siste verden har hørt fra henne. Deretter blir kontakten brutt.

Siden da har hun og mannen sittet fengslet i hviterussisk KGB sitt hovedkvarter. Det samme gjelder flere andre presidentkandidater, en av dem, Vladimir Nekljajev, ble også banket opp med batong og sendt til sykehus valgkvelden. De fleste trues med 15 års fengsel.

Sjokkgranater mot sivile I intervjuer på russisk tv forteller flere russiske journalister om hvordan de opplevde angrep fra hviterussisk politi.

- Plutselig hoppet det ut ti menn ut av en minivan med mørke ruter som sto parkert på siden av veien. De var alle kledd i svart, og hadde ikke noe våpen, men begynte å gå rundt å slå profesjonelt og systematisk folk fra Nikliajevs som var i mengden. En kastet flere sjokkgranater, sier Anton Vernitskij i kanal1.

EUROPAS SISTE DIKTATUR: I Hviterussland fungerer ytringsfriheten, fram til man må ta konsekvensen av å bruke den. Det fikk over 600 demonstranter erfare 19. desember på valgkvelden, da de ble arrestert og fengslet for å ha protestert mot et valg som slaktes for fusk og undertrykkelse av president Lukasjenkos motkandidater. Kart: Google Maps
EUROPAS SISTE DIKTATUR: I Hviterussland fungerer ytringsfriheten, fram til man må ta konsekvensen av å bruke den. Det fikk over 600 demonstranter erfare 19. desember på valgkvelden, da de ble arrestert og fengslet for å ha protestert mot et valg som slaktes for fusk og undertrykkelse av president Lukasjenkos motkandidater. Kart: Google Maps Vis mer

Videobilder viser at bevæpnet politi deretter angrep både journalister og demonstranter med batonger.

Europas siste Hviterussland grenser til Polen i vest og Russland i øst og er det eneste gjenværende europeiske diktaturet, med en i hovedsak kommunistisk planøkonomi og liten grad av ytrings- og pressefrihet.

Ikke overraskende vant sittende president Aleksandr Lukasjenko en overlegen seier med 80 prosent av stemmene, ifølge det omstridte valgresultatet.

En rekke land stempler resultatet som forfalsket.

Forsøkt tatt av barnevernet Presidentkandidatens sønn på tre år ble tatt hånd om av bestemoren i dagene som fulgte. Da hun avleverte barnebarnet til julefeiring, kontaktet de ansatte i barnehagen henne og fortalte at representanter for barnevernet var der og ville hentet gutten, ifølge den hviterussiske avisa Nasha Niva.

- BLE TRUET MED BATONG-VOLDTEKT: Teaterregissør og forfatter Natalia Koliada forteller at hviterussisk opprørspoliti truet henne og andre kvinner som ble pågrepet 19. desember med voldtekter og drap. Foto: Keith Pattison
- BLE TRUET MED BATONG-VOLDTEKT: Teaterregissør og forfatter Natalia Koliada forteller at hviterussisk opprørspoliti truet henne og andre kvinner som ble pågrepet 19. desember med voldtekter og drap. Foto: Keith Pattison Vis mer

Barnevernet skal ha krevd at den eldre damen skulle bestå «medisinske undersøkelser» for å få lov til å passe treåringen, men frafalt senere kravet. Opposisjonen ser på hendelsen som et forsøk på å holde sønnen gissel for å øke presset mot foreldrene.

Irina Khalip og ektemannen er bare en av 22 hviterussere fremdeles holdes fengslet av hviterussisk KGB i etterkant av valget. Ytterligere 600 ble fengslet av vanlig politi, men disse er i hovedsak sluppet fri, forteller teaterregissør og forfatter Natalia Koliada til Dagbladet.

Berømt teater Koladia har de siste årene reist verden rundt med Belarus Free Theatre («Hviterusslands frie teater», red anm.). Hun og ektemannen har sammen med teatertroppen på tolv skuespillere opptrådt for flere av verdens toppolitikere og spilte senest 5. desember med både Jude Law og Sienna Miller i London

- En av våre medarbeidere, Artjom Zhaliazniak, er fengslet og skal ikke slippes fri først nyttårsaften, sier Koladia (37), til Dagbladet, på telefon fra Minsk.

EN SONE AV STILLHET: Jude Law og Sienna Miller spilte sammen med Belarus Free Theatre i En sone av stillhet i London 5. desember. Foto: Keith Pattison
EN SONE AV STILLHET: Jude Law og Sienna Miller spilte sammen med Belarus Free Theatre i En sone av stillhet i London 5. desember. Foto: Keith Pattison Vis mer

Artjom, som har kallenavnet «Tioma», ble arrestert da opprørspolitiet stormet redaksjonen til nettstedet charter97.org i firetida på valgnatten. Også redaktøren, Natalia Radzina ble arrestert og sitter fremdeles fengslet.

- Mens folk utenfor vårt land feirer jul, så ber vi dem huske på alle dem som sitter her i fengsler og verken opplever julefeiring, barnelatter eller nyttårsraketter, fordi presidenten vår fengsler oss når vi sier hva vi mener. Dette skjer i Europa i 2010 og vi trenger hjelp, ikke mer prat, sier Koladia.
  - Truet med voldtekt
Selv ble Koladia innbrakt av politiet og holdt 14 timer stående i fengselskorridorene natten etter valget. I avhøret ble hun forelagt en ferdigskrevet tilståelse, forteller hun. Hun beskriver møtet med politiet slik som «brutalt».

- Trusler om voldtekt og drap startet allerede i politibussen vi ble kastet inn i etter at opprørspolitiet angrep oss mot slutten av demonstrasjonen valgnatta, sier Koladia.

- «Jævla hore» og «fitte» var de peneste ordene de brukte. Jeg ble først redd da de truet med å voldta kvinnene i bussen med batongene sine. Da vi kom til politistasjonen truet de med å bruke stolbena på stolen en eldre dame fikk sitte på forteller hun videre.

Gikk under jorda Hennes ektemann, regissør  Nikolai Khalezin, gikk under jorda dagen etter valget, mandag 20. desember, etter at fem politifolk dukket opp utenfor døra til familiens leilighet i Minsk. Da satt fremdeles Natalia Koliada i fengsel.

I KGB-FENGSEL: Presidentkandidat Andreij Sannikov stemte sammen med kona Irina Khalip og sønnen Danila, på tre år, i Minsk, søndag 19. desember. Sønnen ble forsøkt hentet av barnevernet få dager etterpå. Foto: Dmitry Brushko/AP
I KGB-FENGSEL: Presidentkandidat Andreij Sannikov stemte sammen med kona Irina Khalip og sønnen Danila, på tre år, i Minsk, søndag 19. desember. Sønnen ble forsøkt hentet av barnevernet få dager etterpå. Foto: Dmitry Brushko/AP Vis mer

Bare ektemannen og parets datter var hjemme.

- Vår datter var vitne til at min far og Nikolai ble banket opp i leiligheten vår av en mann tilknyttet regimet for et par år siden. Den gang var hun ni år gammel. I dag skvetter hun alltid når folk ringer på. Heldigvis, kan man si, så ser hun alltid ut av kikkehullet i ytterdøra når hun passerer den og mandag så hun politifolk med batonger, sier Koladia.

Familien holdt seg i ro og lot være å åpne. Da politiet istedet rykket ut til en demonstrasjon i nabolaget, forlot ektemannen leiligheten i hui og hast.

SISTE BILDET: Presidentkandidat Andreij Sannikov ligger på bakken utenfor regjeringsbygget etter at politifolk har hoppet flere steder på kroppen hans, ifølge livvakten, som står bøyd over ham. Foto: ULADZ HRYDZIN/AFP
SISTE BILDET: Presidentkandidat Andreij Sannikov ligger på bakken utenfor regjeringsbygget etter at politifolk har hoppet flere steder på kroppen hans, ifølge livvakten, som står bøyd over ham. Foto: ULADZ HRYDZIN/AFP Vis mer

- Jeg befinner meg utenfor Minsk, på et relativt trygt sted. Det foregår fremdeles arrestasjoner og en rekke husransakinger i Minsk, sier Khalezin til Dagbladet når vi får kontakt med ham.

Vil reise til New York Det siste året har teatertroppen, som i Hviterussland må opptre i private leiligheter eller kjellere, satt opp flere stykker i London for å samle støtte til reformer i hjemlandet.

Nå planlegger paret å ta seg ut av Hviterussland for å reise til New York med troppen i januar. Der vil de sette opp stykket «Being Harold Pinter», oppkalt etter den britiske skjønnlitterære forfatteren, poeten og nobelvinneren Harold Pinter som gikk bort i 2008.

Stykket fletter sammen Pinters egne publikasjoner og uttalelser fra politiske fanger i Hviterussland. Oppsetningen fikk strålende kritikker da det ble satt opp i London i 2007.

Lo av redselen Lydklippet omtalt i begynnelsen av denne saken ble spilt av under et debattprogram sendt på NTV, en russisk tv-kanal.

I SKJUL: Regissør  Nikolai Khalezin (til høyre) forteller Dagbladet at han er gått i skjul utenfor Minsk etter at politiet dukket opp på døra hans mandag 20. desember. Til venstre står kona Natalia Koliada som ble arrester 19. desember og sluppet fri dagen etter. Foto: Keith Pattison
I SKJUL: Regissør Nikolai Khalezin (til høyre) forteller Dagbladet at han er gått i skjul utenfor Minsk etter at politiet dukket opp på døra hans mandag 20. desember. Til venstre står kona Natalia Koliada som ble arrester 19. desember og sluppet fri dagen etter. Foto: Keith Pattison Vis mer

Blant deltakerne var sjefen for den hviterussiske statlige tv-kanalen. Aleksandr Zimovskij. Han representerte det hviterussiske regimet i debatten, ettersom Lukasjenko avslo å stille.

Mens programlederen spilte av lydklippet med en livredd  Irina Khalip som skrek at hun ble slått av politiet, smilte Zimovskij.

Verten spurte deretter lederen for hviterussisk stats-tv hva han synes om det han har hørt.

EUROPAS SISTE DIKTATOR: Aleksandr Lukasjenko er Europas siste diktator og styrer Hviterussland med hard hånd. Her møter han sin kollega, Russlands president Dmitrij Medvedev i Moskva 10. desember. Foto: Sergei Karpukhin/ REUTERS
EUROPAS SISTE DIKTATOR: Aleksandr Lukasjenko er Europas siste diktator og styrer Hviterussland med hard hånd. Her møter han sin kollega, Russlands president Dmitrij Medvedev i Moskva 10. desember. Foto: Sergei Karpukhin/ REUTERS Vis mer

- Jeg likte det veldig godt, det var en god reportasje, sier han, med et skjevt smil.

- Men hvorfor smilte du mens du hørte på?

- Det var et av de få tilfellene der journalistene virkelig forteller det de ser, svarte Zimovskij.

BANKET OPP: Presidentkandidaten Vladimir Nekljajev ble banket opp allerede tidlig på valgkvelden. Foto: Julia Darashkevich/REUTERS
BANKET OPP: Presidentkandidaten Vladimir Nekljajev ble banket opp allerede tidlig på valgkvelden. Foto: Julia Darashkevich/REUTERS Vis mer

• Dagbladet møtte Sannikov i Minsk før valget i 2006.

STORE DEMONSTRASJONER: Store demonstrasjoner mot valgresultatet preget Minsk 19. desember. Nå kommer det ut stadig flere historier om hva som skjedde med demonstrantene etter at nattmørket senket seg og politiet satt inn opprørsstyrker mot sivile. Foto: Vasily Fedosenko/Reuters
STORE DEMONSTRASJONER: Store demonstrasjoner mot valgresultatet preget Minsk 19. desember. Nå kommer det ut stadig flere historier om hva som skjedde med demonstrantene etter at nattmørket senket seg og politiet satt inn opprørsstyrker mot sivile. Foto: Vasily Fedosenko/Reuters Vis mer
MED MAT OG TEPPER: Familie og venner av demonstrantene som ble fengslet av politiet valgnatta stod i flere dager utenfor politistasjoner og fengsler med mat og klær til fangene. Rundt 600 mennesker ble arrestert, flere titalls ble satt i celler i det hemmelige politiet KGB sitt hovedkvarter. Foto: TATYANA ZENKOVICH/EPA
MED MAT OG TEPPER: Familie og venner av demonstrantene som ble fengslet av politiet valgnatta stod i flere dager utenfor politistasjoner og fengsler med mat og klær til fangene. Rundt 600 mennesker ble arrestert, flere titalls ble satt i celler i det hemmelige politiet KGB sitt hovedkvarter. Foto: TATYANA ZENKOVICH/EPA Vis mer
ANGREP JOURNALISTER: Politiet angrep også utenlandske journalister. Her dytter de en ansamling utenfor Minsk hotell inn mot utgangsdørene til bygget. Foto: Gleb Garanich/REUTERS
ANGREP JOURNALISTER: Politiet angrep også utenlandske journalister. Her dytter de en ansamling utenfor Minsk hotell inn mot utgangsdørene til bygget. Foto: Gleb Garanich/REUTERS Vis mer