Kanye West i trøbbel igjen. Kaller slaveriet et «valg»

- Kanye er en farlig karikatur av en «frittenkende» svart person i Amerika.

I TRØBBEL: Det blåser friskt rundt Kanye West for tida. Nå er det kommentarer om slaveriet som har fått det til å renne over for flere. Foto: Clint Brewer / Splash News / NTB scanpix

I TRØBBEL: Det blåser friskt rundt Kanye West for tida. Nå er det kommentarer om slaveriet som har fått det til å renne over for flere. Foto: Clint Brewer / Splash News / NTB scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kanye West er for alvor i vinden for tida. I forrige uke skapte superstjerna West overskrifter da han i løpet av ni timer rakk å publisere hele 80 Twitter-meldinger.

Noen av dem handlet om Donald Trump, og han omtalte blant annet presidenten som «min bror».

- Takk, Kanye. Veldig kult, repliserte presidenten på Twitter.

Det digitale hyllesten ble etter hvert stoppet av Wests kone Kim Kardashian, som ringte sin mann for å be ham understreke at han ikke er enig i alt Trump foretar seg.

- Slaveriet var et valg

Det var forrige uke, men heller ikke denne uka skygger West unna medienes søkelys.

Under et besøk hos kjendisnettstedet TMZ antydet Kanye West at slaveriet av afroamerikanere i USA, var «et valg».

- Når du hører at det var slaveri i 400 år. I 400 år. Det høres ut som et valg, sa West, ifølge nyhetsbyrået AP.

USAS FREMTIDIGE PRESIDENT?: Rapperen Kanye West stjal showet under MTV Video Music Awards i 2015 da han annonserte at han vil stille som presidentkandidat i USA i 2020. Video: Reuters Vis mer Vis mer Vis mer

Det fikk noen av tilhørerne til å reagere. Da West spurte de TMZ-ansatte som var til stede om de følte at «han tenkte og følte fritt», fikk han følgende respons fra TNZs Van Lathan.

- Jeg tror ikke du tenker i det hele tatt.

- Du kan tro hva du vil, men det finnes fakta og en virkelig verden, og virkelige konsekvenser av alt du nettopp sa. Vi må forholde oss til marginaliseringen som kommer fra 400 år med slaveri, som du sa var et valg for vårt folk, fortsatte Lathan.

- En farlig karikatur

TMZ publiserte et videoopptak fra disputten på Twitter, og der har flere gått til frontalangrep på rapperen.

- Kanye er en farlig karikatur av en «frittenkende» svart person i Amerika. For å være ærlig så er jeg forferdet, og jeg er ferdig med det. Og (jeg kan ikke tro at jeg må si dette): Slaveri var langt fra et valg, tvitret Symone D. Sanders, politisk kommentator som bidrar på CNN.

Aller krassest i tilbakemeldingen, var kanskje skuespilleren Wendell Pierce, kjent fra TV-seriene The Wire og Suits, som over flere Twitter-meldinger hudfletter West, og anklager ham for å «glorifisere dem som drepte våre mødre og fedre, og voldtok våre kvinner».

«Det er åpenbart at @kanyewest oppfører seg oppsiktsvekkende for publisitetens skyld. Jeg bryr meg ikke om det. Men at du bruker drapene og slaveriets holocaust til å gjøre deg selv viktig, er helt i kjernen av din uhyggelige ettergivenhet overfor hvite nasjonalister (white supremacists)», skriver Pierce på Twitter.

Forsvarer seg

Raseriet har fått West til å ta til Twitter for å forsvare seg selv.

«For å klargjøre: Selvfølgelig vet jeg at slaver ikke ble satt i lenker og puttet på båter av egen frie vilje. Mitt poeng er at det at vi fremdeles befinner oss i den posisjonen, selv om vi er i flertall, betyr at vi er mentalt fengslet», skriver West.

«De skar av tungene våre sånn at vi ikke skulle kunne kommunisere med hverandre. Jeg tillater ikke at min tunge blir skåret av».

Han tok seg også tid til å forklare poenget sitt ytterligere.

«Grunnen til at jeg tok opp poenget med de 400 åra er at vi ikke kan være mentalt fengslet i 400 år til. Vi trenger frie tanker nå. Selv uttalelsen var et eksempel på en fri tanke. Det var bare en idé», skriver West, og fortsetter.

«Nok en gang blir jeg angrepet for å presentere ny ideer».

I det samme intervjuet med TMZ gjentok for øvrig rapperen sin beundring for president Trump.

- Jeg bare elsker Trump. Trump er en av rappens favorittmennesker, sa West.

Han avslørte også at han i 2016 ble avhengig av smertestillende tabletter etter å ha tatt fettsuging.

Tok ektemannen i forsvar

Den siste tida har det også versert rykter om at det ikke står så bra til med Kanye Wests mentale helse. Flere personer tett på artisten sier at de er bekymret for at han jobber for mye, og frykter at han er på vei til å få et nytt sammenbrudd.

Artisten måtte nemlig avlyse flere konserter i november 2016 da han ble innlagt på sykehus. Der oppholdte han seg ei ukes tid, før han ble skrevet ut.

Ryktene om helseproblemene fikk Kim Kardashian til å ta ektemannen i forsvar - også denne hendelsen utspant seg på Twitter.

- Til mediene som prøver å demonisere ektemannen min, la meg bare si dere en ting: Det er ikke rettferdig å hevde at han har mentale problemer, bare fordi han er seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer