Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Luksusfellen»:

Kim Andrés (30) ville forbruk forbløffer «Luksusfellen»-ekspertene: - Voldsomt

18 kredittkort, forbrukslån og milliongjeld var i ferd med å kvele 30-åringen.

- SHIT: Kim André Kasin har over en million kroner i gjeld, og har blant annet tatt opp et lån med en kompis. Når han selv ikke klarer å betjene lånet, må han ta en vanskelig telefon. Video: TV 3 Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Luksusfellen» har i en årrekke tatt tak i nordmenns katastrofale privatøkonomiske situasjoner, i håp om å redde dem ut av knipa.

Første episode av serien gikk for snart ti år siden, men likevel er det nok av folk i vårt langstrakte land til å fylle TV-sendingene.

Kim André Kasin (30) har sammenlagt hatt både 18 kredittkort og forbrukslån, noe som etter hvert har resultert i en gjeld på 1,1 millioner kroner.

Han jobber til vanlig som trafikklærer og flyvert, men lønnen strekker ikke til for å betjene forbruket.

650 000 av gjelden er direkte tilknyttet forbrukslån, som har gått til nye telefoner, Macer, biler og luksusferier. Han var i tillegg storkunde hos Deli de Luca, noe som gjorde matutgiftene høye.

DYR HOBBY: 30-åringen er glad i elektronikk, og har blant annet flere datamaskiner fra Apple liggende hjemme. Ekspertene anslår at han bruker over 60 000 kroner på hobbyen i året. Foto: TV3
DYR HOBBY: 30-åringen er glad i elektronikk, og har blant annet flere datamaskiner fra Apple liggende hjemme. Ekspertene anslår at han bruker over 60 000 kroner på hobbyen i året. Foto: TV3 Vis mer

Voksende forbruk

- De aller fleste rundt meg visste at jeg hadde noe gjeld, men jeg tror folk fikk hakeslepp da de fikk vite hvor mye det var, sier Kim André Kasin til Dagbladet, og fortsetter:

- Man vet jo at ting koster penger, men man har egentlig ganske liten oversikt over hva ting koster med renter og hva de langsiktige kostnadene da blir, sier han.

Etter å ha spist middag med søsteren sin og en kamerat, der personlig økonomi blant annet ble diskutert, kom de fram til at 30-åringen skulle melde seg på programmet. Med en samlet gjeld på over én million kroner, var ikke beslutningen vanskelig å fatte.​

REISELYSTEN: Venner av 30-åringen har uttalt at de er overrasket over hvordan han klarte å få til så mange ferieturer i løpet av året. Ekspertene slår fast at flere av turene har resultert i mer gjeld. Foto: TV3
REISELYSTEN: Venner av 30-åringen har uttalt at de er overrasket over hvordan han klarte å få til så mange ferieturer i løpet av året. Ekspertene slår fast at flere av turene har resultert i mer gjeld. Foto: TV3 Vis mer

- Jeg gjorde det der og da. Jeg har prøvd før, men da var jeg student, men nå var tida inne, forteller han.

I leiligheten Kasin betaler over ti tusen kroner for månedlig er det flere dyre, elektroniske apparater, som flere Macer og gamle iPhoner. På kjøleskapet har han magneter fra flere utenlandsopphold, blant annet turer til Berlin og Istanbul. USA-reiser er favoritten, og han anslår at det har blitt flere enn fem turer til statene de siste åra.

Da ekspertene fra «Luksusfellen» kom på besøk, så de at han fortsatt betalte ned reiser til «The land of opportunities» - sju år etter at han hadde tatt turene.​

BEKYMRET: Hallgeir Kvadsheim sier at det er voldsomt for en 30-åring å ha samlede forbrukslån på over 650 000 kroner. Foto: TV3
BEKYMRET: Hallgeir Kvadsheim sier at det er voldsomt for en 30-åring å ha samlede forbrukslån på over 650 000 kroner. Foto: TV3 Vis mer

- Jeg skulle ønske man lærte mer om privatøkonomi på skolen. Det er ikke det at man ikke skjønner penger, men konsekvenser. Jeg tror det er ganske mange som sliter med det her, forteller Kasin til Dagbladet.

- En veldig kjip beskjed

Konsekvensen av mange år med overforbruk ble at han måtte skrive under en økonomisk fullmakt, og la ekspertene Hallgeir Kvadsheim (47) og Lene Drange (26) få orden i det kaoset som 30-åringens personlige økonomi var.

Det ble en krevende prosess.​

For Kasin selv, var noe av det vanskeligste at ett av lånene hadde falt tilbake på en av medlåntakerne hans.

«Fordi du har fått lønnstrekk og ikke har betalt nok, har de nå opprettet en sak mot din medlåntaker. Fordi du ikke kan betjene det lånet, går de på han til hele det lånet er innfridd», lyder sjokkbeskjeden fra Lene Drange - som du kan se i klippet øverst i artikkelen.

​ - Det var en veldig kjip beskjed å få. Han jeg har lånet med bodde jeg sammen med som student. Jeg tror han stoler såpass på meg, at jeg ikke burde ha klart å «fucke» det her opp. Det lånet skulle liksom ikke gå gærent. Jeg klarte ikke overholde betalingene, fordi jeg hadde mistet oversikten, sier Kasin til Dagbladet.

76 turer på Deli

Økonomisk rådgiver i programmet, Hallgeir Kvadsheim, husker fortsatt episoden godt. Han sier at det ikke er ofte de kommer over noen med så mye i forbrukslån.

- Han er ikke gamle karen, så det er ganske voldsomt å få opparbeidet så mye gjeld på så kort tid. Dette er et klassisk eksempel på overforbruk. Vi så oss nødt til å konfrontere ham med det, men ikke bare med tall, sier Kvadsheim til Dagbladet.

Derfor valgte ekspertene å vise ham hva pengene faktisk gikk til - noe Kasin selv har påpekt at har vært vanskelig å innse.

Han har brukt over tre ganger så mye på trening som normalt, vært innom Deli de Luca hele 76 ganger på et halvt år og bruker over 160 000 kroner på ting som transport, restaurantbesøk og elektronikk årlig.

- Da vi snakket med Kim, forsvarte han alltid forbruket sitt på en eller annen måte. Vi måtte vise ham handlekurven hans sammenliknet med noen andres, slik at han faktisk fikk se hva han bruker, sier Kvadsheim, og fortsetter:

- Da blir det mye vanskeligere å forsvare de store summene.

Økonomen er selv enig i at personlig økonomi burde vært lært bort på skolen, og at det kan gjøre det vanskeligere å stå på egne bein i voksenlivet.

- Han peker på et problem, men det er igjen sånn at de aller fleste klarer seg. Man trenger ikke lære på skolen at man ikke skal handle mat på en kiosk hver dag, sier han.

«Luksusfellen» sendes på TV3 onsdag kveld klokka 20.30.​​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!