Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kim Kardashian hevder hun har slanket halsen. - Skremmende, sier ekspert

Mener superstjerna fremmer et ekstremt usunt kroppsideal. 

<p>PÅ SLANKER'N: Kim Kardashian fødte en sønn i fjor, og er åpen om at hun ønsker å bli kvitt babykiloene - og vel så det. I sosiale medier deler hun detaljer rundt vektnedgangen, noe idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen mener hun burde ha latt være med. Foto: Broadimage / Scanpix</p>

PÅ SLANKER'N: Kim Kardashian fødte en sønn i fjor, og er åpen om at hun ønsker å bli kvitt babykiloene - og vel så det. I sosiale medier deler hun detaljer rundt vektnedgangen, noe idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen mener hun burde ha latt være med. Foto: Broadimage / Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I desember i fjor ble realitykjendisen Kim Kardashian mamma for andre gang, da Saint West kom til verden.

Kardashian har lenge vært åpen om at hun ønsket å bli kvitt «babykiloene», og har delt bilder og videoer på sin Snapchat-konto der hun snakker om vektnedgangen.

Tidligere denne uka delte 35-åringen en video på Snapchat der hun påsto at hun hadde gått ned i vekt rundt halsen.

- Til og med halsen min er blitt tynnere. Hvor vilt er ikke det? sier Kardashian i videoen.

«Photoshoppet» midje

I en annen Snapchat-oppdatering har realitystjerna tatt bilde av ei badevekt som viser hvor mye hun veier, og skriver at det er årevis siden hun veide så lite.

- To kilo igjen! lyder bildeteksten.

Torsdag var Kardashian igjen aktiv på Snapchat, iført støvletter designet av ektemannen og en åletrang, sort kjole. Den gang satte hun fokus på midjen sin.

- Ser ikke midjen min photoshoppet ut, dere? Sinnssykt! sier tobarnsmora i videoen.

- Skremmende

Moteekspert Marianne Jemtegård sier at Kim Kardashian er et resultat av det samfunnet vi lever i.

Jemtegård reagerer enda mer på at man velger å gi kvinner som Kardashian ekstremt mye oppmerksomhet i offentligheten, enn hun reagerer på Kardashians måte å snakke om vekt og kropp på.

- Jeg synes det er utrolig skremmende og trist at vi ender opp med å finansiere livsstilen til denne typen kvinner gjennom å følge med på og overeksponere dem, sier moteeksperten.

- Hennes eneste inntektskilde er akkurat dette: At vi følger, snakker og skriver om henne. Da får hun enda flere følgere og kan tjene mer på korsetter og slankepulver. Hun tjener flere millioner på sine Instagram- og Snapchat-oppdateringer, der hun fremmer et usunt kroppsideal, hevder Jemtegård.

- Kardashian skal få lov til å gjøre hva hun vil, men det er trist at det er det vi velger å bruke energi, spalteplass og hjerneceller på. Det er farlig når unge jenter sitter og følger med på det her.

Jemtegård understreker at hver og en av oss har et ansvar for hva vi konsumerer og for hvilke signaler vi sender til barna våre.

TOBARNSMOR: I desember i fjor fikk Kardashian sønnen Saint. Her avbildet i oktober, få uker før fødselen. Foto: NTB Scanpix
TOBARNSMOR: I desember i fjor fikk Kardashian sønnen Saint. Her avbildet i oktober, få uker før fødselen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har et ansvar for hva vi lærer barna våre, framfor å si at Kim Kardashian skal oppdra dem, avslutter hun.

- Ingen trenger dele kroppsvekt

Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen reagerer på at Kardashian velger å dele vekta med følgerne sine.

- Jeg er av den klare oppfatning at ingen trenger å dele sin kroppsvekt eller mål knyttet til i dette tilfellet vektreduksjon. Det er også i tråd med den nylig publiserte Sunn fornuft-plakaten, sier Sundgot-Borgen til Dagbladet .

- Tall blir ofte til magi for jenter og kvinner som allerede har et noe anstrengt forhold til kropp, vekt og mat.

Sundgot-Borgen tror at Kardashian bidrar til et uheldig press ved å si at hun har «slanket halsen», i og med at hun introduserer et nytt kroppsområde som viktig i forhold til vektreduksjon eller perfekt utseende:

- Det bidrar bare til at de som ikke allerede har hatt også dette området i fokus får enda et område der de ikke innfrir, sier idrettsprofessoren, som i tillegg mener at realitystjerna med halsuttalelsen viser mangel på innsikt.

- Alle som taper mye i vekt vil tape vekt på hele kroppen - også i halsregionen. Hun kan via fokus på akkurat dette området forsterke den feiloppfatningen mange har om at det er mulig å punkt-slanke spesielle områder på kroppen. Det går ikke, sier Sundgot-Borgen tydelig.

Ris og ros

Kardashian og hennes like berømte familie har i lang tid vært kontroversielle figurer i offentligheten.

Mens flere, inkludert kjendiser som Helen Mirren og Demi Lovato, har rost kjendisfamilien for å gjøre kvinnelige kurver trendy igjen, er andre kritiske til kjendisfamilien.

- BEKLAGER: Programvert under Nobelkonserten, Jay Leno, benyttet sjansen til å si beklager på vegne av USA for Donald Trump og Kardashian-familien. Video: NRK Vis mer

Blant kritikerne er den italienske modellen Fabio Lanzoni, som mener Kardashian-klanen burde bruke sin berømmelse og innflytelse på en sunnere måte.

I et intervju i vår uttrykte 80- og 90-tallsikonet bekymring for ungdom i dag som vokser opp med rollemodeller som Kardashian-klanen.

En annen som ikke har noe til overs for den berømte familien er Jay Leno. Da han ledet Nobelkonserten i desember i fjor var han i det spydige hjørnet, og benyttet sjansen til å si beklager på vegne av USA for følgende personer:

Donald Trump og Kardashian-familien...

AVBRØT KARDASHIAN: Dyrevernaktivister avbrøt Kim Kardashian midt under boksigneringa av Selfie-boka. Vis mer
KLISSVÅT: Kim Kardashian måtte få Ellen DeGeneres til å helle vann over henne to ganger slik at hun fikk den perfekte selfien. Video: The Ellen Show, med tillatelse fra TV3 Vis mer
HØYGRAVID: Gravid i åttende måned var Kim Kardashian coverpike av det tredje nummeret av Carine Roitfelds CR Fashion Book. Her er «behind the scenes»-videoen fra fotoshooten, som har blitt kalt bisarr. Video: CR Fashion Book / YouTube Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!