Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

MGP 2020

Juryen vurderte ikke finalen

Dagbladet møter MGP-generalen etter stemmeskandalen.

MGP: Stig Karlsen, sjef for MGP, bekrefter i dag at folkejuryem ikke baserte sin vurdering på finalen men på studioopptak. Video: Marie Røssland Vis mer

TRONDHEIM / OSLO (Dagbladet): Lørdag kveld kunne Ulrikke Brandstorp endelig slippe jubelen løs da hun gikk til topps i Melodi Grand Prix.

Hun møtte stolt pressen etter seieren, og kunne fortelle at det var livets opplevelse å få stå øverst på pallen. Samtidig havnet nesten hele øyeblikket i skyggen av NRKs stemmetabbe, som på mange måter preget hele finalen.

Søndag formiddag møter Dagbladet MGP-general Stig Karlsen.

- 10. januar informerte vi alle artistene om at det ville være en backup-jury. Der sto kriteriene for hvordan den ville fungere hvis vi fikk en ekstraordinær situasjon, og det fikk vi i går.

- Backupen er basert på studioversjonene. Alle låtene er basert på det, sier han videre.

VANT: Til tross for stemmekaoset var det forhåndsfavoritten Ulrikke Brandstorp fra Sarpsborg som tok seieren. Video: NRK / Marie Røssland, Dagbladet TV. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Karlsen innrømmer at det har kokt etter sending og at han har tatt kontakt med artistene for å ta en prat. Han påpeker at noen tar det fint, mens andre synes det er leit at det ikke var en bred folkejurye.

- Vi jobbet på spreng under sending da vi så at dette gikk skeis. Vi gjorde det vi kunne for å få det norske folk tilbake på banen. Da vi fikk systemet opp og gå igjen var vi på det punktet hvor ti gikk til fire deltakere. Vi dyttet inn ekstra innslag og programmet var lengre enn planlagt.

På spørsmål om omstemming, svarer Karlsen at det var storfavoritten som vant.

- Det er forståelse for at folk blir litt opprørt. MGP engasjerer noe voldsomt, fortsetter han.

Lørdag kveld ble det sagt at 38 millioner emojis kunne ha tatt knekken på systemet, søndag sier Karlsen følgende:

- Det jeg har forstått er at det var et kapasitetproblem og at det var knyttet til emojiene. Vi har bedt om å få en teknisk redegjørelse i morgen for å få en grunn til hvorfor dette skjedde.

Vil ikke avsløre juryen

MGP-generalen legger ikke skjul på at hendelsen er kjedelig og at de har jobbet hardt for å lage tidenes fest.

- Juryen ble laget for en ekstrem situasjon, og den fikk vi i går.

- 30 personer er ikke et stort utvalg av mennesker, hvordan havnet dere på det?

- Vi la ned en del kriterier for at dette skulle holde. Det er gjort en redaksjonell jobb med å plukke ut disse menneskene. Det har vært en research-oppgave. De jobber ikke i tv, ikke i musikkbransjen. En nøytral jury, svarer han.

Karlsen sier videre at han har fulgt juryen hele veien gjennom delfinalene. Han kan si at stemmene de har fått fra folket har vært i takt med juryens stemmer.

STEMMEKAOSET: Prosjektleder i Melodi Grand Prix, Stig Karlsen beklager for at ting gikk som de gikk. Video: Marie Røssland Vis mer

Tror på seier

At enkelte mener finalen var bortkasta, svarer Karlsen på ved at det har vært mange MGP-finaler hvor det har blitt avgjort med ferre mennesker. Årets jury kommer dog ikke til å bli offentliggjort.

Når det gjelder vinneren som fikk en seier med bismak, sier Karlsen at Ulrikke Brandstorp har fått mange høye terninger og at hun var en oddsfavoritt og en fanfavoritt.

- Har du fått noen inntrykk om hvordan Ulrikke kan gjøre det i Rotterdam?

- Jeg tror hun vinner, svarer MGP-generalen.

  • Følg direktesendingen øverst i saken!

La seg flat

Lørdag kveld la Karlsen seg flat da han møtte pressen.

- Vi går litt på trynet, sa Karlsen.

I år var første gang NRK åpnet for at publikum kunne stemme utelukkende på nett.

- Vi kommer helt sikkert til å fortsette med dette systemet til neste år. Her må vi evaluere og se hva vi kan gjøre. Det skal ikke skje. Vi er kjempelei oss for det. Det er klart at det er en liten ripe i lakken på kvelden, sa han, og fortsatte:

- Nå har vi akkurat gått av en lang, lang sending. Nå trenger vi å gå inn på teknikken for å se hva som faktisk har gått galt.

Emojis-problemer

Konstituert kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen sa følgende om årsaken til stemmetrøbbelet lørdag kveld:

- Det ser ut som om det er 38 millioner emojis som gjorde at dette knakk sammen.

Furst beklaget at ikke det norske folk fikk stemme fram sin MGP-favoritt gjennom hele finalen.

TIL TOPPS: Ulrikke Brandstorp vant årets MGP-finale og skal representere Norge i Eurovision. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL TOPPS: Ulrikke Brandstorp vant årets MGP-finale og skal representere Norge i Eurovision. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi er veldig lei oss for de tekniske problemene, før vi kan si så mye mer om det, må vi gå gjennom hva som har skjedd, sa hun, og fortsatte:

- Vi synes dette er veldig leit, og vi beklager at det ble sånn, men vi føler oss trygge på at det er den riktige vinneren som står igjen.

Vinneren selv kunne fortelle til pressen at det gikk mange tanker gjennom hodet da stemmesystemet ikke fungerte. Deltakerne fikk dog informasjon fra NRK underveis.

- Jeg er dritstolt av meg selv og har jobbet ræva av meg selv. Jeg skal nyte denne seieren. Støtten fra de andre har vært helt fantastisk, vi unnet hverandre seieren alle sammen, sa Brandstorp, og fortsatte:

- Jeg er dritstolt av meg selv!

Hele Norges coronakart