ANKLAGET: Bill Cosby stod tiltalt for overgrep mot Andrea Constand, men juryen klarte ikke å enes om en enstemmig avgjørelse. Dermed ble rettssaken annullert. Foto: REUTERS / Charles Mostoller / NTB scanpix
ANKLAGET: Bill Cosby stod tiltalt for overgrep mot Andrea Constand, men juryen klarte ikke å enes om en enstemmig avgjørelse. Dermed ble rettssaken annullert. Foto: REUTERS / Charles Mostoller / NTB scanpixVis mer

Jurymedlem i Cosby-saken snakker ut om den anspente stemningen: - Hvis vi hadde fortsatt hadde det blitt slåssing

Det var et flertall i juryen som ville dømme Cosby, men de kom aldri til enighet.

(Dagbladet): Etter over 50 timer med diskusjoner ble det forrige uke klart at juryen i overgrepssaken mot tv-komikeren Bill Cosby ikke klarte å komme til enighet.

Cosby stod tiltalt for å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004, og risikerte 30 år i fengsel og bøter dersom han hadde blitt dømt.

Som følge av at juryen ikke kom til enighet, valgte dommeren i saken å annullere den.

Jurymedlem snakker ut

Og nå snakker et jurymedlem ut om de langdryge diskusjonene de fem kvinnelige og syv mannlige jurymedlemmene hadde i de over 50 timene de satt sammen for å prøve og komme til en enstemmig avgjørelse på hver av de tre tiltalepunktene.

Jurymedlemmet, som er anonym, forteller til ABC News at det var to jurymedlemmer som stod mot resten. De ønsket ikke å dømme Cosby, og de «beveget seg ikke, ikke i det hele tatt», ifølge jurymedlemmet.

Stemningen var anspent, og ble enda mer anspent av at jurymedlemmene ble flyttet fra et stort konferanserom til et mindre rom etter at politiet fant ut at journalister kunne se inn i konferanserommet gjennom et vindu.

- Folk kunne ikke en gang gå rundt i rommet. De gikk bare i sirkel der de stod, fordi de holdt på å gå fra forstanden. Folk begynte bare plutselig å gråte ut av ingenting, selv om vi ikke snakket om saken, forteller jurymedlemmet.

ANNULLERT: Dommeren i saken mot Bill Cosby har kommet fram til at saken skal annulleres, etter at juryen i flere dager har forsøkt å komme til enighet - uten å lykkes. Video: CNN Vis mer

Slo i veggen

Stemningen skal på et tidspunkt ha blitt så anspent at et av jurymedlemmene slo i betongveggen i juryrommet.

- Hvis vi hadde fortsatt så er jeg helt sikker på at det hadde brutt ut slåssing. Det var fem politibetjenter som stod ved døren. De kunne høre oss og kom stadig inn i rommet fordi de trodde vi slåss, sier jurymedlemmet.

De 12 jurymedlemmene kom med en rekke forespørsler under sine drøftinger. De ba blant annet om å få lest opp den deler av Cosbys vitnesbyrd en gang til.

I tillegg ba juryen om å få lest opp deler av Constands redegjørelse og vitneutsagn på nytt.

- Hånden hans var inni meg

Under rettssaken forklarte Constand at hun var på besøk hos Cosby fordi hun ville ha hans råd i forbindelse med at hun vurderte å bytte jobb.

Under besøket hevder hun at hun fikk tre piller av Cosby, som skulle hjelpe henne med og slappe av, og etter å ha tatt pillene skal hun ha blitt så sløv at hun måtte ha hjelp bort til en sofa.

Da hun våknet skal hun ha vært ute av stand til å motsette seg Cosbys tilnærmelser.

- Jeg våknet brått, fordi jeg merket at han befølte brystene mine under skjorta mi. Da jeg våknet var hånden hans inni meg. Han plasserte også hånden min på sin penis og beveget den fram og tilbake, sa hun ifølge PageSix.com.

Cosby har hele tiden hevdet sin uskyld.

Og de 12 jurymedlemmene ble altså aldri enige, og til slutt ga de dommeren beskjed om at de ikke kom noen vei.

Flere jurymedlemmer endret mening

At et flertall på det tidspunktet ville finne Cosby skyldig, står i kontrast til en ikke-bindende avstemning juryen avholdt i det de gikk i gang med sine diskusjoner.

Da ga nemlig et flertall uttrykk for at de mente Cosby måtte frifinnes for anklagene. Med andre ord skal en god del av jurymedlemmene ha forandret mening under de over 50 timene i juryrommet.

Selv om påtalemyndighetene ikke lyktes i å få dømt Cosby i denne omgang, har de ingen plan om å legge fra seg saken.

Lørdag ble det klart at påtalemyndighetene kommer til å prøve saken på nytt, med en ny jury.

Men selv om påtalemyndighetene, med statsadvokat Kevin R. Steele i spissen ikke lyktes i å få Cosby dømt, roste han juryens innsats i den tidkrevende drøftingen.

Det gjorde også saken dommer, Steven O'Neill. Han ba i tillegg juryen om å unngå å snakke om drøftingene sine.