Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prinsesse Mako av Japan

Keiserlig forvirring i Japan: - Fjernet det av respekt

Japans keiserfamilie er virkelig under lupen om dagen.

FORLOVET ELLER EI?: Selv om prinsesse Mako og hennes utkårede har kunngjort at de skal gifte seg, virker det ikke som om Japan anerkjenner forlovelsen. Det kommer fram etter at et offisielt byrå ba en skole om å trekke tilbake et skriv om unge Kei Komuro. Foto: NTB scanpix
FORLOVET ELLER EI?: Selv om prinsesse Mako og hennes utkårede har kunngjort at de skal gifte seg, virker det ikke som om Japan anerkjenner forlovelsen. Det kommer fram etter at et offisielt byrå ba en skole om å trekke tilbake et skriv om unge Kei Komuro. Foto: NTB scanpix Vis mer

Japan er som kjent et keiserdømme, og regnes faktisk som verdens eldste monarki. Det er bare konstitusjonelt i dag, men keiserfamilien har fortsatt mye makt.

Nylig skapte to av prinsessene i familien overskrifter, da begge bestemte seg for å gifte seg med «alminnelige» menn. I seg selv er ikke det problematisk, men på grunn av japansk lov og kongelig protokoll, betyr dette at de må gi fra seg sin keiserlige status - og forlate familien.

Dette skjer derimot ikke før ekteskapet er inngått, og om vi skal tro New York Times, spøker det for et potensielt giftermål for en av prinsessene nå.

Fjernet tittel

Prinsesse Mako (26) er keiser Akihitos eldste barnebarn. Hun er forlovet med Kei Komuro (25), og skulle etter planen gifte seg i 2019. De har derimot bestemt seg for å utsette bryllupet på ubestemt tidspunkt foreløpig. Komuro fridde til den japanske prinsessa i desember 2013, men det var først i mai i år at de gikk offentlig ut med forholdet.

Nå kan det virke som om de ikke er forlovet i det hele tatt, etter at Japans keiserlige myndighetsbyrå nylig kom med en krass uttalelse.

VIL GIFTE SEG: Prinsesse Mako og Kei Komuro får ikke godkjent forlovelsen sin før en offisiell fest avholdes. Det er ennå ikke annonsert når den eventuelt vil finne sted. Foto. NTB scanpix
VIL GIFTE SEG: Prinsesse Mako og Kei Komuro får ikke godkjent forlovelsen sin før en offisiell fest avholdes. Det er ennå ikke annonsert når den eventuelt vil finne sted. Foto. NTB scanpix Vis mer

Det hele begynte da Kei Komuro søkte seg inn på en master i rettsvitenskap ved Fordham University i New York. Amerikanske skoler har tradisjon for å sende ut presseskriv om hvem de har tatt opp som studenter, spesielt om de er kjente eller av offentlig interesse.

De bestemte seg derfor for å fortelle verden i en pressemelding av Kumuro er forloveden til den japanske prinsessa, og at han nå skulle ta en mastergrad på deres skole. Det tok derimot ikke lang tid før de måtte gjøre om presseskrivet, etter press fra Japan.

Skolen valgte nemlig å fjerne «forlovet med prinsesse Mako av Japan» fra presseskrivet. Det kom som følge av at Japans Imperial Household Agency, som har som formål å bevare tradisjoner og protokoll i familien, informerte skolen om at tittelen var feil å bruke. Det til tross for at paret selv flere ganger har definert seg som forlovede.

STOLT: Etter at ryktene begynte å spre seg om at det var denne karen som hadde kapret prinsessas hjerte, dukket reporterne stadig oftere opp. Her snakker han til pressen i mai i fjor. Foto: NTB scanpix
STOLT: Etter at ryktene begynte å spre seg om at det var denne karen som hadde kapret prinsessas hjerte, dukket reporterne stadig oftere opp. Her snakker han til pressen i mai i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ut av respekt for de lange tradisjonene og praksisene til Imperial Household Agency, har vi bestemt oss for å fjerne ordet «forlovet» fra kunngjøringen fordi det ikke er holdt noe forlovelsesselskap ennå, skrev skolen i en uttalelse.

Den kom etter at Japan selv hadde uttalt følgende:

- Han har ikke status som forlovet og er derfor ikke forloveden hennes, fortalte en representant for byrået til reportere i Tokyo nylig.

Skylder på skandale

Men hvorfor skal det være så viktig å holde en seremoni først? Vel, japansk presse spekulerer på at forlovelsen ikke blir anerkjent av helt andre grunner.

I fjor skrev landets tabloidaviser at den blivende svigermora til prinsessa hadde lånt rundt fire millioner yen, omtrent 292 000 norske kroner, fra en ekskjæreste.

Beløpet har hun angivelig ikke klart å betale tilbake, og saken skal ifølge New York Times ha forverret folkets inntrykk av Komuro-familien. Kritikken gikk i om hun trengte pengene, og om dette betydde at prinsessas kommende ektemann ikke tjente godt nok til å ta vare på henne etter et eventuelt bryllup.

FAMILIEVERDIER: Prinsesse Mako er den eldste datteren til prins Akishino, som er sønn av Japans nåværende keiser. Han er foreløpig nummer to i arvefølgen, bak hans egen bror - kronprinsen. Her er han fotografert med barna, prinsesse Mako (t.v) og prinsesse Kako (t.h), samt kona prinsesse Kiko, i 2004. Foto: NTB scanpix
FAMILIEVERDIER: Prinsesse Mako er den eldste datteren til prins Akishino, som er sønn av Japans nåværende keiser. Han er foreløpig nummer to i arvefølgen, bak hans egen bror - kronprinsen. Her er han fotografert med barna, prinsesse Mako (t.v) og prinsesse Kako (t.h), samt kona prinsesse Kiko, i 2004. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var etter denne «skandalen» at det ble offentliggjort at bryllupet mellom de to var utsatt. De har også utsatt seremonien kjent som Nosai no Gi, som er en formell, keiserlig feiring av en forlovelse.

Nå spekulerer både fans og japansk presse på om forloveden er blitt sparket ut av landet, eller om han har rømt selv - for å unngå pressens lupe. Han kunne for eksempel fortsatt utdanningen sin ved Tokyos internasjonale kristne universitet, der han møtte prinsessa mens han tok bachelorgraden sin, men reiser altså til New York.

Professor Mihoko Suzuki ved universitetet i Miami mener japanerne har vært altfor harde i dømmingen sin, og sammenlikner forholdet med prins Harry og Meghan Markle sitt. Hun fikk som kjent mye tyn for sin fortid og etnisitet.

USIKKERT: Det kan virke som om prinsesse Makos valg av partner ikke har falt helt i smak hos hennes keiserlige familie. Her poserer keiserens barnebarn stolt i Tokyo i 2011. Foto: NTB scanpix
USIKKERT: Det kan virke som om prinsesse Makos valg av partner ikke har falt helt i smak hos hennes keiserlige familie. Her poserer keiserens barnebarn stolt i Tokyo i 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Men det var ingen som foreslo at de to ikke skulle gifte seg. I kontrast ser vi at den negative oppmerksomheten rundt prinsesse Makos forlovede og hans mor virker urettferdig aggressiv, forteller hun til den amerikanske avisa.

Verken prinsessa eller hennes «forlovede» har foreløpig uttalt seg om saken.

Reduseres

At prinsesse Mako og prinsesse Ayako gir opp sin keiserlige status for å gifte seg med alminnelige mennesker, vil på sikt gi noen utfordringer for keiserfamilien.

Når begge to har gitt sine respektive partnere sine «ja», vil det redusere den keiserlige familien til 17 medlemmer, inkludert keiseren selv. Det gjør at Krysantemumtronen, det symbolske navnet på det keiserlige tronen i Japan, er truet.

Det japanske keiserdømmet har allerede noen utfordringer som et resultat av at den 84 år gamle keiseren Akihito velger å abdisere, som forventes å skje den 30. april 2019. Dette er første gang gjennom to århundrer at dette har skjedd.

ABDISERER: Keiser Akihito skal etter planen abdisere neste vår. Han har vært en markant skikkelse i mange år. Foto: NTB scanpix
ABDISERER: Keiser Akihito skal etter planen abdisere neste vår. Han har vært en markant skikkelse i mange år. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er over 80 år nå, og føler på fysiske begrensninger. Jeg vet ikke lenger hvordan jeg skal oppfylle rollen som keiser, sa keiser Akihito i en tv-sendt tale i 2016.

Situasjonen har skapt bekymringer i Japan, og flere er redde for at dette vil true framtida til verdens eldste monarki. Det er kronprins Naruhito (58) som tar over når faren går av, men trøbbelet starter allerede når han en gang i tida går av eller dør.

TRE GENERASJONER: Avdøde keiser Hirohito (t.v), nåværende keiser Akihito og hans sønn, kronprins Naruhito. Hva som skjer når sistnevnte avgår ved døden, er ukjent. Foto: NTB scanpix
TRE GENERASJONER: Avdøde keiser Hirohito (t.v), nåværende keiser Akihito og hans sønn, kronprins Naruhito. Hva som skjer når sistnevnte avgår ved døden, er ukjent. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nekter endring

Det sensitive spørsmålet om at bare menn kan lede keiserdømmet eller spørsmål rundt det faktum at kvinner ikke kan beholde sin plass i keiserfamilien etter å ha giftet seg med en ikke-keiserlig, er blitt stilt, men ingenting er foreløpig gjort.

Da pressen stilte spørsmål om mangel på keiserlige i fjor, svarte konsulatets sjefssekretær:

- Vi ønsker å fortsette på samme måte ved å ta hensyn som sikrer stabile etterfølgere av imperiet.

En meningsmåling gjort av Kyodo News i fjor viste at hele 86 prosent av de 3000 som utførte undersøkelsen mente at kvinner skal kunne overta tronen - en mening som tydelig står sterkt i strid med keiserfamiliens egen oppfatning.

Nesten 60 prosent støttet også at barn av kvinnelige kongelige kan bli tronarvinger, noe som for øyeblikket ikke er tillatt, skrev The Telegraph.

Keiser Akihito har fire barnebarn, der prins Hisahito (11) er den eneste mannlige, og dermed blir den eneste arvingen til sin generasjon. I 2001 ga daværende statsminister Junichiro Koizumi uttrykk for at han ønsker å endre loven om monarkiets arvefølge. Det har hittil ikke skjedd.