Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kari Aukrust er død

Kari Aukrust gikk bort søndag.

DØD: Kari Aukrust er død, 97 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØD: Kari Aukrust er død, 97 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kari Aukrust, kona til den avdøde Flåklypa-forfatteren Kjell Aukrust, er død. Det melder Alvdal kommune på sine nettsteder, hun ble 97 år.

«Det er med stort vemod vi i dag har mottatt beskjeden om at Kari Aukrust har gått bort», skriver kommunen.

Kari er best kjent som kona til den avdøde forfatteren, som gikk bort 24. desember 2002. Ekteparet refererte alltid til hverandre som «revetispa» og «Mikkel rev».

EGET FRIMERKE: Solan Gundersen avduket frimerke sammen med Posten Norge og Kari på Theatercafeen i 2013. Foto: NTB Scanpix
EGET FRIMERKE: Solan Gundersen avduket frimerke sammen med Posten Norge og Kari på Theatercafeen i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kari var i alle år en sterk støttespiller for forfatteren, og sammen reiste de til blant annet Italia over 20 ganger.

- Det er et fantastisk land. Naturen, befolkningen, kunsten og klimaet er kjempefascinerende. Jeg elsker det landet, sa forfatteren til Dagbladet før han gikk bort.

25 ÅR ETTER: I 1988 kom Ludvig fra «Flåklypa Grand Prix» på to frimerker. Nå er det endelig Solan Gundersens tur. Kari Aukrust er glad for at hennes avdøde manns tegninger blir tatt i bruk. Video: Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

Hedret ektemannen

I 1988 kom Ludvig fra «Flåklypa Grand Prix» på to frimerker og i 2013 var det også duket for å avbilde Solan Gundersen på et.

Kari Aukrust var den gang naturligvis til stede, og hun la ikke skjul på at det føltes godt å være der.

- Jeg er jo veldig glad for at Kjells kunst lever og blir brukt. Og jeg er veldig glad for at den ikke blir misbrukt, sa hun blant annet til Dagbladet.

Mottok pris

Gjennom figurer som Ludvig, Solan Gundersen, Simen, Bonden og Bror min, vekket Kjell Aukrust mange følelser hos mange. Han har preget generasjoner med norsk forteller-, male og tegnekunst siden de første figurene ble unnfanget da Aukrust begynte i Dagbladet i 1950.

I 1999 fikk han Kjell Brage-juryens hederspris for sitt forfatterskap. Juryen karakteriserte ham som en av etterkrigstidas aller mest folkekjære forfattere, og trakk fram hans brodd og humoristiske snert, samt tegningene hans. Elleve år tidligere ble han tildelt St. Olavs orden, som ridder av 1. klasse.