Dronning Elizabeth II:

Kan miste millioner: - Unaturlig

I 70 år regjerte dronning Elizabeth over et britisk samvelde som ble stadig mindre. Med kong Charles, kan det bli enda mindre.

FORSVINNER: I over 70 år regjerte dronning Elizabeth over stadig færre land. Med kong Charles blir det trolig enda færre, tror eksperter. Foto: NTB
FORSVINNER: I over 70 år regjerte dronning Elizabeth over stadig færre land. Med kong Charles blir det trolig enda færre, tror eksperter. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Elizabeth II døde torsdag ettermiddag på godset Balmoral i Skottland med deler av den britiske kongefamilien rundt seg.

Elizabeth, verdens lengstregjerende monark, ble 96 år gammel.

Hun ble dronning i 1952. På den tida har Det britiske imperiet dronningen ble født inn i, gått i oppløsning, og kongehuset hun ledet - og verden hun var en del av - gått gjennom enorme endringer.

Med kong Charles III står det britiske kongehuset igjen overfor store endringer.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

Overhode for 15 nasjoner

Da dronning Elizabeth II gikk bort, var hun statsoverhode i 15 land. Nå er kong Charles, hennes førstefødte sønn, statsoverhode for disse 15 landene.

Spørsmålet er hvor lenge det vil vare, mener Storbritannia-ekspert Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

- Det kan nok være at spesielt Canada, New Zealand og Australia vil se seg om etter en ny styringsform etter Elizabeth IIs død, sier Storbritannia-eksperten.

I så fall vil det britiske statsoverhode miste flere titalls millioner følgere.

Dronningen var statsoverhode for 15 av 52 land som inngår i Samveldet av nasjoner, tidligere kjent som Det britiske samveldet - en etterlevning fra Storbritannias kolonitid.

I1952 var den britiske monarken statsoverhode i 32 land, ifølge Independent.

I 2021 ble Barbados det foreløpig siste landet som meldte overgang fra monarki til republikk, og følgelig valgte et annet statsoverhode enn den britiske regenten.

Også andre land, som Jamaica, har åpenlyst leflet med tanken.

Prins William har tidligere signalisert at kongefamilien ikke vil motsette seg at andre land velger bort det britiske monarkiet som statsoverhoder.

LANDET: BBC melder at et fly som fraktet sju medlemmer av kongefamilien har landet i Aberdeen. Flyplassen ligger en times kjøretur fra Balmarol Castle, skriver nyhetskanalen. Video: AP Vis mer

- Unaturlig

Det er rett og slett unaturlig for mange av de 15 uavhengige landene å ha et annet lands monark som sitt statsoverhode, forteller Mustad.

- Dette er etterlevninger fra det britiske imperiet og den britiske kolonitida. Det er så lenge siden nå, at det blir unaturlig for land som har vært selvstendige i lang tid, å ha den britiske monarken som statsoverhode, sier Mustad.

Mange av disse landene, for eksempel New Zealand, Australia og Canada, har gjort et unntak for nettopp dronning Elizabeth, forteller Storbritannia-eksperten.

- Hun har reist mye i Australia og New Zealand, og også i Canada, og har hatt en stor grad av popularitet der, sier Mustad.

- Elizabeth har i praksis overlevd det britiske imperiet. Nå som hun er død, vil nok mange tenke at det er tid for endring, legger han til.

I praksis er det bare et spørsmål om tid, tror Mustad.

- Når hun er begravet og landesorgen i Storbritannia har lagt seg, vil nok debattene begynne, kanskje også i flere av de mindre landene. Av respekt for kongefamilien tror jeg imidlertid ikke at det skjer like etter dødsfallet, sier Storbritannia-eksperten.

NY KONGE: Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, om at kong Charles nå tar over tronen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Spår krav om folkeavstemning

Storbritannia-eksperten Mustad får støtte av Carl-Erik Grimstad, kongehusekspert og tidligere stortingsrepresentant.

- Mange av disse landene ser på dette som en meningsløs politisk konstellasjon, sier Grimstad.

Den tidligere stortingsrepresentanten tror heller ikke at det vil ta lang tid før debatten om monarkiet i blant andre Canada og Australia kommer med full kraft.

- Nå vil den republikanske fløyen, som er sterk både i Australia og Canada, få vind i seilene. Det vil sannsynligvis komme et krav om folkeavstemning om hvorvidt disse landene vil ha nye kong Charles som statsoverhode, sier Grimstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer