- BLIR KVALM: Jenny Skavlan reagerer sterkt på matfestivalen Yulin Dog Meat festival i Kina. Bildet av hundene i bur er hentet fra fjorårets festival. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / NTB Scanpix
- BLIR KVALM: Jenny Skavlan reagerer sterkt på matfestivalen Yulin Dog Meat festival i Kina. Bildet av hundene i bur er hentet fra fjorårets festival. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / NTB ScanpixVis mer

Kjendiser raser mot «grotesk» matfestival: - Jeg blir så kvalm inn til beina

Ber om å få festivalen stanset.

(Dagbladet): På sin egen Instagram-profil tar Jenny Skavlan et kraftig oppgjør med den svært kontroversielle matfestivalen Yulin Dog Meat festival i Kina, som starter om få dager.

- 21.juni skal tusenvis av hunder tortureres og drepes på den forferdelige Yulin Dog Meat Festival i Kina. Jeg blir så kvalm inn til beina av dette opplegget. Det er en stor, verdensomspennende underskriftskampanje på gang i håp om å få myndighetene til å stoppe festivalen. Skriv under du også, skriver hun på Instagram. 

Ifølge The Guardian slaktes det hvert år rundt 10 000 hunder på festivalen.

- Grotesk Et flertall av disse hundene skal også være stjålne kjæledyr, og formålet med festivalen er at dyrene først skal tortureres, så slaktes, for så å bli spist av festivaldeltakerne.

Overfor Dagbladet forklarer Jenny Skavlan at hun er svært opprørt over bildene hun har sett fra festivalen.

- Jeg har et stort hjerte for hunder og bilder fra denne festivalen gjør meg kvalm inn til beinet. Det er satt i gang en stor underskriftskampanje for å legge press på myndighetene for å forby festivalen og når jeg kan bruke mine kanaler for å få flere til å skrive under, så gjør jeg det. 

Komiker og skuespiller Ricky Gervais (53) har tidligere vist sterkt engasjement for dyrs rettigheter, senest ved å gå hardt ut mot såkalte «troféjegere». Også han reagerer kraftig mot festivalen. 

- De tror at ved å torturere hunden først, så vil kjøttet bli mer smakfullt. De slår, brenner, flår og koker dyrene levende, sier Gervais i en offentlig uttalelse, ifølge New York Daily News. 

Gervais har selv gått ut i sosiale medier og omtalt saken som «grotesk» og «umenneskelig».

- Jeg kommer aldri til å glemme frykten og forvirringen i ansiktet til disse stakkars dyrene. Ingen dyr fortjener å bli behandlet som dette, sier han.

- Enormt takknemlig Komikeren har også delt videre en underskriftskampanje opprettet av organisasjonen Humane Society International, som i skrivende stund har nærmere 1 million underskrifter.

Talsperson for organisasjonen, Raul Arce-Contreras, forklarer overfor Daily News at støtten fra Gervais har gjort en stor forskjell når det kommer til folks engasjement i saken.

- Å få støtte fra en global stjerne som Ricky Gervais har skapt massiv oppmerksomhet rundt saken, og vi er enormt takknemlig for dette, sier han. 

- Maksimal lidelse NOAH-leder og veterinær Siri Martinsen sier overfor Dagbladet at det er klart en festival som baserer seg på å videreføre grusomheter mot dyr, vil skape sterke reaksjoner.     

- Det å være i denne type inferno av vold, usikkerhet og redsel er noe av det aller verste enhver følende skapning kan oppleve. Dette er maksimal lidelse på alle nivåer. Dyr har hele spekteret av følelser som vi selv har, dette er grunnleggende for alle dyr med et nervesystem, sier hun.

Andre stjerner som artist Sia, skuespiller Ian Somerhalder og Harry Cook har også vist sin støtte i saken, ved å lenke til underskriftskampanjen for å få festivalen stoppet. 

- Det er klart det er veldig viktig når internasjonale kjendiser deler slik informasjon, ettersom de har store nettverk slik at informasjonen spres raskt. Samtidig er det viktig å understreke at dyrerettigheter i Kina vokser fram. Flere i Kina viser sterk motstand mot denne typen saker, sier Martinsen.