Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Terry O'Neill:

Kjendisfotograf (81) død

Terry O'Neill har fotografert flere av verdens største stjerner.

SOVNET INN: Lørdag gikk Terry O'Neill bort, etter lang tids sykeleie. Foto: NTB Scanpix
SOVNET INN: Lørdag gikk Terry O'Neill bort, etter lang tids sykeleie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den britiske fotografen Terry O'Neill sovnet lørdag stille inn i sitt eget hjem etter lang tids sykeleie. Han ble 81 år gammel. Det skriver Sky News.

Dødsfallet bekreftes av Ellie Brown, direktøren ved Iconic Images - som lisensierte Terry O'Neills fotografier.

- Alle som var heldige nok til å kjenne eller jobbe med ham kan bekrefte hans raushet og beskjedenhet. Som en av de mest ikoniske fotografene fra de siste 60 åra, vil hans legendariske bilder for alltid bli husket, sier hun Brown til Sky News.

Ifølge The Guardian hadde O'Neill prostatakreft.

O'Neill slo for alvor gjennom på 60-tallet, da han tok bilder av kjendiser og offentlige personer. Han er kanskje spesielt kjent for sine fotografier av bandene The Beatles og The Rolling Stones, samt den franske skuespilleren Brigitte Bardot og «Bond»-stjerna Sean Connery.

I løpet av karrieren tok han også bilder av den britiske kongefamilien, samt en rekke statsoverhoder, som blant andre Nelson Mandela.

Kjendisfotograf

Han ble født i Heston, London i 1938, og døpt Terence Patrick O'Neill.

Etter å ha bestemt seg for å bli trommeslager, tok han en jobb ved et flyselskap i håp om å kunne reise verden rundt og opptre. Der begynte han å ta bilder av passasjerer på flyplassen, og fikk jobb i en lokalavis.

- Jeg ble spurt om å gå ned til Abbey Road og ta noen portretter av et nytt band. Jeg visste ikke hvordan jeg jobbet med en gruppe, men siden jeg var musiker selv og den yngste i redaksjonen, var det alltid meg de spurte. Portrettet ble publisert i avisa dagen etter, og avisa ble utsolgt. Det bandet ble det største bandet i verden, The Beatles, har O'Neill tidligere fortalt.

Han har også fotografert Elizabeth Taylor, Tom Jones, Elton John, Frank Sinatra, Roger Moore, Paul Newman, Clint Eastwood og Robert Redford.

STJERNEFOTOGRAF: Terry O'Neill avbildet i 2008, foran et portrett av verdensstjerna Elton John. Foto: NTB Scanpix
STJERNEFOTOGRAF: Terry O'Neill avbildet i 2008, foran et portrett av verdensstjerna Elton John. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hollywood-skuespilleren Faye Dunaway har han også fotografert, og de to giftet seg i 1983. Ekteskapet varte i fire år, og i 1987 var skilsmissen deres et faktum. De fikk en sønn sammen.

EKSKONE: Terry O'Neill giftet seg med Faye Dunaway i 1983. Her er de avbildet året før. Foto: NTB Scanpix
EKSKONE: Terry O'Neill giftet seg med Faye Dunaway i 1983. Her er de avbildet året før. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Seinere giftet han seg med Laraine Ashton. Fotografen etterlater seg kona og tre barn.

- Alle stjernene er borte

O'Neill har altså fotografert flere av verdens største stjerner, og blant hans nyere arbeid er et portrett av den avdøde sangeren Amy Winehouse. Bildet ble tatt i 2008.

I fjor uttalte fotografen overfor The Guardian at han så seg ferdig med kjendisfotografering.

- Det er ingen nå som jeg har lyst til å ta bilder av. Amy Winehouse var den siste - ekte talent. Alle stjernene er borte, sa han den gang.

- Jeg ser på bilder av alle ikonene jeg har fotografert, som Mandela, Sir Winston Churchill og Sinatra. Minner kommer tilbake, og jeg tenker: «Ja, jeg gjorde en bra jobb», la han til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media