Petter Stordalen:

Kjemper kampen for sin lesbiske søster

- Det er en menneskerett å kunne elske den man vil elske.

STØTTENDE BROR: Hotellkongen Petter Stordalen forteller om da han fikk beskjed om at søsteren Karen-Anne Stordalen var lesbisk. Foto: NTB scanpix
STØTTENDE BROR: Hotellkongen Petter Stordalen forteller om da han fikk beskjed om at søsteren Karen-Anne Stordalen var lesbisk. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I år feirer Pride 50-årsjubileum og lørdag er det duket for Pride-Parade i Oslo hvor det er ventet at tusenvis skal marsjere for å feire skeiv kjærlighet og mangfold.

En som hyller Pride er hotellkongen Petter Stordalen (56) som fredag var gjest hos «God Sommer Norge» og fortalte åpenhjertig om den gangen søsteren Karen-Anne Stordalen fortalte at hun var lesbisk.

Denne saken ble først omtalt på TV 2.

Støtte fra familien

På tidspunktet var søsteren 18 år gammel og trodde at hun var annerledes siden hun bare forelsket seg i jenter. Stordalen bestemte seg derfor for å ta kampen og slåss for lesbiske og homofiles rettigheter.

- Selvfølgelig, det er en menneskerett å skulle kunne elske den man vil elske, sa Stordalen under fredagens «God Sommer Norge».

SØSTER: Her er Petter Stordalens søster Karen-Anne Stordalen fotografert i Petter og Gunhild Stordalens bryllup. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
SØSTER: Her er Petter Stordalens søster Karen-Anne Stordalen fotografert i Petter og Gunhild Stordalens bryllup. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Det falt han aldri inn å ikke støtte søsteren sin, og han tipset henne om å dra til Ibiza eller Mallorca - to steder det var mer åpenhet rundt homofili på den tiden. Også familien tok nyheten godt imot og støttet Karen-Anne.

- Jeg kommer fra en familie der døra var åpen, fortalte Stordalen.

Hotellkongen fortalte videre at han håper at vi i årenes løp ikke trenger å slåss for like rettigheter. Han drømmer om at hans barnebarn en dag kan se på Pride som en selvfølge.

Pride-boikott

At Stordalen er en forkjemper for Pride er ikke nytt, i fjor ble det nemlig kjent at hotellkjeden Nordic Choice hadde inngått et samarbeid med Pride i Sverige, og det gikk ikke upåaktet hen.

Beslutningen til Stordalen fikk flere til å sperre opp øynene, og hotellkjeden mottok trusler fra enkelte kunder med boikott av hele hotellkjeden. Det skrev DN i september i fjor.

Pressekontakt Ida Holen bekreftet overfor avisen at de hadde mottatt flere henvendelser om boikott, men ville ikke gå inn på hvor mange det var.

Under TV 2-programmet «Senkveld med Helene og Stian» i november var Stordalen selv gjest og der fortalte han blant annet åpenhjertig om hotelloppstyret.

Mens Stordalen pratet ble han stadig avbrutt av stor applaus fra publikum i salen.

GJEST: Hotellkongen Petter Stordalen en av kveldens gjester under sendingen av TV 2-programmet i november. Her avbildet sammen med Live Nelvik, Jenny Skavlan og programlederne Helene Olafsen og Stian Blipp. Foto: TV 2
GJEST: Hotellkongen Petter Stordalen en av kveldens gjester under sendingen av TV 2-programmet i november. Her avbildet sammen med Live Nelvik, Jenny Skavlan og programlederne Helene Olafsen og Stian Blipp. Foto: TV 2 Vis mer

- Har skjedd før

På spørsmål fra programleder Helene Olafsen (29) om hva han synes om reaksjonene fra hotellkjedens kunder, svarte han at noe lignende har skjedd tidligere.

- For det første, det samme skjedde når vi innførte noe som het Ali-hjelpen, som er hjelp til de som kommer inn her og som kommer i jobb, men som har problemer med en del byråkratiske ting som oppholdstillatelse og andre ting som skal på plass, sa Stordalen og la til:

- Rasistiske holdninger har vi helt nulltoleranse for, vi aksepterer det ikke, fortsatte 55-åringen, men ble avbrutt av stor jubel og anerkjennelse fra publikum.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 16.10.2015 - DET GÅR LITT OPP OG NED: Petter Stordalen snakket om kona Gunhilds sykdom da han gjestet «Skavlan» fredag 16. oktober. Video: NRK Vis mer

- Når det gjelder Pride, så har jeg sagt at det er en menneskerett å elske den jeg vil elske, fortalte hotellkongen når applausen hadde senket seg, men ble nok en gang avbrutt av rungende applaus.

Det er tydelig at Stordalen er svært engasjert i temaet, og han fortalte at flere privatpersoner og andre på vegne av ulike organisasjoner hadde kontaktet hotellkjedens kundeservice etter at Pride samarbeidet ble kjent.

Han forklarte videre at enkelte også har klippet opp Nordic Choice Club-kortene sine fordi hotellkjeden er med og støtter Pride.

PRIDE: Se kjendisenes støtte til pride! Vis mer

Raste på sosiale medier

Det var ikke bare Petter Stordalen som reagerte på boikotten av hotellkjeden, men også datteren Emilie Stordalen (27) var kjapt ute med en sterk reaksjon.

I et langt innlegg på Instagram skrev hun åpent til sine 5000 følgere.

View this post on Instagram

Vanligvis er ikke jeg den som kommenterer på Instagram når noe provoserer meg. Men etter å ha sett dette oppslaget på VG i går, ble det plutselig vanskelig å la være. Det er nemlig ikke første gang i høst jeg har møtt på slike holdninger. Gjennom august og september har Nordic Choice (NCH) vært offisiell samarbeidspartner med Pride, hvor tusenvis av ansatte har deltatt i parader over hele Norden. De fleste reaksjonene vi har fått har (heldigvis) vært positive, men i løpet av min korte periode i selskapet har det også overrasket meg hvor mye som er negativt. Kundeservice, hotellene og hovedkontoret får brev, telefoner og lange tirader fra folk som ønsker å boikotte selskapet, brenne lojalitetskortet og aldri mer bo på våre hoteller fordi vi tar en posisjon i mangfoldsdebatten. Jeg tror mine siste uker i Stockholm har gitt litt ekstra behov for å bruke stemmen. For når verdier utfordres, er det ekstra viktig å stå opp for dem. Og en del av de uttalelsene jeg har hørt i valgkampen, gir frysninger. Jeg er stolt av å bo i land som har demokratiske tradisjoner der det er høyt under taket for ytringer og uenighet. Men hatytringer mot mennesker som har en annen legning eller hudfarge, tar jeg sterkt avstand fra. Derfor har jeg følgende på hjertet til dere som i det siste har kritisert NCH for vår holdning til Pride og mangfold for øvrig: NÅ ER DET SNART PÅ TIDE Å PUTTE DE MIDDELALDERSKE HOLDNINGENE LANGT OPP DER SOLEN ALDRI SKINNER. Så lenge jeg jobber i dette selskapet (og jeg har planer om å være her lenge) kommer NCH til å være uforanderlig og ufravikelig for mangfold. Av alle slag. Noe av det aller fineste jeg vet med selskapet min far og ansatte har bygget opp, er at dørene alltid er åpne for alle, uansett hvem du elsker, hvor du kommer fra, eller hvordan du identifiserer deg. Mangfoldet er en styrke: Det gjør oss til en bedre arbeidsplass, og vi får en bedre kultur. Jeg skal støtte opp om og bygge opp under disse verdiene så lenge jeg lever, og kommer aldri til å fravike fra dette. Selv ikke om det så skulle bety at vi kanskje mister noen kunder, eller en lang tirade på Instagram fra tid til annen. 😘❤️ Emilie

A post shared by Emilie Anker Stordalen (@emiliestordalen) on

- Gjennom august og september har Nordic Choice Hotels (NCH) vært offisiell samarbeidspartner med Pride, hvor tusenvis av ansatte har deltatt i parader over hele Norden, skrev hun, og fortatte:

- De fleste reaksjonene vi har fått har (heldigvis) vært positive, men i løpet av min korte periode i selskapet har det også overrasket meg hvor mye som er negativt.

REAGERTE: Hotellkongen Petter Stordalens eneste datter, Emilie Stordalen, begynte i fjor høst i farens selskap. I høst reagerte hun sterkt etter at flere hadde truet med boikott. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
REAGERTE: Hotellkongen Petter Stordalens eneste datter, Emilie Stordalen, begynte i fjor høst i farens selskap. I høst reagerte hun sterkt etter at flere hadde truet med boikott. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Det var en artikkel på VG som fikk det til å boble over for hotellarvingen, der noen ble sitert på at «gud sørger» på grunn av Pride-festivalen. Hun hevdet at hotellkjeden hadde fått brev, telefoner og tirader fra folk som ønsket å boikotte selskapet etter at de inngikk samarbeidet.

- Derfor har jeg følgende på hjertet til dere som i det siste har kritisert NCH for vår holdning til Pride og mangfold for øvrig: Nå er det snart på tide å putte de middelaldrende holdningene opp der sola aldri skinner, lød hennes klare tale på bildedelingstjenesten.

PRIDE: Kjendisene på Universal Music sin sommerfest snakker om Pride. En av dem brenner for det nå, men var mot Pride i starten av 20-årene sine. Reporter: Ruben Pedersen. Video: Mariann Habbestad Vis mer

- Stolte av mangfoldet

Hun fortalte også at NCH kommer til å være for mangfold så lenge hun jobber der. Ikke bare fordi det åpner for mangfold i samfunnet, men fordi det legger grunnlaget for en bedre arbeidsplass og en bedre kultur.

Overfor DN utdypet 27-åringen innlegget ytterligere.

- Jeg er medeier i et selskap med over 16 000 ansatte, og vi er et selskap som er stolte av mangfoldet. Den typen holdninger jeg har reagert på her, er det motsatte av det Nordic Choice står for. Derfor ville jeg si fra, fortalte hun til avisen.

Stordalen var ikke redd for hva hennes tirade på Instagram kunne føre til.

- Det jeg frykter mer enn å miste kunder, er at vi skal slutte å stå opp for verdiene våre og reagere på urett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer