Eurovision:

KEiiNO til finalen

Slik gikk det med KEiiNO i Tel Aviv.

TIL FINALEN: KEiiNO, her med Alexandra Rotan, Tom Hugo og Fred Buljo, sang og joiket seg til lørdagens finale i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIL FINALEN: KEiiNO, her med Alexandra Rotan, Tom Hugo og Fred Buljo, sang og joiket seg til lørdagens finale i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

TEL AVIV / OSLO (Dagbladet): I kveld ble den andre semifinalen i Eurovision arrangert i Tel Aviv. Norge var blant de 18 landene som i kveld fikk muligheten til å kvalifisere seg til finalen. Bare ti av landene skulle videre, og det var lenge usikkert om Norge var blant dem.

Torsdag hadde nemlig flere eksperter sådd tvil om Norges vinnersjanser, hovedsakelig fordi det er såpass mange forhåndsfavoritter med i samme semifinale som oss.

APPLAUS: KEiiNO ligger på en 15. plass på oddslistene, og var populære da de opptrådte i den andre semifinalen i Tel Aviv. Dette bildet ble tatt under prøvene tidligere på torsdag. Foto: NTB scanpix
APPLAUS: KEiiNO ligger på en 15. plass på oddslistene, og var populære da de opptrådte i den andre semifinalen i Tel Aviv. Dette bildet ble tatt under prøvene tidligere på torsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

KEiiNO, som består Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo, leverte etter beste evne. Opptredenen dro inn store mengder applaus fra publikum og på presserommet, og før de lukket stemmingen var det umulig å vite hvem som ville trekke de lengste stråene.

- For en opplevelse! Hele salen danset og sang med, og for en jubel. Vi storkoste oss, og vil så gjerne gjøre det igjen. Nå krysser vi fingrene, sa Rotan i en kommentar til Dagbladet etter opptredenen.

Rundt klokka 23:15 norsk tid kom svaret alle ventet på. Norge var det åttende landet som ble kunngjort i prosessen, og er dermed garantert finaleplass. De andre landene som gikk videre var Nord-Makedonia, Nederland, Albania, Sverige, Russland, Aserbajdsjan, Danmark, Sveits og Malta.

Delegasjonsleder Stig Karlsen var over seg av begeistring etter showet:

- KEiiNO leverer knallsterkt i en semifinale med de absolutt største favorittene. Dette blir en thriller, men med slik en fantastisk opptreden har jeg ordentlig trua, sier han til Dagbladet.

På pressekonferansen etterpå var KEiiNO over seg av begeistring over finaleplassen. Fred Buljo feiret finaleplassen med å joike for de frammøtte journalistene på pressekonferansen.

En av de frammøtte journalistene hevdet at KEiiNO var det mest populære innslaget på sosiale medier under den andre semifinalen. Det så ut til å glede de tre norske deltakerne.

- Det er utrolig. Vi vil at alle skal høre på sangen, og det viktige budskapet, så det er fantastisk, sa Alexandra Rotan.

Det mange kanskje bet seg merke i under den norske framførelsen, var at Tom Hugo sang feil under første refreng.

- Jeg vet at jeg er dårlig til å huske tekst, men jeg burde jo huske teksten til ei låt jeg har sunget 1000 ganger. Men jeg er god til å fake, så jeg tror faktisk veldig mange som ikke hadde hørt låta før ikke fikk med seg at jeg sang første linja i det andre refrenget på første refrenget, sier Tom Hugo til en samlet norsk presse etter at finaleplassen er et faktum.

På spørsmål hva de to andre tenkte om blunderen til Tom Hugo, svarte de:

- Jeg begynte å smile litt faktisk Jeg tenkte: «Jaja. Jeg får fullføre riktig da», sier Rotan.

- Vi var så fokusert på det vi skulle gjøre, så jeg hørte nesten ikke at han sang feil, faktisk, sier Fred Buljo, før Rotan skjøt inn noen støttende ord:

- Men du sang feil veldig bra. Fake it till you make it.

På selveste nasjonaldagen skal de norske artistene på sjampanjefrokost på ambassaden, før det bærer tilbake til arenaen for nye prøver.

Da fordelingen i finalen ble avgjort på pressekonferansen etter semifinalen, trakk KEiiNO andre halvdel. Senere på natten ble det klart at Norge er land nummer 15 av 26 på scenen.

RITUALE: Like før KEiiNO står på scenen under årets semifinale av Eurovision forbereder de seg med sitt faste rituale. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

26 land

På tirsdag kom også ti nasjoner videre, i den første semifinalen. Landene som møter torsdagens vinnere lørdag kveld er Hellas, Hviterussland, Serbia, Kypros, Estland, Tsjekkia, Australia, Island, San Marino og Slovenia.

I finalen skal 26 land delta i konkurransen, hvor seks land er direktekvalifisert. Det er vertslandet Israel og «de fem store», som Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland.

I både semifinalene og finalen gir deltakerlandene to sett med 1-8, 10 og 12 poeng, med ett sett ut fra seernes telefonstemmer og ett sett fra en nasjonal fagjury. Som alltid kan man ikke stemme på sitt eget land, med tradisjonelt sett har Sverige og Danmark stemt på Norge.

Gjorde endringer

La du kanskje merke til at kveldens opptreden ikke var helt lik den i den norske finalen? Det er fordi trioen har endret litt på sceneshowet etter finalen i Oslo Spektrum.

Ifølge Alexandra Rotan har det nye sceneshowet mer fokus på det låta handler om og det de ønsker å formidle gjennom den, nemlig kampen for likeverd uansett etnisitet, kjønn og legning.

HØR LIKHETEN: Flere påpeker likheter mellom Norges Eurovision-bidrag og Finlands låt fra 2018. Det kan gi dem problemer i Tel Aviv. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har lyst til å vise fram Norge. Vi skal representere landet vårt i Eurovision, og da vil vi at hele showet skal vise hvor vi kommer fra. Jeg håper og tror det blir noe som folk ikke hadde forventet seg, sa 22-åringen til TV 2 før avreise til Israel.

Blant annet fjerner de trommeslagerne og danserne i det nye sceneshowet, og ifølge kanalen vil de bare ha med seg tre korister på scenen. Trioen har også nye kostymer i norsk design, laget av TSH.

Keiino har gjort flere av endringene basert på konstruktiv kritikk fra fansen.

- Etter den norske MGP-finalen fikk vi veldig mye skryt for showet, men vi fikk også mye konstruktiv kritikk. Så det har vi tatt inspirasjon av, og nå har vi tatt sceneshowet ett steg videre. Vi fjerner litt og tilsetter litt, sa Buljo til TV 2.