- Juryens smak spiller inn

Idol-artister blir sjelden nominert til Spellemann. Bjørn Johan Muri er årets unntak.

 EN AV FÅ:  Bjørn Johan Muri er en av få artister med Idol-bakgrunn som nomineres til Spellemann. Han er nominert i kategoriene "Årets nykommer" og "Årets hit".  Foto: Tom E. Østhuus/ Dagbladet
EN AV FÅ: Bjørn Johan Muri er en av få artister med Idol-bakgrunn som nomineres til Spellemann. Han er nominert i kategoriene "Årets nykommer" og "Årets hit". Foto: Tom E. Østhuus/ DagbladetVis mer

(Dagbladet): Til høsten er det klart for en ny runde med «Idol» på TV 2. Kanalen  hatt fem «Idol»-runder, og satte rekord da 1.475.000 så finalen i 2005. De siste årene er det utgitt over 40 album med «Idol»-artister. Men skal vi tro Spellemannpris-juryen er det ikke i «Idol» man finner de største musikktalentene i Norge.

De siste ti årene har kun seks «Idol»-artister blitt nominert; Alejandro Fuentes, Kurt Nilsen, Margaret Berger, David, Alexander Denstad With og Bjørn Johan Muri. Av disse har de tre førstnevnte vunnet Spellemann.

- Bitt av «Idol»-basillen Bjørn Johan Muri (21) er den eneste blant kveldens nominerte som har «Idol»-bakgrunn. Han er nominert i kategoriene «Årets nykommer» og «Årets hit »med suksesslåta «Yes Man».

- Jeg gleder meg veldig! Dette er jo som Grammyutdelingen for norske artister, og det er stort å være nominert.  Jeg synes ikke det var lenge siden jeg satt på videregående og drømte om å gi ut mitt første album, sier Bjørn Johan Muri.

Han ble kjent etter å ha deltatt i «Idol» i 2007, hvor han endte på andreplass bak Glenn Lyse.

- «Idol» gav meg platekontrakt, men jeg valgte å ta det med ro og fokusere på skolen. Jeg hoppet ikke på det første tilbudet, men jeg hoppet på det beste, sier Muri som har platekontrakt med Universal Music. 

- Hva tror du er grunnen til at du er en av svært få Idol-deltakere som har blitt Spellemannprisnominerte?

- Mange har kanskje blitt bitt av «Idol»-basillen og gitt alt for å være i rampelyset. Jeg har skyndet meg langsomt og brukt tid på å lage en god plate. Jeg vil ikke si noe negativt om noen «Idol»-deltakere. Det er Spellemannjuryen som nominerer etter sine kriterier, sier han.

Etter planen slipper Muri sin første musikkvideo til uken, duetten «Nobody knows», som han gjør sammen med britiske Kelly Mueller, som har samarbeidet med Timbaland og Rhianna.
 
- Det blir en stemningsfull video, med scener der vi ser hverandre dypt inn i øynene og synger til hverandre. Det oppstår litt kjærlighet, men det er skuespillere som står for det, røper Muri.


- Ren spekulasjon Trude Løken, jurysekretær i Spellemannprisen, har ikke noen forklaring på hvorfor få  «Idol»-deltakere har blitt nominert til Spellemannpris.

- Alle «Idol»-vinnere gir ut plate, men ikke alle meldes på eller nomineres. Det handler nok også om juryens smak, sier hun.

- Kan det ha noe med at de bærer et «Idol»-stempel å gjøre?

- Det har jeg ingen formening om, det blir ren spekulasjon.

Spellemannprisens fagjury både nominerer kandidatene, og stemmer frem vinnerne.  I fjor vurderte juryen rekordmange 750 bidrag, i år er tallet 734.

- Når det  for eksempel gjelder kategorien «Årets hit», velges bidragene ut fra blant annet  salgstall og hvor ofte den har blitt spilt på radio, sier Løken.

Når juryen kårer vinnerne i de ulike kategoriene, vektlegges følgende kriterier:

- Juryen ser  først og fremst på heheten i musikken og produksjonen. Personlig smak spiller jo også en rolle, forteller Løken

-Sliter med «Idol»-stempelet. Sven Ove Bakke, musikkansvarlig i Dagbladet, tror det er flere forklaringer på hvorfor få «Idol»-artister Spellemannpris-nomineres.

- Knapt noen av «Idol»-artistene står igjen som artister som har skapt noe relevant, med unntak av Kurt Nilsen. Kanskje skyldes det at mange har blitt kjørt gjennom kverna i Jan Fredrik Karlsen-apparet, og endt opp uten det nødvendige særpeget. Da kommer de til kort, sier Bakke.

Han tror en av forklaringene kan være at «Idol»-artistene har hastverk når de lager plater, og at det går utover kvaliteten på musikken.

- Det blir et dilemma, og du taper uansett hva du gjør: skal du gå i glemmeboka mens du legger flid i plata, eller skal du smi mens jernet er varmt med en dårlig plate? Som oftest har ikke «Idol»-artistene hatt råd til å vente.

Han synes ikke det er overraskende at ikke flere av «Idol»-artistene nomineres i konkurranser som Spellemann.

- Det ligger i juryordningens natur. Det er fagjuryer som opplever at «Idol»-artistene ikke har den nødvendige kvaliteten, sier Bakke, som tror artistene må slite med «Idol»-stempelet.

- Kurt Nilsen er et hederlig unntak, han har vist at det går an å etablere seg som artist og riste av seg stempelet. Eva Weel Skram har til en viss grad har klart det gjennom Eva & the Heartmaker, sier Bakke.