«LoveNepal»:

Kjendisene raser etter hjelpeorganisasjon-avsløring

«LoveNepal» skal ha samlet inn 70 millioner kroner, men kun 1,6 prosent av pengene har gått til redningsarbeid.

I SJOKK: Den svenske artisten Charlotte Perrelli føler seg lurt etter avsløringen om «LoveNepal». Foto: NTB Scanpix
I SJOKK: Den svenske artisten Charlotte Perrelli føler seg lurt etter avsløringen om «LoveNepal». Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet.no): Denne uka har svenske Expressen skrevet flere artikler om hjelpeorganisasjonen «LoveNepal», og deres påstander som viser seg å ikke være sanne.

Nå reagerer flere av kjendisene som har vært tilknyttet organisasjonen ved å trekke seg fra prosjektet.

LoveNepal har påstatt at de har reddet over 600 barn fra livene som sexslaver og prostituerte. I sine markedsføringskampanjer på sosiale medier og i media har sagt at de har riskiert sine egne liv for å redde barn.

Etter nye avsløringer begynner derimot bildet de har tegnet av seg selv å falme. LoveNepal har samlet inn 70 millioner kroner fra det svenske folk, men kun 1,6 prosent av det er brukt til å hjelpe barn i nød, ifølge Expressen.

Kjendiser som Carola Häggkvist, Charlotte Perrelli, ABBA-Frida, Hasse Andersson, Maria Montazami og Lasse Kronér er bare noen av dem som har frontet hjelpeorganisasjonen. Til og med den svenske kongefamilien skal ha gitt sin støtte.

Saken fortsetter nedenfor.

- Jeg forstår ikke folk

Den svenske countrysangeren Hasse Andersson (69) sier til Expressen at han føler seg lurt.

- Jeg er både sint og skuffet, men aller mest skuffet over at noen kan gjøre noe sånt. At de lurer meg og forteller om noe og senere viser det seg å ikke være sant. Jeg er glad for at jeg ikke var mer engasjert, bortsett fra å stille opp på et bilde, sier Andersson.

Han er blant dem som har blitt fotografert med et skilt der det står: «Jeg støtter LoveNepals kamp mot barnesexhandel.»

Bildene er blitt brukt i organisasjonens innsamlingskampanje, men er ifølge Expressen nå fjernet fra nettstedet.

Hjelpeorganisasjonen har også presentert små barn som prostituerte i kampanjene sine, men når Expressen prater med barna, har de aldri satt sine ben innenfor et bordell.

«Jeg forstår ikke folk, de barna har det vanskelig nok som det er. Det er en stygg måte å tigge om penger på,» sier Hasse Andersson.

Saken fortsetter nedenfor.

Ble med på innsamlingsalbum

En annen svensk artist som har støttet hjelpeorganisajonen, er musikeren Charlotte Perrelli (42).

Til Expressen sier hun at hun ble kontaktet i våres av vennen Rodney Alfvén som spurte om hun ville bidra på et innsamlingsalbum for «LoveNepal.»

«Men hva faen, jeg skjønner ingenting. Det høres helt sykt ut,» sier hun til avisen.

«Faen, så merkelig. Man blir veldig sjokkert. Rodney er enormt pålitelig, jeg har vanskelig for å tro at han har visst om dette», sier Perrelli.

Den folkekjære sangeren Carola Häggkvist har reist til Nepal med hjelpeorganisasjonen tidligere, men ville ikke stille til intervju med Expressen.

«Dette høres ut som klassisk drittslenging med ekle påfunn for å undergrave menneskers tillit til en veldedighetsorganisasjon, mest sannsynlig fordi de selv har noe å skjule!» skriver hun i en mail til avisen.

Alfvén hevder de ble lurt

«LoveNepal» ble startet av misjonæren og presten Mikael Alfvén og hans kone Ing-Marie Alfvén for sju år siden, skriver Expressen.

Alle deres fire barn jobber nå i organisasjonen og sønnen Jonatan er talsperson. Han har tidligere blitt hyllet som en helt i svenske medier. I 2016 fikk han prisen for «Årets Forbilde.»

Organisasjonen hevder de redder barn som har blitt torturert og blitt behandlet som sexslaver, men i virkeligheten er flesteparten kun fattige.

De har heller ikke direkte deltatt i en redningsaskjon, og Expressen skriver at kun 1,6 prosent av pengene som er donert har blitt brukt til redningsarbeid.

Selv svarer Mikael Alfvén at de har blitt lurt.

Barnehjemmets bestyrer, som LoveNepal har sendt barna til etter at de er reddet, skal ha løyet om jentenes bakgrunn, sier han.

Til Expressen forteller han at hans familie aldri har lagt merke til at jentene ikke var prostituerte, men at de hadde fortalt det etter ordre fra bestyreren Raju Sundas.

«Det har vært enorme overdrivelser og løgner. Det er så mye informasjon som vi har fått gjennom årene som vi sterkt stiller spørsmål ved i dag,» sier Alfvén til avisen.

Expressen ringte Sundas via Skype etter beskyldningene, men han tilbakeviser Alfvéns anklager.

«Det er nesten ingen av barna som har vært på bordell - vi har tre stykker med den bakgrunnen nå - men de er definitivt ikke reddet av LoveNepal,» sa han.