Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kjendismilliardærer donerer milliarder til Notre-Dame

Frankrikes rikeste åpner lommeboka og donerer til sammen 3 milliarder kroner til den brannskadde katedralen.

FRANKRIKES RIKESTE: (f.v.) Bernard Arnault (70), her sammen med skuespiller Uma Thurman, og François-Henri Pinault (56), her sammen med skuespiller og kone Salma Hayek, donerer milliarder av kroner til sammen for gjenpoppbyggingen av Notre-Dame. Foto: Scanpix
FRANKRIKES RIKESTE: (f.v.) Bernard Arnault (70), her sammen med skuespiller Uma Thurman, og François-Henri Pinault (56), her sammen med skuespiller og kone Salma Hayek, donerer milliarder av kroner til sammen for gjenpoppbyggingen av Notre-Dame. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to franske milliardærene François-Henri Pinault (56) og Bernard Arnault (70) donerer til sammen flere milliarder norske kroner til gjenoppbyggingen av Notre-Dame-katedralen i Paris.

Vil gjenoppbygge katedralen

François-Henri Pinault (56) donerer 100 millioner euro, cirka 960 millioner kroner, til gjenoppbygging av den brannskadde katedralen.

Pinault, som er gift med skuespiller Salma Hayek, henter pengene fra familiens investeringsselskap Artemis og sier alt skal gå til å gjenoppbygge den ikoniske bygningen og interiøret.

- Stilt overfor en slik tragedie ønsker alle å gi denne juvelen i vår arv livet tilbake så snart som mulig, skriver Pinault i en pressemelding.

Donerer dobbelt så mye

Kort tid etter Pinaults uttalelse er det kjent at også Arnault, sjef for LVMH-gruppen, sier de donerer et beløp tilsvarende nesten 2 milliarder norske kroner til gjenoppbyggingen av Notre-Dame-katedralen.

- Arnault-familien og LVMH, i solidaritet etter denne nasjonale tragedien, vil bistå arbeidet med å rekonstruere denne ekstraordinære katedralen. Den er et symbol på Frankrike, dets arv og dets fellesskap, heter det i en uttalelse fra LVMH-gruppen tirsdag morgen.

Holdingselskapet eier noen av verdens mest kjente merkevarer innen luksusproduktbransjen, blant annet motehuset Louis Vuitton, champagneprodusenten Moët et Chandon og konjakkprodusenten Hennessy.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer

En av de rikeste i verden

Ifølge Business Insider er Pinault den nest rikeste i Frankrike, bare bak nevnte Bernard Arnault.

Sistnevnte er den tredje rikeste personen i verden, kun slått av Bill Gates og verdens rikeste Jeff Bezos.

Pinault skal være god for mer enn 19 milliarder pund, cirka 211 milliarder norske kroner, og er på 23. plass av de aller rikeste i verden, ifølge Sky News.

Gift med skuespillerinne

Pinault er konsernsjef og styreleder i luksusvareselskapet Kering, samt eier av merkevarer som Gucci, Saint Laurent og Balenciaga.

Pinault og skuespiller Salma Hayek begynte å date i 2006, og året etter fikk de datteren Valentina sammen. De har vært gift siden 2009.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

Støtte fra EU

EU-president Donald Tusk oppfordrer alle medlemsland til å bidra i gjenoppbyggingen av Notre-Dame. Jean-Claude Juncker sier EU-kommisjonen vil støtte arbeidet.

Den ødeleggende brannen i den ikoniske fransk-katolske katedralen ble et av hovedtemaene da de to EU-toppene talte i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag.

- I går var en forferdelig dag for alle. Europa er ikke likegyldig til Frankrike og Paris. EU-kommisjonen vil støtte gjenoppbyggingsarbeidet. Vi står og vil alltid stå sammen i solidaritet, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

EU-president Tusk fulgte opp med en oppfordring til medlemslandene, samt en parallell til hans egen hjemby.

- Jeg vil komme med beroligende og solidariske ord til den franske nasjon, også som borger av Gdansk, som ble 90 prosent ødelagt og nedbrent og senere gjenoppbygget. Dere kommer også til å gjenoppbygge katedralen deres! sa han.

- Fra Strasbourg, den franske EU-hovedstaden, ber jeg alle 28 medlemsland om å bistå i dette arbeidet, sa han videre.

Skulle renoveres

Brannårsaken er ennå ikke kjent, men franske medier skriver at brannen kan knyttes til renoveringsprosjektet som pågikk rundt spiret på den 850 år gamle bygningen.

President Emmanuel Macron vil tirsdag lansere et internasjonalt fond for gjenoppbygging av Notre-Dame. Gjenoppbyggingen av den verdenskjente katedralen er forventet å koste milliarder av euro.

Brannen i Notre-Dame var tirsdag morgen under kontroll, og brannvesenet drev med etterslukking. Spiret og store deler av taket på bygningen ble imidlertid slukt av flammene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!