Jamie Oliver:

Kjendiskokken tapte 270 millioner kroner

Det har ikke vært en enkel sak å holde liv i bedriften.

DYR AFFÆRE: Kjendiskokken Jamie Oliver (44) opplevde i mai i år at mange av hans britiske restauranter måtte legge ned - noe som kostet ham dyrt. Foto: NTB Scanpix
DYR AFFÆRE: Kjendiskokken Jamie Oliver (44) opplevde i mai i år at mange av hans britiske restauranter måtte legge ned - noe som kostet ham dyrt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den kjente kokken Jamie Oliver (44) har for lengst etablert seg som tv-kokk og restauranteier - og har i mange år vært et kjent navn i den internasjonale kokkeverden.

Den 44 år gamle briten har ikke bare hatt en rekke egne tv-programmer som har blitt sendt verden over, men han har også gitt ut flere kokebøker og åpnet en verdensomspennende restaurantkjede som han drifter gjennom selskapet «Jamies Italian Group».

I mai i år ble det kjent at Olivers restaurantkjede var på randen av konkurs, og at han dermed hadde blitt tvunget til å legge ned 22 restauranter og gi hele 1000 ansatte sparken.

Dette var hovedsakelig snakk om restauranter i kjendiskokkens hjemland Storbritannia. På verdensbasis skal Oliver ha gjort det langt bedre, men nå kommer det fram at det kostet 44-åringen svært dyrt å redde restauranten fra å gå dukken.

Nå avslører Oliver at han tapte hele 25 millioner britiske pund i det desperate forsøket på å redde restaurantkjeden fra konkurs i mai år. Det tilsvarer om lag 270 millioner norske kroner.

Det skriver The Sunday Post.

STJERNEKOKK: Jamie Oliver har etablert restauranter verden over, men hjemme i Storbritannia har driften gått heller dårlig - noe som har kostet ham svært mye penger. Foto: NTB Scanpix
STJERNEKOKK: Jamie Oliver har etablert restauranter verden over, men hjemme i Storbritannia har driften gått heller dårlig - noe som har kostet ham svært mye penger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mest skuffende i mitt liv

I intervjuet med avisa sier Oliver at restaurantkollapsen var blant de mest nedslående og skuffende opplevelsene han har hatt i hele sitt liv.

44-åringen avslører i intervjuet at han spyttet inn svimlende 25 millioner britiske pund av egen lomme for å redde kjeden, men det var ikke nok - og det ble som å kaste pengene rett ut av vinduet for den desperate kjendiskokken.

SÅ STJERNER: På Skavlan ble Maria Mena overrasket med et kyss fra kjendiskokken Jamie Oliver. Video: NRK Vis mer

Som nevnt gjorde nesten-konkursen stjernekokken tvunget til å sparke flere tusen ansatte og stenge et tjuetalls restauranter.

- De siste månedene har vært de mest skuffende i hele mitt liv, sier Jamie Oliver åpenhjertig i intervjuet.

Han beskriver veien nedover som å få ei dør i ansiktet, og forklarer at han ikke hadde noen plan B dersom restaurantdriften ville gå i vasken.

- Virksomheten var full av hull som jeg ikke klarte å tette igjen. Da vi i begynnelsen begynte å etablere restauranter, var det ingen som spurte meg om hva jeg skulle gjøre om det hele gikk i vasken, sier Oliver videre til avisa.

Han forklarer videre at han spyttet inn tre millioner pund i flere omganger for å bli kvitt problemene, men det eneste som skjedde var at pengene forsvant.

- Jeg må ta det fulle ansvaret for det som skjedde. Jeg trodde virkelig at jeg kunne snu det rundt.

Ifølge The Sunday Post har restaurantkollapsen etterlatt en kreditorgjeld på til sammen 83 millioner britiske pund - noe som nesten nærmer seg en milliard omregnet i norsk valuta.

Oliver forklarer på sin side restaurant-fiaskoen med stigende husleier og høyere lønninger til de ansatte.