Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bill Cosby:

Juryen kom ikke til enighet i Cosby-saken

Rettssaken ble annullert av dommeren.

ANNULLERT: Dommeren i saken mot Bill Cosby har kommet fram til at saken skal annulleres, etter at juryen i flere dager har forsøkt å komme til enighet - uten å lykkes. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en to uker lang rettssak har ikke juryen klart å komme til enighet i overgrepssaken mot tv-komikeren Bill Cosby (79). Det melder Buzzfeed og nyhetsbyrået AP.

Etter over 50 timer med diskusjoner, over en periode på seks dager, kom ikke den utnevnte juryen til enighet om noen kjennelse i saken. Juryen klarte ikke å bli enige om noen av de tre tiltalepunktene.

Erklærte rettssaken ugyldig

Juryen bestod av fem kvinner og sju menn. De kom fram til at situasjonen er «håpløs og ikke kan løses med videre diskusjoner i framtida». De informerte dommer Steven O'Neill om at de ikke klarte å bli enige allerede på torsdag.

Cosby sto tiltalt for å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004, og risikerte 30 år i fengsel og bøter dersom han hadde blitt dømt.

Siden juryen ikke har kommet til enighet, har dommer i saken valgt å annullere den.

Det var Cosbys advokat Brian McMonagle som søkte om en annullering, noe han fikk innvilget.

Lørdag ettermiddag ble det klart at påtalemyndigheten kommer til å prøve saken på nytt, med en ny jury, ifølge CNN. Det var statsadvokat Kevin R. Steeles oppgave å bestemme om saken skulle prøves i retten igjen.

- Planen vår er å få framgang i denne saken så snart som mulig, sa han på en pressekonferanse lørdag, ifølge CNN.

Steele la til at påtalemyndigheten vil evaluere og gjennomgå saken sin, og deretter stille Cosby for retten på ny. Selv om han uttrykte skuffelse over at saken ble annullert, skrøt han av juryens innsats i den tidkrevende drøftingen.

Det gjorde også dommer O'Neill. I tillegg ba han juryen om å unngå å snakke om drøftingene sine:

- De er deres, og deres alene, sa han, ifølge The New York Times.

- For tidlig å feire

Advokat Gloira Allred, som representerer mange av kvinnene som har anklaget Cosby for overgrep, sier at hun håper retten vil la flere av kvinnene vitne under den neste rettssaken.

- Hvis retten tillater at flere av anklagerne kan vitne ... så kan det utgjøre en forskjell. Med andre ord er det for tidlig å feire, herr Cosby, sa hun utenfor rettssalen i Norristown, Pennsylvania lørdag, ifølge CNN.

Selv om Bill Cosbys karriere og rykte er blitt hardt rammet av overgrepsanklagene, reagerte teamet hans som om de hadde vunnet saken lørdag, ifølge The New York Times.

Angela Agrusa, et av medlemmene i Cosbys juridiske team, sa følgende utenfor rettssalen etter at annulleringen var et faktum:

- Det er dette som skjer. Juryer står fast når aktor søker å få noen i fengsel for ting som rett og slett ikke blir presentert i rettssalen. Og juryen holdt seg til det de ble bedt om å gjøre, og det er å vurdere de framlagte bevisene, og det var ganske enkelt ikke nok, sa hun, ifølge CNN.

Også kona til Bill Cosby, Camille Cosby (73), rettet hard skyts mot blant andre dommeren, statsadvokaten - og medias framstilling av saken.

Saken fortsetter under bildet.

IRRITERT: Camille Cosby, kona til Bill Cosby. Hun var ikke til stede i rettssalen den første uka av saken, men var til stede da forsvaret skulle presentere sin side av saken mandag (bildet). Foto: Reuters/ NTB scanpix
IRRITERT: Camille Cosby, kona til Bill Cosby. Hun var ikke til stede i rettssalen den første uka av saken, men var til stede da forsvaret skulle presentere sin side av saken mandag (bildet). Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Fikk høre vitneutsagn igjen

Blant de mange forespørslene juryen kom med før saken ble annullert, var et ønske om å få lest opp den delen av Cosbys vitnesbyrd der han omtaler piller som «vennene sine». Juryen ønsket å få med seg hele konteksten, ifølge CNN.

Bill Cosby har forklart at han ga piller til Andrea Constand den kvelden i 2004, da han angivelig utsatte henne for et seksuelt overgrep.

Pillene var av typen Benadryl og kjøpt reseptfritt over disk, ifølge Cosby. Han skal også ha omtalt pillene som noe annet: «Jeg har tre venner til deg som vil få deg til å slappe av» sa han til Constand, ifølge sitt eget vitnesbyrd.

Constand anmeldte hendelsen til politiet i 2005, et år etter at det angivelige overgrepet fant sted. Statsadvokaten avviste saken den gang, på grunn av utilstrekkelige bevis.

Juryen ba også om å få lest opp deler av Constands redegjørelse og vitneutsagn på nytt, samt flere deler av Cosbys vitnesbyrd.

I tillegg har de blant annet fått lest opp vitneutsagnet til etterforsker Richard Schaffer. Han ledet etterforskninga som ble innledet etter at Constand anklaget Cosby for å ha dopet henne ned og forgrepet seg på henne for 13 år siden

Hele Norges coronakart