<strong>RUMPEBLØFF:</strong> Kim Kardashian, her sammen med ektemannen Kanye West, er en av de få kjendisene som innrømmer at hun har fikset på bakdelen sin. Plastikkirurg og overlege Amin Kalaaji forteller at stadig flere nordmenn ønsker å få utført rumpeplastikk, og tror kjendisrumper kan være noe av årsaken til det. Foto: NTB Scanpix
RUMPEBLØFF: Kim Kardashian, her sammen med ektemannen Kanye West, er en av de få kjendisene som innrømmer at hun har fikset på bakdelen sin. Plastikkirurg og overlege Amin Kalaaji forteller at stadig flere nordmenn ønsker å få utført rumpeplastikk, og tror kjendisrumper kan være noe av årsaken til det. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kirurg om kjendisrumpene: - Urealistisk

Plastikkirurg melder om «rumpeboom» blant norske kvinner, men advarer mot å forvente seg en kardashiansk bakdel. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): De siste åra har rumpefokuset vært enormt. Mens enkelte jobber for å forbedre bakdelen sin på treningsstudio, legger noen seg under kniven for å få en større rumpe.

<strong>FORMFULL:</strong> Artist Nicki Minaj er kjent for sin omfangsrike bakdel. Foto: Brian To / WENN.com / NTB Scanpix
FORMFULL: Artist Nicki Minaj er kjent for sin omfangsrike bakdel. Foto: Brian To / WENN.com / NTB Scanpix Vis mer

Stjerner som Kim Kardashian (35), Iggy Azalea (26) og Nicki Minaj (33) er kjent for sine store rumper, selv om de aldri har innrømmet at de har gått til plastisk kirurg for å forbedre dem.

Kardashian har imidlertid sagt at hun har tatt sprøyter som har resultert i at bakpartiet har vokst.

Flytter fett

Også her i Norge er det få som har innrømmet at de har fått hjelp til å fylle ut rumpa, men ifølge plastikkirurg, overlege og dr.med. Amin Kalaaji ved Oslo Plastikkirurgi har stadig flere kvinner fra alle samfunnslag kommet innom klinikken hans i løpet av de siste årene.

- For to år siden ble det en økning av forespørselen. Jeg har ingen klar forklaring på hvorfor, sier Kalaaji til Dagbladet.

Han benytter seg av fettransplantasjon når han skal forstørre kvinners bakdel, og forflytter fett fra mage, hofter og lår til rumpa under operasjonen. På den måten kan man forme hele figuren, slik at proporsjonene blir passende, forteller Kalaaji.

Han bruker aldri silikonimplantater, slik man har hørt skrekkhistorier om tidligere.

- Jeg anbefaler aldri implantat. Det er forbundet med komplikasjoner som avstøting og infeksjon. Det er ikke det beste for et langsiktig resultat, sier plastikkirurgen.

Tror Kardashian er forbilde

Kalaajis teori rundt «rumpeboomen» som gjorde seg gjeldende for to år siden, er en kombinasjon av økt kunnskap om fettransplantasjon og kjendiser med formfulle bakender.

- Kim Kardashian har sannsynligvis påvirket mange, men rumpa hennes er uproporsjonell i forhold til kroppen hennes. Det sender feil signal til alle jenter, som har forventninger om at det er noe sånt de skal få hvis de legger seg under kniven. Det er fullstendig urealistisk og i mange tilfeller uønsket, sier plastikkirurgen strengt, og legger til:

- Kvinner som kun ønsker en «ballongforstørrelse» av rumpa si blir avvist.

👀

A photo posted by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Kalaaji understreker at det å legge seg på operasjonsbordet for å forstørre rumpa ikke er uten risiko uansett hvilken metode man benytter seg av.

- Det er ikke en ufarlig operasjon. Man må være veldig nøye som lege, og det kan medføre alvorlige komplikasjoner som nerveskader, infeksjon, sår og blodpropp, forteller han.

Samtidig er han klar på at det er tryggere å operere seg i Norge enn i utlandet.

- Vi vet at mange klinikker i verden lokker med lave priser og spaturer, men å dra til utlandet for å operere seg fraråder vi på det sterkeste. Du kjenner ikke kunnskapen hos den klinikken, og har ikke garantier for behandlingen, hevder plastikkirurgen.

- Blir mentalt påvirket

Psykologspesialist Eva Tryti er ikke i tvil om at «rumpeboomen» har noe å gjøre med profilerte kvinners dyrking av bakdelen.

- Vi blir selvfølgelig mentalt påvirket av våre forbilder i mediene, sier Tryti til Dagbladet.

- Kim Kardashian blir både et forbilde som viser at du kan fikse på ting, og gir samtidig et hint: Du kan bli som meg.

Samtidig påpeker Tryti at det som påvirker adferden vår mest er hva våre nærmeste kan tenkes å gjøre. Dermed vil aksept for skjønnhetsoperasjoner innenfor ens egen referansegruppe føre til at aksepten også øker hos en selv.

<strong>STARTET SPEKULASJONER:</strong> Iggy Azaleas bakdel har gjentatte ganger vært gjenstand for rykter om operasjon. Selv avviser den 26 år gamle rapperen at hun har lagt seg under kniven for å få større rumpe. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix
STARTET SPEKULASJONER: Iggy Azaleas bakdel har gjentatte ganger vært gjenstand for rykter om operasjon. Selv avviser den 26 år gamle rapperen at hun har lagt seg under kniven for å få større rumpe. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Vi er i ferd med å normalisere skjønnhetsinngrep. Det heter seg at synet på det glir blant nordmenn, sier psykologspesialisten.

Men rumpeløft og større bryster er ikke nødvendigvis veien til lykke, skal vi tro Tryti.

Hun forteller nemlig at forskning viser at de personene som foretar flere skjønnhetsinngrep, gjennomsnittlig er mer deprimerte og sliter mer psykisk enn de som ikke gjør det.

- Det vi også vet er at de som foretar slike inngrep ofte blir fornøyde med en gang og får et lite løft i humøret, men glir tilbake i løpet av nokså kort tid, og sliter igjen like mye med selvbilde og relasjoner. En operasjon er ikke en «quick fix» for psyken, sier Tryti.

Norsk blogger innrømmer rumpejuks

Blogger og tidligere «Paradise Hotel»-deltaker Isabel Raad (22) er en av få norske kjendiser som har lettet på sløret om sine plastiske operasjoner.

Raad har fått fikset på både bryster, nese og rumpe, og har skrevet åpenhjertig om inngrepene på bloggen sin, noe hun har blitt kritisert for.

Til Dagbladet sier Raad at hun opplever at det er stort fokus på store rumper for tida, og avviser ikke at hun kan ha blitt påvirket av kjendiser med fyldige bakdeler.

Samtidig understreker 22-åringen at hun først og fremst selv synes det er fint med stor rumpe, og valgte å operere seg fordi hun hadde lyst og mulighet til det.

- Jeg ville ha en kjapp og enkel løsning, og tenkte «Hvorfor ikke?», sier Raad, som gjennomførte operasjonen i Istanbul.

Raad forteller at selve operasjonen og tiden etterpå var veldig smertefull, og ikke er noe hun anbefaler andre.

- Det var et mye vondere og større inngrep enn jeg hadde forventet, forteller hun.

Snakker ikke om metode

Raad ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilken metode som ble brukt for å få øke rumpestørrelsen.

- Jeg vil ikke at folk skal se på meg og tenke de skal gjøre akkurat det samme, sier bloggeren.

- Du skriver åpent på bloggen om operasjonen - kan ikke andre inspireres av det?

- Jeg tenker at hvis du har veldig lyst til å gjøre en operasjon, kommer du til å gjøre det uansett om du leser min blogg eller ikke. Jeg har aldri skrevet på min blogg at man må operere seg for å bli finere og bedre.

- Men ved å operere kroppen din sender du ut signaler om at du ikke synes du er god nok som du er?

- Jeg har alltid følt at jeg er god nok som jeg er. Jeg hadde like god selvtillit for to år siden som jeg hadde i dag, men jeg ville helt enkelt forbedre meg. Men jeg syntes ikke jeg var stygg før. Jeg hadde klart meg uten disse operasjonene, sier 22-åringen.

Raad mener at det er bedre å være åpen om at kroppen hennes er «kjøpt», enn at lesere skal se bilder av henne og tenke at det kommer av trening.

- Jeg kunne latt være å skrive om operasjonene mine, men jeg tror at unge jenter vil få enda verre selvtillit hvis de ser bilder av kropper som er opererte, og tror det kommer av trening, når det ikke er mulig å oppnå av trening, sier 22-åringen.

- Derfor bør du ikke ta rumpeimplantater
Folk sprøyter inn hva som helst for å få drømmerumpa: Huden skiftet farge og ble som en løk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer