Jussie Smollett funnet skyldig

Først ble saken henlagt. Nå er han dømt.

SKYLDIG: Skuespiller Jussie Smollett ble natt til fredag norsk tid funnet skyldig i å iscenesette en hatkriminalitet mot seg selv. Foto: NTB
SKYLDIG: Skuespiller Jussie Smollett ble natt til fredag norsk tid funnet skyldig i å iscenesette en hatkriminalitet mot seg selv. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Empire»-skuespilleren Jussie Smollett (39) er funnet skyldig i å ha iscenesatt en hatkriminell handling mot seg selv og for å ha løyet for politiet.

Juryen fant 39-åringen skyldig i fem av seks tiltalepunkter. Hver av tiltalepunktene har en strafferamme på inntil tre års fengsel, men ettersom skuespilleren ikke er tidligere straffedømt vil han trolig få en mildere straff, skriver medier som Sky News og BBC.

Smolletts advokat, Nenye Uche, sier dommen vil bli anket og at han er overbevist om at skuespilleren vil bli «frikjent på alle punkter».

Angrepet

Den amerikanske skuespilleren ble i slutten av januar 2019 innlagt på sykehus, etter det som tilsynelatende skal ha vært et homofobisk motivert overfall på gata i Chicago.

En drøy måned seinere ble Smollett pågrepet, siktet for falsk forklaring til politiet.

Politiet mener at skuespilleren betalte to brødre for å banke ham opp. Overfallet skal ha blitt iscenesatt fordi 39-åringen angivelig ville fremme sin egen karriere og fordi han ikke var fornøyd med lønnen han hadde fått.

SIKTET ETTE DETTE: «Empire»-skuespilleren Jussie Smollett hevet at han var blitt angrepet av to menn. Senere ble han siktet for falsk forklaring. Video: CNN / politiet Vis mer

Siktelsen ble i 2019 frafalt fordi påtalemyndigheten i Chicago ønsket å prioritere å bekjempe våpenrelatert vold. Han ble imidlertid siktet på nytt et år seinere.

Brødrene, som vitnet i retten, hevder de fikk 3500 dollar - tilsvarende 30 000 norske kroner - for å iscenesette angrepet. Det nekter skuespilleren for, som mener at pengene ble utbetalt fordi en av dem jobbet som hans personlige trener og kostholdsekspert.

Mistet jobben

Det brutale angrepet 29. januar 2019 ga stjerna flere skader, blant annet forslåtte ribbein.

Kort tid etter angrepet uttalte politiet seg om hva som angivelig hadde skjedd:

Smollett skal først ha fått slengt rasistiske- og homofobiske kommentarer etter seg på gata i Chicago. Deretter skal mennene ha gått til angrep på skuespilleren, mens de slo ham i ansiktet og kastet et ukjent stoff mot ansiktet hans, som flere hevdet å være blekemiddel. Avslutningsvis skal de ha knyttet et tau rundt halsen på Smollett, ifølge CNN.

En snau måned seinere endret politiet teori - og siktet altså skuespilleren selv. Anklagene førte til at stjerna mistet jobben i den populære tv-serien.

Fanget på kamera

Politiet i Chicago har i ettertid frigitt over 1000 dokumenter, og mer enn 90 timer med video fra etterforskningen av det påståtte angrepet mot Smollett.

I en av videoene, fanget av politiets kroppskamera, ser man hvordan den 39 år gamle «Empire»-skuespilleren står med et tau rundt halsen. Det er formet som ei løkke når politiet ankommer hjemmet hans 29. januar.

- Vil du ta det av deg? spør en politibetjent.

- Jeg ville at dere skulle se det først, svare Smolett, før han fjerner tauet.

Dokumentene viser også hvordan politiet fattet mistanke om at angrepet var iscenesatt, allerede før de angivelige gjerningspersonene ble arrestert.

Den 25. februar skal politiet blant annet ha fått et tips fra en i Smolletts «indre sirkel av bekjente», som skal ha hevdet at hele hendelsen var «orkestrert».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer