AMERIKANER I NORGE: Rick Kirkham er en karakteristisk type, og var godt kjent i lokalsamfunnet i Bodø før Netflix-suksessen. Nå kan han ikke gå på Vinmonopolet engang uten at folk vi ta selfies. Det begynner han å bli lei av. Foto: Privat
AMERIKANER I NORGE: Rick Kirkham er en karakteristisk type, og var godt kjent i lokalsamfunnet i Bodø før Netflix-suksessen. Nå kan han ikke gå på Vinmonopolet engang uten at folk vi ta selfies. Det begynner han å bli lei av. Foto: Privat Vis mer

«Tiger King»:

- Kan ikke gå noen steder

Slik har det gått med «norske» Rick etter suksessen.

Publisert

I mars, mens coronaen herjet og store deler av verden begynte å havne i «lockdown», gjorde Netflix en genistrek. Dokumentarserien «Tiger King» ble plutselig rullet ut, og på få dager var det utvilsomt den mest omtalte tv-serien i hele 2020.

Ettermælet har vært fascinerende. Mens Joe Exotic har blitt kjendis bak lås og slå, Carole Baskin blir anklaget for å ha drept ektemannen sin og Bhagavan «Doc» Antle raser mot anklager om flerkoneri, har én person fra serien sittet stille i båten - til den grad det har vært mulig med all oppmerksomheten.

LURT: Selv om mange har prøvd å få «Tiger King»s Carole Baskin i tale, er det ingen som har klart det ennå. Nå har derimot to Youtube-prankere fått til nettopp det, og det på en litt uvanlig måte. Video: Youtube/Josh Pieters & Archie Manners / Rød Løper Vis mer

Rick Kirkham, som bodde på Exotics tigergård og i sin tid prøvde å lage en serie om ham, bor nemlig langt unna kaoset som foregikk i USA etter lansering. Kjærligheten har nemlig ført ham til Norge og Bodø, der han har bodd de siste åra.

Han har likevel ikke lagt fra seg den karakteristiske cowboyhatten, som han lenge før Netflix-suksessen var kjent for å bære med stolthet rundt om i den nordnorske byen. «Bodøs amerikanske cowboy» var han kjent som i lokalmiljøet. Og selv om han hadde gjort seg til kjenne lenge før Netflix gjorde ham verdensberømt, er situasjonen for Kirkham en helt annen i dag.

- Blitt lei

- Det er helt bananas. Jeg kan ikke bevege meg noe som helst sted uten at jeg blir stoppet. Jeg må ta en selfie for hvert femte skritt jeg tar om jeg går på kjøpesenteret, sier en lettere oppgitt Kirkham til Dagbladet.

VERDENSKJENT: Mens Rick Kirkham satt hjemme i Bodø, ble han raskt en av verdens mest omtalte personer. Her er han fotografert i Oklahoma sammen med Joe Exotic. Foto: Netflix
VERDENSKJENT: Mens Rick Kirkham satt hjemme i Bodø, ble han raskt en av verdens mest omtalte personer. Her er han fotografert i Oklahoma sammen med Joe Exotic. Foto: Netflix Vis mer

- Folk roper etter meg fra bilene sine, tar bilder av meg på Vinmonopolet og ringer på hos meg. Jeg var hos politiet her om dagen for å fornye noen papirer, og til og med der spør folk om selfies. Det var gøy i noen uker, men det har ikke avtatt. Jeg har blitt lei det, sier han.

STORM: I Netflix sin dokuserie «Tiger King» får vi så vidt se et glimt av en barnepike, som nå har tatt verden med storm. Vis mer

Selv om Kirkham slår fast at han mener det tidvis kan bli litt mye oppmerksomhet, skyter han inn at han gladelig stiller opp på bilder og snakker med folk. Han er veldig tydelig på at han er en gjest her i Norge, og derfor gjerne vil gjøre folk han møter til lags.

Likevel er han glad for at «Tiger King»-ekstasen ebber ut på sikt.

- FERDIG: Rick Kirkham sier til Dagbladet at han nå legger «Tiger King» på hylla. Foto: Privat
- FERDIG: Rick Kirkham sier til Dagbladet at han nå legger «Tiger King» på hylla. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har gjort ett siste intervju om «Tiger King», som skal gå på Discovery. Jeg skal ikke snakke mer om den perioden. Det blir for mye oppmerksomhet. Jeg sier fortsatt nei til intervjuforespørsler fra amerikansk presse flere ganger daglig, forklarer han.

Han vil derfor heller ikke spekulere på hvem som skal spille ham i den kommende filmen som lages om tida på tigergården i Oklahoma. «Jeg bryr meg heller ikke stort», legger han til.

LØGN: Dagbladet har intervjuet Tiger King-karakter Doc Antle. Bilder fra Netflix og Scanpix Vis mer

Feires på ambassaden

Den karakteristiske amerikaneren har likevel sagt seg villig til å prate med Dagbladet, som var det første norske mediehuset som tok kontakt etter at serien hadde premiere. Han forklarer at saken Dagbladet publiserte genererte mye oppmerksomhet for han, og at han brått fikk telefoner fra horder av norske journalister.

- Og jeg sa selvfølgelig ja til de fleste av dem, men nå er det nok. Jeg kan ikke være «Tiger King Rick» for alltid.

TIL AMBASSADEN: Dette bildet ble tatt den 4. juli, da Kirkham feiret USAs nasjonaldag hjemme i Bodø. Nå kan han røpe at hjemlandets ambassade i Oslo har invitert ham på besøk. Foto: Privat
TIL AMBASSADEN: Dette bildet ble tatt den 4. juli, da Kirkham feiret USAs nasjonaldag hjemme i Bodø. Nå kan han røpe at hjemlandets ambassade i Oslo har invitert ham på besøk. Foto: Privat Vis mer

Han har likevel planer om å bære ovennevnte tittel én gang til, men det er bare fordi tilbudet kom fra såpass offisielt hold. Kirkham kan nemlig avsløre at den amerikanske ambassaden i Oslo skal avholde et arrangement i hans ære i august.

- Det kunne jeg ikke takke nei til. Jeg skal ned dit en tur, og de skal avholde en pressekonferanse i min ære. Det er en veldig stor ære, men det viser jo også hvor gale amerikanere er for populærkultur og reality. De skal visst invitere noen norske kjendiser også, som kommer for meg, humrer han på telefonen.

- Drittland

Selv om han synes det er stas at fødelandets ambassade i Norge skal feire ham, er han i dag veldig glad for at han bor i Norge. Han har nemlig lite til overs for hvordan Trump har styrt USA under coronatida.

- Jeg kommer fra det som kan beskrives som et drittland akkurat nå. De har tusenvis av nye tilfeller hver dag, og det virker ikke som de gjør noe for å stoppe det. I tillegg har det å gå med maske, som alle burde gjøre av egeninteresse, blitt en politisk greie. Det er helt idiotisk, sier han, og legger til at han selv har gått med maske i Bodø - der det de siste månedene har vært få tilfeller av smitte.

TIGER KING: Donald Trump fikk spørsmål om han ville benåde «Tiger King» under en pressekonferanse 9. april. Video: CNN Vis mer

- Jeg dekket en «Black Lives Matter»-demonstrasjon med 300 mennesker, og det var en selvfølge at jeg skulle ha på maske. Jeg skal ikke bli syk. Sånt skjønner ikke amerikanerne, sukker han - til den grad en brautende amerikaner kan gjøre det.

- IDIOTISK: Da Kirkham dekket en «Black Lives Matter»-demonstrasjon i Bodø, var det en selvfølge at han skulle ha på seg maske. Slik tenker ikke alle amerikanere, noe han synes er leit. Foto: Privat
- IDIOTISK: Da Kirkham dekket en «Black Lives Matter»-demonstrasjon i Bodø, var det en selvfølge at han skulle ha på seg maske. Slik tenker ikke alle amerikanere, noe han synes er leit. Foto: Privat Vis mer

Demonstrasjonen dekket han for Bodø Nu, som han har jobbet frilans for i flere år. Det har imidlertid blitt færre journalistiske oppdrag de siste månedene, fordi han er fullt i gang med å hamre løs på sin egen selvbiografi.

Ifølge Kirkham er både norske og amerikanske forlag interesserte i boka, som han sier kommer til å inneholde eksplosive detaljer om det ville livet hans.

- Jeg tror den kommer til å sjokkere. Alt jeg har drevet med her i livet har ikke vært like bra, sier han, uten å utdype.

Blir bestefar

Kirkham har to voksne sønner som bor i Texas, som han forsøker å snakke med så ofte som mulig. Den pågående pandemien har likevel ført til enkelte problemer.

- Jeg får jo ikke møtt dem, men det er fint at vi lever i en såpass teknologisk tid. Jeg kan jo bare snakke med dem på Facetime. Her om dagen fortalte sønnen min at han skulle bli pappa, så nå skal jeg bli bestefar, sier han stolt, og fortsetter:

- Kristin (kona, journ.anm.) og jeg vil gjerne få med oss fødselen i desember, og håper vi kan reise bort til da. Vi venter i spenning. Hvis folk bare hadde brukt masker og holdt avstand, så kunne vi kanskje reist snart, sier han.

FORELSKA: Det var norske Kristin som fikk amerikaneren til Norge. I dag er de gift og bor i Bodø. Foto: Privat
FORELSKA: Det var norske Kristin som fikk amerikaneren til Norge. I dag er de gift og bor i Bodø. Foto: Privat Vis mer

Et sted han imidlertid ikke har planer om å besøke i hjemlandet, er Florida. Kirkham kan nemlig fortelle at Carole Baskin fra serien, som altså er anklaget for å ha drept ektemannen sin, ringer ham ukentlig og vil ha ham på besøk.

- Hun vil at jeg skal overbevise andre om at hun ikke drepte ham. Det kommer ikke til å skje. Alle som var involvert i de tigergreiene er onde mennesker i mine øyne, selv om det bare er Joe som ble arrestert, sier han.

Drømmen om en sommer i Hellas blir det heller ikke noe av. Parets reiseplaner har, i likhet med mange andres, blitt satt på vent av coronavirusets herjing. Dermed skal han i stedet få oppleve Norge for fullt.

- Neste uke skal vi til Tromsø, til konas familie. Så skal vi besøke dattera hennes i Trondheim. Det virker jo som om det er det alle andre bruker sommeren sin på, å oppdage eget land. Jeg synes egentlig det er ganske stas, sier han, og fortsetter:

- Jeg lever som en ekte nordmann. Jeg har en vakker kone, en flott jobb, respekt i lokalsamfunnet og respekt for naturen. Norge har virkelig akseptert meg for den jeg er, og jeg er veldig klar over at jeg er en gjest. Men dette er virkelig hjemmet mitt. Jeg blir her til jeg dør, forklarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer