Hillsong-kirken:

Kjendiskirke-skandalen fortsetter

Justin Bieber tar avstand fra kirka etter flere anklager den siste tida.

KASTET UT: Kjendispastor Carl Lentz har fåt kjendisstatus som pastor i Hillsong. Nå omkranses han av kontroverser. Her i 2013. Foto: Tina Fineberg / AP / NTB
KASTET UT: Kjendispastor Carl Lentz har fåt kjendisstatus som pastor i Hillsong. Nå omkranses han av kontroverser. Her i 2013. Foto: Tina Fineberg / AP / NTB Vis mer
Publisert

Opprinnelig australske Hillsong Church har vært profilert i en årrekke, mye grunnet celebritetene menigheten har lokket til seg.

Den kanadiske artisten Justin Bieber (26) er kanskje det mest kjente medlemmet, og han har en rekke ganger frontet menigheten for sin gigantiske fanskare.

Bieber er imidlertid langt fra den eneste kjendisen som har gitt et ansikt til menigheten. Realitystjerne Kourtney Kardashian, skuespiller Chris Pratt og skuespiller Vanessa Hudgens er blant dem som har vært tilknyttet kirka.

Dagbladet har sendt en henvendelse til Hillsong Oslo for en kommentar til denne saken, men har ikke fått svar.

Utroskapsskandale

Bieber har vært svært nær med en av kirkas kjendispastorer, Carl Lentz, og de to har ofte blitt sett sammen de seinere åra.

Lentz var også den som døpte Bieber i 2016, og var den som brakte artisten ut av «mørket», ifølge 26-åringen selv.

NÆRE VENNER: Carl Lentz og Justin Bieber var i flere år nære venner. De har til og med bodd sammen i perioder. Her er de i 2019. Foto: Elder Ordonez / Splash News / NTB
NÆRE VENNER: Carl Lentz og Justin Bieber var i flere år nære venner. De har til og med bodd sammen i perioder. Her er de i 2019. Foto: Elder Ordonez / Splash News / NTB Vis mer

Mot slutten av 2020 var imidlertid Lentz og Hillsong-kirka historie. 43-åringen ble tatt i å være utro mot pastorkona Laura Lentz. Han ble sparket for «moralsk svikt».

«Jeg er nå på en reise hvor jeg kan gjenoppbygge tilliten til min kone Laura og mine barn, og bruke tid på å jobbe med og helbrede mitt eget liv og søke hjelpen jeg trenger», skrev han selv i et langt Instagram-innlegg.

Det har imidlertid kommet flere anklagere på banen som mener Lentz gjorde langt mer enn å ha en affære, og hevder at han gjennom flere år hadde upassende seksuell oppførsel mot medlemmer av kirka. Det skriver blant andre Page Six.

Lentz skal imidlertid bare være en av flere ledere av kirka med svin på skogen.

Hillsong bekrefter overfor nettstedet at de i 2017 fikk inn varsler, men at de ikke fant noe bevis for at den upassende oppførselen hadde funnet sted.

I november sluttet ekteparet Bieber å følge Lentz på Instagram. I starten av 2021 gjorde også Bieber det klart at han ikke lenger tilhører menigheten, men nå går til kirka Churchome.

Samme måned annonserte også topp-pastor Brian Houston at en intern etterforskning skulle undersøke anklagene mot New York-kirka.

Flere anklager

Skandalene stopper ikke der for kjendiskirka. I desember kom det fram at kirka i 2018 mottok et brev med nye anklager. Anklagerne beskriver en «ligge rundt»-kultur blant lederne, og at de utnytter frivillige som ikke visste hvordan de skulle si ifra - de hevder at lederne brukte kirka som en «snuskete datingtjeneste».

«Dette miljøet er farlig og gir grobunn for ukontrollert misbruk», står det ifølge Page Six.

Anklagerne beskriver også en av pastorene som en som lett mistet besinnelsen og skrek og mobbet de frivillige.

Utroskap og seksuell trakassering er imidlertid bare toppen av isfjellet. Kirka er anklaget for å være som en kult av flere eksmedlemmer. Blant dem er Nicole Herman, som var tilknyttet Hillsong i sju år. Hun fortalte til NY Post at det var som å jobbe for et stort selskap, og at lederne utnyttet følgerne på en smålig måte.

GUDSTJENESTE: Unge mennesker flokket til Hillsong-kirka. Her under en gudstjeneste i 2017. Foto: Andres Kudacki / AP / NTB
GUDSTJENESTE: Unge mennesker flokket til Hillsong-kirka. Her under en gudstjeneste i 2017. Foto: Andres Kudacki / AP / NTB Vis mer

En annen som har stått fram er Yolandi Bosch, som studerte ved Hillsong College, en skole tilknyttet menigheten.

- Du måtte få en pastors tillatelse til å date. De måtte velge personen du skulle date. Hvis de ikke synes forholdet ditt er slik de mener det bør være, så kommer de til å fortelle deg at det ikke er tillatt, sier hun til avisa.

Pastorflukt

Lederne ved menigheten skal ha forfulgt henne og oppfordret andre medlemmer til å mobbe henne, da det ble oppdaget at hun sov på sofaen til en mannlig venn. Menigheten skal ifølge Bosch også ha gjort stor innsats i å gjøre henne mer «jentete».

- Det føltes som et realityshow - det er virkelig en kult, sier hun.

Hun hevder at hun ble satt til å jobbe i timevis uten lønn, og at hun ble satt under en rekke restriksjoner da hun gikk til søndagsgudstjeneste i en annen kirke.

Bosch anklager også kirka for å true med å ta fra henne bankkortet dersom hun ikke oppførte seg. Til slutt skal skolen ha bestemt seg for at hun ikke nådde opp til deres idealer - og ba henne om å trekke seg ut.

OVERRASKER: Popstjernen Justin Bieber får merkelige valgmuligheter i «The Late Late Show with James Corden». Video: Viaplay / Rød Løper Vis mer

En anonym kilde hevder overfor samme avis at hun var personlig assistent for nevnte Carl og Laura Lentz, i tillegg til en rekke andre pastorer. Kvinnen hevder at hun aldri ble betalt det hun ble lovet.

- Selv om jeg sa ifra at jeg hadde fått 50-60 dollar for lite, ble det børstet under teppet. De bare forventet at folk skulle jobbe for ingenting.

De siste månedene har det altså kommet flere og flere anklager mot kirka, og det er ikke bare Justin Bieber som har valgt å ta avstand fra den. Flere høytstående pastorer har valgt å trekke seg ut av menigheten den siste tida.

New York Post skriver at det ikke har kommet noen offentlig forklaring på avgangen deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer