Kikki Danielsson kreves for nær 10 000 i kanelbollekrangel

- Griskhet av høyeste rang, mener Danielsson. 

I KRANGEL: Artisten Kikki Danielsson har havnet i en kanelbollestrid etter å ha publisert et bilde hun fant på Google, uten å tenke på at bildet var beskyttet av opphavsretten. Foto: Mikael Persson / Stella Pictures
I KRANGEL: Artisten Kikki Danielsson har havnet i en kanelbollestrid etter å ha publisert et bilde hun fant på Google, uten å tenke på at bildet var beskyttet av opphavsretten. Foto: Mikael Persson / Stella Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den svenske artisten Kikki Danielsson har havnet i en «kanelbollekrangel», etter å ha publisert et bilde av en kanelbolle på Twitter for to år siden. Nå har den folkekjære artisten fått krav om å betale 9 600 kroner for å ha publisert bildet, skriver Aftonbladet.

Danielsson la ut bildet på «kanelbollens dag» i 2014. Hun hadde funnet det gjennom et Google-søk, men tenkte ikke på at også bilder som blir publisert på internett er beskyttet av opphavsrett.

Dermed har man ikke lov til å publisere det uten å ha tillatelse fra personen som har tatt det.

Nå har fotografen tatt kontakt med artisten, og gitt henne en regning for bruk av bildet.

Danielsson raser

3. oktober 2014, la Danielsson ut bildet på Twitter, med denne teksten: «Kanelbollens dag leste jeg. Å ordne med å bake tar en evighet. Så ender det uansett bare med mageknip. Noe annet får det bli».

Nå opplyser hun på Twitter om at hun ikke klarer å finne fotografens navn noe sted på internett, og at hun har kontaktet advokat.

- Fyren vil at jeg skal betale for to år, og jeg vet ikke om jeg kan finne en sånn gammel tweet, skriver Danielsson på nettsamfunnet Twitter.

Hun setter også spørsmålstegn ved om fotografen ville krevet samme sum av en person som ikke var kjent.

- Hadde du sendt en lignende mail om jeg het Kalle Karsson? 9.600 kroner for et Google-bilde av en kanelbolle! Griskhet av høyeste rang!!, skriver hun.

Økonomiske problemer

Tidligere i år fortalte Danielsson til det svenske programmet «Sinnasnekkeren VIP» at hun slet økonomisk.

Ifølge Expressen forklarer 63-åringen at hun aldri har hatt kontroll når det kommer til penger, men at denne vinteren har vært spesielt tøff.

- Det der med penger er et sørgelig kapittel. Jeg trodde aldri jeg skulle havne i en slik situasjon, sier hun.

Danielsson har hatt stor suksess som artist både i Norge og Sverige.

Her hjemme er hun kanskje mest kjent for sin duett med Ole Ivars på låten «Jag trodde änglarna fanns», men pop- og dansebandartisten har også hatt en rekke deltakelser i Melodi Grand Prix.

Beskyttet av opphavsrett

Kikki Danielsson er derimot ikke den første som har fått regning i posten, etter å ha publisert et bilde som er funnet på nettet.

I mai skapte det stor oppmerksomhet da flere idrettslag fikk en regning for å ha brukt et bilde av et flagg, uten å ha spurt fotografen om tillatelse. Et av idrettslagene fikk regning på 10 000 kroner, skrev Bergens Tidende.

- Det er en massiv kilde til frustrasjon når noen tar bildene dine og publiserer dem videre slik at andre igjen tar dem og publiserer videre og videre helt uten tanke på at dette er et åndsverk som tilhører noen, skrev fotografen i en e-post til avisen i mai.

I forbidelse med kravet opplyste hun også til idrettslagene at det var vanskelig å overleve som fotograf, når noen bare tar bildene.

Bråk om kakebilde

Flere selskaper måtte også ut med til sammen 100 000 kroner etter å ha publisert et bilde av en 17.mai-kake, tatt av blogger Anne Brith Davidsen, uten å ha spurt om lov. Blant bedriftene var Hurtigruten, skrev Aftenposten i 2015.

sin egen blogg skrev Davidsen at flere hadde blitt sinte når hun konfronterte dem med lovbruddet. Noen skjelte henne ut, og andre truet med å utestenge henne fra alle fremtidige samarbeid.

- Flere titalls bedrifter hadde «lånt» kakebildet mitt og brukt det i egne komersielle kampanjer for å trekke kunder. Og der er loven nokså klar: Dette er ulovlig. Mitt bilde, min eiendom!, skrev Davidsen i blogginnlegget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer