Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Samfunnspartiet:

Kjendiser kan ende opp som stortingspolitikere: - Jeg har null respekt for partiet

Vendela Kirsebom, Ole Paus og Thomas Seltzer har blitt oppført på Samfunnspartiets stortingsvalgliste - uten deres samtykke. Det har de delte meninger om.

DELTE MENINGER: Vendela Kirsebom, Ole Paus og Thomas Seltzer er blant kjendisene som har blitt satt opp på Samfunsspartiets stortingsliste - uten deres samtykke. Det har de delte meninger om. Foto: NTB scanpix
DELTE MENINGER: Vendela Kirsebom, Ole Paus og Thomas Seltzer er blant kjendisene som har blitt satt opp på Samfunsspartiets stortingsliste - uten deres samtykke. Det har de delte meninger om. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samfunnspartiet kan i år skilte med en stortingsvalgliste som er tungt preget av kjendiser. Partiet har derimot ikke forhørt seg med verken Märtha Louise (46), Vendela Kirsebom (50), Aylar Lie (33) eller Ole Paus (70).

Sistnevnte flirer godt når Dagbladet gjør ham oppmerksom på at han står oppført på stortingsvalglisten til Samfunnspartiet.

- Det tar jeg med godt humør. Jeg føler ikke at demokratiet er truet av det, sier Ole Paus lattermildt til Dagbladet.

KAN BLI FOLKEVALGT: - Det hadde vært spennende, sier Ole Paus til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KAN BLI FOLKEVALGT: - Det hadde vært spennende, sier Ole Paus til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Hva tenker du om at du i prinsippet kan bli valgt inn på Stortinget?

- Det hadde ikke vært meg imot! Da hadde jeg aldri hatt en trist dag i hele mitt liv, da hadde jeg ledd herifra til graven, sier Paus.

Visesangeren tar det hele med stoisk ro. Han innrømmer derimot at det er en morsom tanke.

- Det skjer en gang hvert fjerde år, og da er det ikke så farlig. Det vil aldri føre til noe som helst. Nei, så selvopptatt er jeg ikke. Jeg tar meg ikke selv så høytidelig.

- Hvis jeg kunne havnet på tinget sammen med Märtha og Ari Behn; det hadde vært spennende. Det forteller oss bare at vi har et fint og åpent land - og godt er det, sier Paus.

Samfunnspartiet bryter imidlertid ikke loven. Alle norske partier har sin fulle rett til å føre opp alle ønskelige personer på sin valgliste. Det står i ombudsplikten, som er en grunnlovsfestet plikt.

- Langt over streken

Vendela Kirsebom (50) har tidligere markert sin misnøye mot Samfunnspartiet og ombudsplikten. I april gikk hun i strupen på Øystein Meier Johannesen, partiets grunnlegger, på P2-programmet «Dagsnytt atten».

MISFORNØYD: Vendela Kirsebom som i prinsippet kan ende opp som stortingspolitiker. Det liker hun dårlig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MISFORNØYD: Vendela Kirsebom som i prinsippet kan ende opp som stortingspolitiker. Det liker hun dårlig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Til tross for at Kirsebom beskrev opptrinnet som «forkastelig», står hun fremdeles oppført på Samfunnspartiets stortingsvalgliste.

- Jeg håpet selvfølgelig at de hadde fjernet meg fra listen. Jeg jobber veldig, veldig mye, og jeg har ikke hatt tid til å tenke på det, sier tv-profilen til Dagbladet.

Den tidligere supermodellen håper at det blir vedtatt endringer for ombudsplikten i Stortinget, og at det blir forbudt å sette personer på valglister uten deres samtykke.

- Det er veldig uheldig hvordan de bruker kjendiser. Jeg kommer aldri i hele mitt liv til å stemme på de. Stuerene partier holder ikke på slik.

Hva tenker du om at du fortsatt står oppført på Samfunnspartiets liste?

- Jeg har som sagt null respekt for det partiet. De burde absolutt holde seg for gode til det, og de bør avslutte det de driver med. For min del er det langt over streken. Det er helt vilt.

- Favorittpolitiker

Thomas Seltzer (48), kjent som programleder i «Trygdekontoret» og som bassist i Turboneger, omtaler partilederen i Samfunnspartiet i postivt ordlag.

FJERNET FRA LISTE: Thomas Seltzer sto lenge på stortingslista til Samfunnspartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FJERNET FRA LISTE: Thomas Seltzer sto lenge på stortingslista til Samfunnspartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Øystein Meier Johannessen er min norske favorittpolitiker! Snakk om gla'-gutt med brennende engasjement mot selvhøytidelig dobbeltmoral, skriver han i en melding til Dagbladet.

«Happy-Tom» sto tidligere på stortingsvalglista til Samfunnspartiet; heller ikke han ble spurt. Nå er tv-profilen derimot blitt fjernet. Men det er ikke hans eget initiativ.

- Det var noen voksne et eller annet sted i statsforvaltningen som fjernet meg fra lista da de fant ut at jeg ikke er norsk statsborger. Når det er sagt er det like greit, det er litt irriterende å stadig bli oppført på den lista hans uten å bli spurt, lyder konlusjonen til Seltzer.

Ifølge VG har Seltzer amerikansk statsborgerskap. Han vokste opp i Wisconsin, men flyttet med foreldrene til Nesodden da han var seks år. Programlederen fikk avslag fra utlendingsdirektoratet da han søkte om norsk statsborgerskap i fjor.

Øivind Vogt

Komiker og programleder Øivind Vogt, sønn av Nils Vogt, kjent fra blant annet 90-tallsserien «Mot i Brøstet», står på en ufrivillig 7. plass. Han ser for seg at det kan bli trivelig å sitte på Stortinget med selveste Märtha Louise.

TAR DET MED ET SMIL: Øyvind Vogt, komiker og programleder, plages ikke av at han muligens kan bli stortingspolitiker. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TAR DET MED ET SMIL: Øyvind Vogt, komiker og programleder, plages ikke av at han muligens kan bli stortingspolitiker. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Skulle jeg bli valgt inn, er det vel bare å «buckle up», sier Vogt med en liten dæsj av ironisk undertone.

- Märtha er jo over meg på lista, det kan nok bli trivelig, sier Vogt. Han medgir at han ennå ikke har lest seg opp på partiprogrammet.

- Jeg har ikke sett meg ut noen enkeltsaker, så sånn sett har jeg kanskje gjort litt dårlig research. Men det er jo noen dager til dette valget, så kan det jo bli en oval weekend. For du vet, jeg hater å være uforberedt.

- Hva synes du helt ærlig talt om å bli ført opp på en liste på denne måten?

- Det plager meg ikke veldig, det er mer komisk enn at jeg blir rasende. Også tror jeg mildt sagt ikke det er noen fare for at jeg ender på Stortinget. Hadde jeg følt at det var noen fare for det, hadde jeg nok reagert mer enn jeg gjør.

MULIG STORTINGSPOLITIKER? Heller ikke Harald Eia har blitt spurt om han vil stå på stortingsvalglista til Samfunnspartiet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MULIG STORTINGSPOLITIKER? Heller ikke Harald Eia har blitt spurt om han vil stå på stortingsvalglista til Samfunnspartiet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Komiker Harald Eia (51) er også blant dem som ufrivillig har havnet på lista til Samfunnspartiet. Han humrer litt når Dagbladet ringer, men er ordknapp.

- Det har gått litt under radaren, men jeg ønsker ikke å kommentere dette, sier Eia.

Dagbladet har vært i kontakt med manager for Märthas engleskole, Carina Scheele. Hun har ingen kommentar.

Vil legalisere LSD

Grunnlegger av Samfunnspartiet heter Øystein Meier Johannessen, og er 66 år. Selv står han på andreplass på partiets Oslo-liste. På spørsmål om hva partiets kjernesak er, kommer svaret kontant:

- Vi vil legalisere alle instanser som er mindre farlig enn alkohol, og det inkluderer substanser som cannabis, psykidelika som MDMA og LSD, og fleinsopp.

GRUNNLEGGER: Øystein Meier Johannessen, grunnlegger av Samfunnspartiet, mener at kjendiser får tåle at de står på stortingsvalglista. Bildet er tatt i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GRUNNLEGGER: Øystein Meier Johannessen, grunnlegger av Samfunnspartiet, mener at kjendiser får tåle at de står på stortingsvalglista. Bildet er tatt i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Dere mener altså at disse stoffene er mindre farlig enn alkohol?

- Ja, det legger vi til grunn.

- Så hvis dere vinner valget, så blir det fri flyt av disse stoffene?

- Ja, de substansene vil vi legalisere. Men vi vil ha det i ordnende former som på alkohol, så det er ikke snakk om noe anarkisme her.

- Så dere ser da for dere et «pol», på linje med Vinmonopolet, et type LSD-MDMA - pol?

- Ja riktig, eller det kan selges på apoteket. Det kan vi være villig til å diskutere.

Inspirert av Platon

- Har du en annen politisk sak dere brenner for?

- Vi ønsker å sikre Nordmarka, slik at den blir fredet til evig tid og aldri blir omgjort og brukt til noe kommersielt. Vi skal tilbakeføre den til folket og frede den til all fremtidig, og sikre allemannsretten.

- Hvordan mener dere egentlig at allemannsretten til Nordmarka ikke er sikret i dag?

- I dag er det sånn at Nordmarka tilhører staten. Vi vil overføre eiendomsretten til marka over i en stiftelse, slik at ikke lenger Løvenskiold skal ha disposisjonsretten.

- Utover deg og Bjørn Dahl som står på førsteplass, er det vel ikke noen som står på listen deres frivillig?

- Det er riktig. Noen setter vi opp fordi vi har respekt for dem. Mens andre fordi vi ser at de kanskje deler våre verdier. Også har vi en platonistisk tanke bak, da det er en samfunnsplikt å stille opp i demokratiet.

- Så du mener altså at folk bare får tåle å stå på listene deres?

- Ja, og det er jo nedfelt i norsk lov også, at det skal være sånn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!