<strong>KRYSTALLSYKE:</strong> Flere norske kjendiser, som blant andre Mari Maurstad, Inger Lise Rypdal og Marte Stokstad, har opplevd krystallsyken. Foto: NTB Scanpix
KRYSTALLSYKE: Flere norske kjendiser, som blant andre Mari Maurstad, Inger Lise Rypdal og Marte Stokstad, har opplevd krystallsyken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

­

Kjendiser med krystallsyken: - Som å være drita på danskebåten

Norske kjendiser forteller om diagnosen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit (44) hadde fått påvist krystallsyke. Over 80 000 nordmenn får diagnosen hvert år, men det er kanskje ikke alle som vet like godt hva det innebærer å ha sykdommen.

Normale symptomer er blant annet svimmelhet, og flere sykemelder seg som følge av vanskelige perioder med sykdommen. Flere profilerte nordmenn har ved flere anledninger valgt å snakke åpent om den noe tabulagte diagnosen og hvordan de lever med den.

Slik opplevde blant andre Mari Maurstad, Marte Stokstad og Inger-Lise Rypdal å bli rammet av krystallsyke.

- Utrolig ubehagelig

Skuespiller Mari Maurstad har tidligere fortalt at hun gikk på en smell som følge av mye overarbeid i en lang periode. Hun ble slått ut av krystallsyke i 2015.

Til Dagbladet forteller hun torsdag at hun opplevde diagnosen som vanskelig.

- Det er utrolig ubehagelig, for hele rommet går rundt, man kaster opp og finner ikke roen. Heldigvis kom jeg til riktig person, så jeg ble frisk. Det utløses jo som regel av stress, men med rett behandling kan det gå ganske fort over, sier hun og fortsetter:

- Det er et varsel på at man ikke bør ta på seg alt for mye, men det er lettere sagt enn gjort for kronprinsessen som har alle disse pliktene. Jeg ønsker henne virkelig god bedring, for det er en utrolig ubehagelig sykdom, sier hun.

<strong>BLE SYKEMELDT:</strong> Skuespiller Mari Maurstad måtte hvile i flere måneder etter at hun fikk krystallsyken. Hun er glad for at hun hittil ikke har fått noen tilbakefall. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
BLE SYKEMELDT: Skuespiller Mari Maurstad måtte hvile i flere måneder etter at hun fikk krystallsyken. Hun er glad for at hun hittil ikke har fått noen tilbakefall. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Hun oppsøkte en fysioterapeut som var ekspert på sykdommen, og ble frisk etter tre behandlinger. Hun sleit med svimmelhet og kvalme i omtrent en uke, men måtte lade batteriene i tre måneder.

- Men jeg måtte ta det veldig med ro i ettertid. Jeg er veldig glad for at jeg ble frisk, forteller skuespilleren.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 15.05.2015 Vis mer

- Hatt det to ganger

Programleder Marte Stokstad (39) ble rammet av krystallsyken i 2013, et virus som satte henne helt ut av spill.

En og en halv måned tok det før hun igjen var frisk nok til å vende tilbake til jobb. I ettertid fikk hun et tilbakefall, som ifølge krystallsyken.no er svært vanlig.

- Jeg våknet en dag, satte meg opp på sengen, så begynte alt å gå rundt i 200 km/t. Det var ambulanse og drama, og resten husker jeg ikke så mye av, men det var helt forferdelig. Og utrolig deilig å fort få vite at dette er en ting som går over. Og at man kan få hjelp, det finnes folk som kan fikse dette, sa Stokstad til VG i 2014.

<strong>RINGTE AMBULANSEN:</strong> Programleder Marte Stokstad fryktet det verste da hun opplevde ekstrem svimmelhet og kvalme i 2013. Foto: Ned Alley / Scanpix
RINGTE AMBULANSEN: Programleder Marte Stokstad fryktet det verste da hun opplevde ekstrem svimmelhet og kvalme i 2013. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Når Dagbladet ringer henne torsdag, forklarer hun at det var både ubehagelig og skremmende.

- Det er som å være drita på danskebåten i storm! Samtidig som du snurrer rundt på en kontorstol. Jeg har hatt det to ganger. Men det finnes behandling som hjelper raskt på de fleste. Heldigvis, sier hun.

Ifølge Helsenorge.no finnes det flere type behandlinger som har vist seg å være effektive. De mest vanlige er behandling med hodemanøver eller en rotasjonstol som får krystallene til å falle ut av buegangene.

Det er også mulig med operasjon i en av buegangene, men dette er mest vanlig dersom annen behandling ikke har vært effektiv.

- Ikke gøy

I 2008 ble artist Inger Lise Rypdal (67) både kvalm og svimmel under premieren av sceneshowet «Tango for to».

Etter en legesjekk kom det fram at hun hadde fått krystallsyke. Det ble derfor vanskelig for henne å danse tango på scenen, ettersom svimmelheten ble utløst da hun beveget hodet på spesielle måter.

- Det er ikke noe gøy. Det er veldig ubehagelig. Man er nødt til å finne noen som kan riste disse krystallene ut av hodet ditt, sier 67-åringen til Dagbladet i dag.

Hun utdyper at hun ikke opplever det som en sykdom, men heller som et tilfelle.

- Det er ikke farlig, bare ubehagelig. Jeg får det ofte bare en dag eller to, men hvis man har det over lengre perioder kan jeg tenke meg hvordan det føles. Man blir veldig svimmel bare av å snu på hodet, så jeg må være i ro når jeg får det, sier hun.

Rypdal har nemlig også fått flere tilbakefall men hun har ikke opplevd dem som så veldig ille.

- Hvis jeg merker at krystallsyken kommer rett før jeg skal på scenen pleier jeg å hive i meg noen sjøsyketabletter. Det funker på meg, forklarer hun.

<strong>FLERE TILFELLER:</strong> Artist Inger Lise Rypdal ble slått ut av krystallsyken for ni år siden, og har hatt flere tilbakefall i ettertid. Nå vet hun imidlertid hvordan hun selv blir kvitt svimmelheten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLERE TILFELLER: Artist Inger Lise Rypdal ble slått ut av krystallsyken for ni år siden, og har hatt flere tilbakefall i ettertid. Nå vet hun imidlertid hvordan hun selv blir kvitt svimmelheten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Svimmel i 14 år

En annen profilert nordmann som har valgt å åpne seg om plagene ved krystallsyken, er TV-profil Ida Fladen (31).

I 2014 hoppet hun fra en klippe og skadet seg. I den forbindelse avslørte hun at hun lider av krystallsyke. Diagnosen fikk hun året før, men det var i 2014 hun fikk beskjeden om at hun har hatt sykdommen i 14 år uten å vite hva som var galt.

Overfor VG forklarte hun den gang at hun har kronisk krystallsyke.

- Før jeg fikk diagnosen, var jeg veldig ofte syk uten å finne ut hva det var. Jeg tror det også var med på å gjøre meg deprimert, sa Ida Fladen til avisen.

SYK: Under sesongpremieren av På tur med Dag Otto opplevde Ida Fladen blant annet svimmelhet og oppkast på en kritikerrost restaurant. Video: TV 2 Vis mer

«Happy Go Lucky»-programlederen mente at det hjalp å få en diagnose.

- Det er slitsomt å ha en sykdom du går rundt og lurer på hva er. Hele tiden. Etter at jeg fikk diagnosen, ble sykdommen lettere å takle. Jeg er veldig ofte svimmel. Men jeg har vært det i 14 år, så jeg vet ikke om noe annet. Det er noe jeg har lært meg å leve med, sa hun.

Dagbladet har prøvd å kontakte Ida Fladen torsdag formiddag uten å lykkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer