«Friends»

Kina klippet ut kjendiser

Lady Gaga, Justin Bieber og BTS ble sensurert av kinesiske strømmeplattformer.

TILBAKE: Torsdag kom den etterlegntede «Friends»-episoden hvor skuespillerne ble gjenforent. Vis mer
Publisert

Torsdag kom den etterlengtede gjenforeningsepisoden av «Friends». Like etterlengtet var nok ikke episoden hos tre ulike strømmetjenester, som rett og slett valgte å korte den ned med seks minutter.

Scenene som har uteblitt i det ferdige resultatet mangler både Lady Gaga (35), Justin Bieber (27) og k-pop-bandet BTS.

Flere internasjonale medier har skrevet om sensuren, blant andre Variety.

Det er ifølge nettstedet individuelle grunner til at de store stjernene har uteblitt på de kinesiske strømmetjenestene.

Droppet sangscene

For Lady Gagas vedkommende skal det være hennes møte med Dalai Lama i 2016. De to diskuterte den gang hvordan man kunne skape en mer medmenneskelig verden, og var innom temaer som meditasjon og psykisk helse. Det førte til en bannlysing av artisten.

AVSLØRER: David Schwimmer og Jennifer Aniston kommer med denne heftige avsløringen under «Friends: The Reunion». Video: HBO Nordic Vis mer

Forholdet med Dalai Lama og Kina er nemlig anstrengt på grunn av uenighet om Tibets tilhørighet.

Scenen Lady Gaga deltok i under gjenforeningen var et musikalsk innslag sammen med Lisa Kudrow, hvor de dro i gang ikoniske «Smelly Cat» - karakteren Phoebe Buffays egenkomponerte vise.

Det er ikke kjent om Kina har noen konflikter med illeluktende katter, og om dette kan ha noe med saken å gjøre.

BANNLYST: Dalai Lama og Lady Gagas møte satte sistnevnte på svartelista til Kina. Foto: Kevin Mazur/AFP/NTB
BANNLYST: Dalai Lama og Lady Gagas møte satte sistnevnte på svartelista til Kina. Foto: Kevin Mazur/AFP/NTB Vis mer

Når det kommer til Justin Bieber havnet han visstnok på Kinas svarteliste i 2017. Da uttalte Beijings kulturbyrå at han hadde vist dårlig oppførsel, og derfor ikke var velkommen til landet.

Sensur-tradisjon

Variety skriver at utelatelsen fra «Friends»-episoden kan ha noe med hans besøk i Tokyo i 2014 å gjøre. Da ble han fotografert under besøket av den kontroversielle Yasukuni-helligdommen, et sted til ære for falne japanske soldater under andre verdenskrig.

VONDT: Under innspillingen til en episode av «Friends», snublet skuespiller Matt LeBlanc slik at skulderen hans forsvant ut av ledd. Video: HBO Nordic. Vis mer

Det koreanske pop-boybandet var innom episoden i kjappe 13 sekunder, hvor de snakket om sin kjærlighet til serien. Heller ikke dette har nådd de kinesiske strømmetjenestene.

Dette skal skyldes at de visstnok fornærmet kinesiske soldater ved å ikke nevne dem i en takketale hvor de snakket om Koreakrigen.

At ulike underholdningsinnslag blir sensurert i Kina er ikke noe nytt. Blant annet er ikke homofili spesielt populært hos myndighetene, som både har sensurert Queen-filmen «Bohemian Rhapsody» og Eurovision. Også Ole Brumm har befolkningen blitt skjermet mot, ettersom han rett og slett liknet litt for mye på president Xi Jinping.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer