Grisenæringen:

Kjendisene raser: - Ble fysisk uvel

Flere av landets mest kjente mennesker er i harnisk etter å ha sett den avslørende Brennpunkt-dokumentaren.

NB! STERKE BILDER: NRK Brennpunkts dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra grisefarmer i Norge. Her innrømmer flere bønder at noe av det de gjør, er på kant med loven. Video: Piraya Film / NRK Brennpunkt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag fikk Brennpunkts dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter» på NRK enorm oppmerksomhet. Dokumentaren er basert på skjulte opptak fra flere grisehus i Norge, og bildene og sannheten som kom fram i programmet vekker sterke reaksjoner hos mange.

Heller ikke i kjendisnorge har reaksjonene latt vente på seg. På sosiale medier koker det med oppfordringer til å både se dokumentaren og å boikotte kjøttprodusentene.

- FORKASTELIG: Kristin Gjelsvik omtaler funnene som belyses i dokumentaren som forkastelig. Foto: Nina Hansen
- FORKASTELIG: Kristin Gjelsvik omtaler funnene som belyses i dokumentaren som forkastelig. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Rystet

Blogger Kristin Gjelsvik spiser hovedsakelig plantebasert, med unntak av fisk. Det er av etiske årsaker at hun har valgt å kutte kjøtt ut fra dietten, og det er derfor kanskje ikke så rart at hun reagerer ekstra sterkt på innholdet i dokumentaren.

- Jeg ble rystet da jeg så dokumentaren, og kunne kjenne at det gjorde vondt i hele kroppen. Jeg ble fysisk uvel, men samtidig så glad for at den grove mishandlingen har kommet fram i lyset, forklarer hun, og fortsetter:

SMÅBARNSFORELDRE: Kristin og Dennis nybakte foreldre og forlovet, men noe bryllup i nærmeste fremtid kan Kristin bare glemme... Vis mer

- Da jeg gikk over til et plantebasert kosthold for noen år tilbake, begrunnet jeg valget mitt med miljøhensyn og selvfølgelig dyrevelferd. Det var så mange som syntes dette var merkelig, siden «dyrene har det bra i Norge». Dette er reinspikka løgn, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Influenseren gråt gjennom hele dokumentaren, og måtte snu seg vekk flere ganger. Hun beskriver det hun så som tortur.

- Det gjør det ikke akkurat bedre å vite at griser er svært sensitive dyr som er klar over sin egen eksistens. Flere studier har vist at griser er smartere enn hunder og katter, og i tillegg at deres kognitive evner kan sammenliknes med et treårig menneskebarn, hevder hun.

Gjelsvik trekker fram at 70 prosent av svinegårdene Mattilsynet sjekket i 2016 hadde store avvik, og at hele 40 prosent av dem hadde så store avvik at det måtte iverksettes hastetiltak. Hun mener derfor at «svineribbe til 39 kroner kanskje ser fristende ut, men det er ikke mye dyrevelferd man får med på kjøpet».

- Dette er forkastelig. Ingen dyr skal bli behandlet på denne måten, skriver hun.

- Fratatt primærbehov

Til Dagbladet forteller blogger og forfatter Sophie Elise Isachsen at (24) hun på ingen måte er sjokkert over hva som kommer fram når man tar et dypdykk i den norske grisenæringen.

- Det kommer jo fram hver eneste gang grisenæringen i Norge blir undersøkt, at det er grove brudd på lover og regler som fra før av er ganske slappe, sier hun, og fortsetter:

REAGERER STERKT: Sophie Elise Isachsen mener folk må begynne å tenke mer over hvordan produksjonsdyr behandles. Foto: Ruben Pedersen / Dagbladet
REAGERER STERKT: Sophie Elise Isachsen mener folk må begynne å tenke mer over hvordan produksjonsdyr behandles. Foto: Ruben Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Grisene er ikke bare totalt fratatt sine primærbehov, men blir også mishandlet mange, mange steder. Når folk forteller meg at dette er unntaket og ikke regelen, så lurer jeg på om noen kan vise meg alle de tusenvis av gårdene hvor det tydeligvis er fantastisk, for de får vi jo heller ikke se så mye til.

Sikker på sitt valg

Bloggeren sier at hun selv har forsøkt å komme inn på mange gårder ved å sende mailer og strekke ut ei hånd, uten å få lov til dette.

- Det sier seg selv. Folk må slutte å tenke at dette er et engangstilfelle, det har vi fått nok bevis på nå.

Isachsen har i mange år vært åpen om at hun ikke spiser kjøtt og forteller at hun ikke har spist gris på åtte år.

- Jeg kommer heller aldri til å gjøre det, og har aldri vært mer sikker på at jeg har tatt riktig valg. 1,6 millioner griser slaktes i Norge hvert år. Det sier seg selv at de ikke har det bra, sier hun avslutningsvis.

Ifølge Dyrevernalliansen ble 1,65 millioner griser slaktet i Norge i 2017.

GRUSOMME FUNN: Mattilsynet har intensivert kontrollen av slaktegris. Da de dro på varlsede kontroller gjorde de skrekkfunn. – Vi hadde varslet at vi skulle gjennomføre uanmeldte besøk, så det var overraskende at vi fant så mye dårlig ivaretatt gris, sier Mattilsynets Berget til Dagbladet. Video: Mattilsynet. Vis mer

Veterinær reagerer

Veterinær og TV-profil Trude Mostue (51) har vært tett på grisenæringen tidligere. Som student tilbrakte hun nemlig mye tid i grisefjøs, vel å merke i England. I voksen alder har hun vært på flere grisegårder i Norge, men har ikke selv vært vitne til de kritikkverdige forholdene dokumentaren belyser.

- Funnene overrasker meg ikke. Da jeg var student hadde man en annen holdning til gris, og jeg var blant annet vitne til at griser ble kastrert uten bedøvelse. De har siden renset opp i dyrevelferden, og jeg trodde det samme hadde skjedd i Norge. Den gang ei, sier hun, og fortsetter:

- RÅ SANNHET: Trude Mostue har selv besøkt flere grisefjøs, både i inn- og utland. Hun sier at funnene dessverre ikke overrasker henne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- RÅ SANNHET: Trude Mostue har selv besøkt flere grisefjøs, både i inn- og utland. Hun sier at funnene dessverre ikke overrasker henne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dessverre tror jeg folk som jobber med produksjonsdyr mister litt perspektivet på hva som er greit og ikke over tid. En del av meg tenker at det må være sånn, mens jeg også stiller spørsmål ved hva som egentlig er normen. Vi hevder vi er flinke her i Norge, men nå har vi fått se den rå sannheten.

Mostue forteller at griser er svært intelligente dyr, og at de er mer lettlærte enn hunder. Derfor reagerer hun på behandlingen enkelte av dyra får i dokumentaren. Likevel understreker hun at vi må skille mellom dyr og menneske når det kommer til fysisk behandling.

- Vi som jobber kontinuerlig med dyr er kanskje ikke så hårsåre. Det er unødvendig og slå og sparke, men man må huske at dyr tåler mer enn oss. Man kan ikke be en gris om å komme, man må være litt voldsom. Det skal derimot sies at det ikke skal være vondt eller ubehagelig for dyret i en lengre periode. Griser bør få leve livet som den arten de er, sier hun, og fortsetter:

- Jeg tror det skjer mye bak lukkede dører som har godt av å se dagens lys.

Fortjener oppmerksomhet

Blogger og forfatter Anniken Jørgensen forteller at hun først og fremst synes det er stort av en ung kvinne, dokumentarlager Norun Haugen, å vie så mye tid til å gjøre en forskjell.

- At hun er ærlig om hvordan psyken lett kan knekke, og at man plutselig er i stand til å gjøre ting man ikke trodde man klarte. Det krever mot, og hun kunne når som helst gitt seg. Og derfor fortjener den også så mye oppmerksomhet den bare kan få, så ikke det var forgjeves, sier hun om den aktuelle dokumentaren.

- Hvilke følelser vekker dette hos deg?

KLARTE IKKE FULLFØRE: For blogger og forfatter Anniken Jørgensen var dokumentaren sterk kost. Hun klarte ikke se hele. Likevel vil hun at den skal få så mye omtale som overhodet mulig. Foto: Andreas Fadum
KLARTE IKKE FULLFØRE: For blogger og forfatter Anniken Jørgensen var dokumentaren sterk kost. Hun klarte ikke se hele. Likevel vil hun at den skal få så mye omtale som overhodet mulig. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Mye. Jeg klarte ikke fullføre dokumentaren, selv om jeg er en person som mener man aldri skal ignorere sannheten. Faktaene er der, og det er feigt å snu det andre kinnet til fordi man bare ikke «klarer» det som er realiteten. Samtidig håper jeg det vervet en god del vegetarianere, eller bare mer bevisste folk.

Jørgensen sier videre at Norge trenger å forstå at selv om vi er et frodig og rikt land, betyr det ikke at alt er perfekt.

- Vi har bondeblodet i oss alle sammen, og jeg forstår at det er en ting vi vil være stolte av. Men det er 2019, og vi er mer bevisst enn noen gang før på hvordan andre individer oppfører seg, og ikke minst føler og tenker, mener hun.

- Jeg vet ikke helt hva det sier om oss om vi ikke skal føle og tenke på nettopp dette. Det hjelper ikke å si at det er små lovbrudd her og der, og at bransjen ellers er ren. Faktaene er lagt på bordet og det er på tide å ta tak i dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer