<strong>SKYLDER PÅ CAMERON:</strong> Forfatter J. K. Rowling har i ukesvis engasjert seg i kampen mot en eventuell Brexit. Nå som resultatene er inne, har hun alt annet enn gode ord om utfallet. Foto: NTB scanpix
SKYLDER PÅ CAMERON: Forfatter J. K. Rowling har i ukesvis engasjert seg i kampen mot en eventuell Brexit. Nå som resultatene er inne, har hun alt annet enn gode ord om utfallet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kjendisene i harnisk etter Brexit: - Ikke noe av dette trengte å skje

Storbritannia har bestemt seg for å forlate EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Britene har bestemt seg for å forlate EU etter en dramatisk folkeavstemning. 52 prosent har stemt for å si opp medlemskapet, viser de foreløpige tallene.

Politikere, mediepersonligheter og mannen i gata reagerer på resultatet, som i dag vil prege det internasjonale mediebildet.

Kjendisene har også kasta seg på. Flere har allerede etablert hvor de står i saken, og reagerer nå på utfallet.

- Kommer til å bryte opp

«Harry Potter»-forfatter J. K. Rowling har engasjert seg i temaet ved flere anledninger. Hun har ønsket å forbli i EU, så talen er klar fra forfatteren nå som hjemlandet forlater den europeiske unionen.

I en serie med flere meldinger på Twitter har hun uttalt seg de siste timene. «Adjø, UK», skrev hun i dag tidlig.

«Jeg tror ikke at jeg noen gang har villet kunnet bruke magi mer enn nå».

Det som svar på en annen melding, hvor det stod at Skottland trolig stemte mot, mens England og Wales har stemt for.

I tillegg skriver Rowling at dette er statsminister David Camerons feil.

- Skottland kommer til å søke om uavhengighet nå. Camerons handlinger kommer til å bryte opp to unioner. Ikke noe av dette trengte å skje, skriver hun.

Rowlings meldinger får massiv oppmerksomhet av fansen for øyeblikket, hvor det later til at mange sier seg enige med henne.

James Corden, kjent fra de populære bilkaraoke-videoene, synes synd på hjemlandet sitt.

- Jeg klarer ikke helt å forstå hva som skjer i Storbritannia. Jeg beklager overfor ungdommen i Storbritannia. Jeg frykter at dere er blitt sviktet, skrev han.

Den tidligere fotballspilleren Gary Lineker har derimot en klarere melding å komme med. Han er delvis filosofisk.

- Dette er ikke en tid for triumfalisme. Det er ikke en tid for splittelse. Det er ikke en tid for hat. Det er en tid for forandring. En tid for ro. En historisk tid, skriver han.

- Skottland forlater UK

Det er lite optimisme blant de britiske kjendisene. MailOnline-redaktør Piers Morgan, kjent for sine sterke Twitter-meldinger, spår enden på det vi kjenner som Storbritannia.

- Det neste steget nå blir at Skottland forlater UK, skriver han.

Barnestjerne og skuespiller Lindsay Lohan har også markert seg som motstander av en såkalt Brexit. I en rekke meldinger skrev hun i natt at dette ville gå rett vest dersom man endte opp med en utmelding.

- Lykke til med pundet. Det kommer til å ta 15 år å få det opp igjen. #FORBLI i stedet, skrev Lohan.

Andre bruker anledningen til å være humoristiske. Den amerikanske komikeren Jim Gaffigan er åpenbart fan av «Game of Thrones», noe som kommer fram i følgende melding:

- Jeg prøver å finne ut hvordan Winterfell stemte under Brexit, skriver han på Twitter.

Kjendiser som Ellie Goulding, Lily Allen og Alexa Chung har i løpet av de siste timene uttrykt sin sorg over resultatet.

«FUCKEDY FUCK FUCK», skriver Alexa Chung på Twitter-profilen sin.

Og sangstjerna Lily Allen følger etter: «Well millennials. We're really really fucked».

Frykter Boris Johnson og Trump

Også hackerorganisasjonen Anonymous har lagt ut en melding på Twitter etter at Brexit ble et faktum.

Hovedkanalen @YourAnonNews la ut følgende beskjed: «Hadet, Cameron».

Underkanalen @YourAnonCentral kom imidlertid med en sterkere uttalelse.

«Vi kan ha @BorisJohnson og @realDonaldTrump i løpet av høsten. #Brexit», skriver de, og legger ved et bilde av en skrikende jente.

De har seinere fulgt opp med flere meldinger om britenes utmelding.

Ønsker folkeavstemning i Frankrike

I går kveld sa Eric Bruce, sjefsanalytiker i Nordea, at han fryktet en dominoeffekt dersom Storbritannia skulle velge å forlate EU.

- Dersom de setter i gang liknende bevegelser i andre Euro-land, kan det få enorme økonomiske konsekvenser, også for Norge, sa Bruce da han gjestet DBTVs studiosending.

Tidligere i dag gikk Marine Le Pen, leder for ytre høyre-partiet Nasjonal Front i Frankrike, ut og sa at hun krevde folkeavstemning i sitt eget land, etter at det ble klart at britene ville ut av EU.

«Seier for friheten! Som jeg har sagt i årevis, må vi nå ha den samme folkeavstemningen i Frankrike og andre EU-land», skrev Le Pen på Twitter.

Gir ut gratis tatoveringer for å oppfordre til å stemme for EU-medlemskap

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer