Karl Lagerfeld er død

- Med Lagerfelds død er et ikon og en av verdens største moteskapere borte.

DØD: Karl Lagerfeld er død. Foto: NTB scanpix
DØD: Karl Lagerfeld er død. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den tyske motedesigneren Karl Lagerfeld er død. Det melder franske medier tirsdag ettermiddag. Chanel bekrefter også dødsfallet, ifølge AP. Den verdensberømte designeren er et av bransjens største navn, både på grunn av sin ikoniske stil og på grunn av sine eksepsjonelle designferdigheter.

Lagerfeld har store deler av karrieren jobbet som designer for Chanel, Fendi og sitt eget merke. Han ble 85 år gammel. Franske medier skriver at Lagerfeld døde på et sykehus i Paris, hvor han ble innlagt på mandag.

IKON: Karl Lagerfeld var et av motebransjens desidert største ikoner. Tirsdag døde han i Paris, 85 år gammel. Foto: NTB scanpix
IKON: Karl Lagerfeld var et av motebransjens desidert største ikoner. Tirsdag døde han i Paris, 85 år gammel. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da hans siste kolleksjon ble vist for Chanel tidligere i år, var det mange som bet seg merke i at han ikke dukket opp på slutten av visningen - slik han har hatt tradisjon for å gjøre siden 1990-tallet.

Oftest ikledd solbriller, med håret i hestehale, og hansker på hendene, har han struttet ut for å bukke til applausen. Det skjedde ikke nå. Dødsårsaken hans er ennå ikke kjent.

Ikonisk

Lagerfeld vokste opp i Hamburg på 1930-tallet. Han flyttet seinere i livet til Paris, der han begynte å jobbe for Pierre Balmain. Han fikk også et nært vennskap med Yves Saint Laurent, som på den tida var i ferd med å bygge sitt eget moteimperium.

Det ble starten på et stort moteeventyr for Lagerfeld, som kan anses som verdens kanskje mest kjente moteskikkelse.

DØD: Karl Lagerfeld styrte Chanel med jernhånd. Her med Claudia Schiffer og Naomi Campbell på catwalken i 1996. Foto: NTB scanpix
DØD: Karl Lagerfeld styrte Chanel med jernhånd. Her med Claudia Schiffer og Naomi Campbell på catwalken i 1996. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 1982 tok han over roret hos Chanel, der han designet både haute couture og ready to wear-kolleksjoner. Han tok motehuset, som i sin tid ble startet av Gabrielle «Coco» Chanel, inn i en moderne tid. Spesielt vil nok Lagerfeld huskes for sine ekstravagante couture-kolleksjoner, som årlig blir vist i Grand Palais i Paris.

Lokalet har han omformet til det mest utrolige scenografi kan fikse. Han har blant annet bygget en egen strand, et gedigent supermarked og en versjon av New York i lokalet, som da ble brukt som et bakteppe for klærne han viste fram.

Moteekspert og redaktør i Melk og honning, Ida Elise Eide Einarsdottir, er sjokkert over dødsbudskapet.

KREATIV: Da Chanel viste sin ready to wear-kolleksjon i 2014, ble den avsluttet av en rekke modeller med protestplakater på catwalken. Lagerfeld gikk foran i spissen, og stuntet skapte store overskrifter verden over. Foto: Reuters / NTB scanpix
KREATIV: Da Chanel viste sin ready to wear-kolleksjon i 2014, ble den avsluttet av en rekke modeller med protestplakater på catwalken. Lagerfeld gikk foran i spissen, og stuntet skapte store overskrifter verden over. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Karl Lagerfeld var verdens kanskje mest ikoniske og profilerte designer. Han etterlater seg en arv som få andre er forunt som sjefdesigner ved både Chanel, Fendi og sitt selvtitulerte merke Karl Lagerfeld, sier hun, og fortsetter:

- Det har lenge vært spekulert om Lagerfelds skrantende helse - spesielt etter at han uteble fra Chanel haute couture-visningen for første gang under couture-uka i Paris tidligere i år. Med Lagerfelds død er et ikon og en av verdens største moteskapere borte, sier hun i en kommentar til Dagbladet.

Hans design, blant annet mange av motehusets nå ikoniske vesker, har sørget for milliardinntekter for Chanel og Lagerfeld privat. Selv om mang en ekspert genierklærte 85-åringen opp gjennom åra, var han heller ikke fremmed for å være kontroversiell.

Kontroversiell

Seinest i 2017 skapte han store overskrifter, da han snakket om flyktningkrisen. Han har flere ganger gått i strupen på Tysklands rikskansler Angela Merkel, som han mener har sluppet inn altfor mange flyktninger og asylsøkere i Tyskland. Under et franske talkshow i 2017 gjorde han det altså igjen.

- Man kan ikke, selv om det er flere tiår mellom hendelsene, drepe millioner av jøder sånn at man kan slippe inn flere millioner av deres verste fiender i stedet, sa han i programmet og refererte til de syriske flyktningene Tyskland har tatt inn.

Nærmere seks millioner jøder ble drept under holocaust.

85-åringen hevdet i programmet at han kjente en tysk dame som tok inn én av de over en million syriske flyktningene som har kommet til Tyskland siden flyktningkrisen i 2015.

- Flyktningen kunne litt engelsk. Vet du hva han fortalte den tyske dama etter fire dager? At Tysklands beste oppfinnelse var holocausten, hevder Lagerfeld i intervjuet.

Dette gikk ikke upåaktet hen. Franske medier har registrert at tv-kanalen har fått flere hundre klager på den kontroversielle designerens uttalelser, der han trekker linjer mellom syriske flyktninger og jødenes skjebne under krigen. Hendelsen ble etterforsket, men ingenting skjedde.

Stjerner i sorg

Etter at dødsbudskapet ble kjent, har reaksjoner og hyllester også begynt å spre seg i sosiale medier. Hollywood-stjernen Diane Kruger (42) skriver følgende i et innlegg på Instagram:

- Karl ... Jeg kan ikke fortell deg hvor mye du betydde for meg og hvor mye jeg vil save deg. Jeg vil aldri glemme din godhet mot meg, din latter, din fantasi. Jeg dro til Frankrike for å møte deg denne uken og introdusere deg for datteren min ... Hjertet mitt er knust fordi jeg kom for sent. Hvil i fred, jeg tilber deg.

Kruger fikk som kjent sitt første barn, en liten jente, sammen med skuespiller Norman Reedus for få måneder siden.

Også designer Victoria Beckham (44) minnes den ikoniske moteskaperen i et innlegg på Instagram.

- Så utrolig sørgelig å høre dette. Karl var et geni, og var alltid så snill og sjenerøs mot meg - både personlig og profesjonelt.

«It»-jente, moteskribent og designer Alexa Chung deler også varme minner om moteikonet på Instagram

- Hvil i fred, Karl. Jeg husker at jeg var så redd for å skulle intervjue deg, men du var utrolig vittig og sjenerøs. Takk for at du inviterte meg med på noen av de mest glamorøse opplevelsene i livet mitt, det var en ære å kjenne deg. Og ja, takk for tørrsjampo-tipset, jeg vil for alltid tenke på deg når jeg pudrer parykken min

Her hjemme i Norge har blant andre Elle-redaktør Signy Fardal lagt ut bilde sammen med moteikonet. Hun kaller dette en trist dag for moteverden.

Lagerfeld giftet seg aldri og fikk heller ingen barn. Han etterlater seg derimot katten Choupette, som kan sies å være en av verdens mest berømte puser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer