SYKDOM: Julia Louis-Dreyfus har fått brystkreft. Det skriver hun selv på sosiale medier. Foto: NTB scanpix
SYKDOM: Julia Louis-Dreyfus har fått brystkreft. Det skriver hun selv på sosiale medier. Foto: NTB scanpixVis mer

Julia Louis-Dreyfus har fått kreft

Julia Louis-Dreyfus har fått brystkreft

Den prisbelønte skuespilleren avslører sykdom.

(Dagbladet): Skuespiller Julia Louis-Dreyfus har fått brystkreft. Det avslører skuespilleren selv på sosiale medier torsdag kveld.

Den 56 år gamle skuespilleren er kanskje best kjent fra «Seinfeld» og «Saturday Night Live», og har gjennom en årrekke moret folk verden rundt. De siste åra har hun vært i å se i serien «Veep», som hun har vunnet flere Emmy-priser for.

Kreftmeldingen hun delte med fansen på Twitter var tøff, og det har allerede begynt å komme flere sympatiserende meldinger.

Rørende melding

«En av åtte kvinner får brystkreft. I dag er jeg en av dem. Den gode nyheten er at jeg har den beste gruppen med støttespillere, en hengiven familie og venner, og en god forsikring gjennom fagforeningen min», skriver hun og fortsetter:

«Den dårlige nyheten er at ikke alle kvinner er så heldige, så la oss kjempe mot alle krefttyper og la oss sørge for at et offentlig helsevesen kommer på plass», skriver hun.

Ifølge Helse-Norge finnes det flere typer brystkreft, og symptomer kan variere fra alt til appelsinhud til rødhet på brystene. Det finnes flere måter å behandle kreften på, som baseres på hvor stor svulsten er. Alt fra kirurgi til strålebehandling til cellegift kan fungere.

I 2015 fikk 3439 mennesker brystkreft. Nærmere 80 prosent av alle som rammes er over 50 år. 89 prosent av alle kvinner som ble rammet fra 2011 til 2015 lever fem år etter diagnostisering.

Louis-Dreyfus har foreløpig ikke kommet med noen andre detaljer rundt sykdomsbildet.

Verdenskjent

Skuespilleren har fått mye oppmerksomhet de siste åra, blant annet på grunn av sine uttalte politiske meninger. Hun har hele tida vært demokrat, og har gjennom sin offentlige karriere støttet de demokratiske presidentkandidatene.

Hun har også sparket mot Donald Trump en rekke ganger. Da han offentliggjorde sitt kontroversielle innreiseforbud, brukte hun en takketale på å slakte loven.

- Min far rømte fra naziokkuperte Tyskland av religiøse grunner, eksemplifiserte hun blant annet med.

56-åringen er gift med skuespiller Brad Hall, som hun har de to sønnene Henry og Charles med. Hun og ektemannen møtte hverandre mens de sammen var med på «Saturday Night Live».

Totalt har hun elleve Emmy-priser, sju SAG-priser, en Golden Globe og fem American Comedy Award-priser. Hun holder rekorden for flest Emmy-priser vunnet av en skuespiller for samme rolle.