Kim Friele er død

Den kjente forfatteren og aktivisten Karen-Christine «Kim» Friele ble 86 år.

FRYKTLØS: Dagbladets kommentator Martine Aurdal kommenterer homopioneren Kim Frieles bortgang. Video: Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatter og aktivist Karen-Christine «Kim» Friele skrev seg inn i historien da hun i 1963 var den første i Norge som sto fram offentlig som homofil. Hun regnes som den viktigste forkjemperen for homofile og lesbiske sine rettigheter i Norge.

Tirsdag deler familien den triste nyheten om at Friele er gått bort, 86 år gammel.

Det opplyser hennes nærmeste pårørende, Else Hendel, til NTB.

Hendel er grandniese til Wenche Lowzow, som var gift med Kim Friele fram til Lowzow gikk bort i 2016.

Historisk

Friele har skrevet flere fagbøker om de homofiles historie, en selvbiografi, samt en lang rekke avis- og tidsskriftartikler, foredrag og taler.

Hun har også deltatt i utallige radio- og fjernsynsprogram og gjort en banebrytende innsats i rådgivnings- og informasjonsarbeid hva gjelder de homofiles situasjon.

Mange homofile får i dag spørsmålet om hvilke reaksjoner de fikk da de kom ut av skapet. Da Friele sto fram som 28-åring, var det ifølge henne ingen reaksjon.

- Jeg ble oppfattet som mentalt forstyrret, og som et menneske man bare måtte tie i hjel. Det skulle ta mange år før jeg ble tatt på alvor, har hun tidligere fortalt til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.