Ivanka Trump:

Kjendisopprør mot Ivanka Trump

Vil få presidentdatter og trebarnsmor Ivanka til å gå ut mot konsekvensene av farens innvandringspolitikk.

UTTALTE SEG OM FARENS POLITIKK: Det var i forrige uke at Ivanka for første gang uttalte seg om farens innvandringspolitikk, som førte til at tusenvis av barn ble separert fra sine foreldre langs Mexicos grense. Ordene hun da valgte har satt i gang et kjendisopprør mot presedentdattera i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix
UTTALTE SEG OM FARENS POLITIKK: Det var i forrige uke at Ivanka for første gang uttalte seg om farens innvandringspolitikk, som førte til at tusenvis av barn ble separert fra sine foreldre langs Mexicos grense. Ordene hun da valgte har satt i gang et kjendisopprør mot presedentdattera i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden midten av juni har president Donald Trump og hans administrasjon fått massiv kritikk, både i USA og internasjonalt, for internering av barn og tvangsseparasjon av familier langs den meksikanske grensa.

Det er en innstramming i USAs innvandringspolitikk som har ført til den mye omtalte situasjonen, og foruten krass kritikk fra organisasjoner som FN, har også USAs førstedame, Melania Trump, og tidligere førstedame, Laura Bush, kritisert utfallet av dagens reform.

Nå har flere kjendiser gått sammen om en kampanje som oppfordrer presidentdatter og trebarnsmor Ivanka Trump (36) til å gå offentlig ut mot konsekvensene av farens politikk, og for å få ministeren for nasjonal sikkerhet, Kirstjen Nielsen, sparket fra stillingen.

Det er nemlig Nielsen som står ansvarlig for USAs nye og strenge innvandringspolitikk.

Det er The Guardian som først omtaler saken.

- Et lavpunkt for meg

Det er en uttalelse Ivanka kom med under et arrangement i regi av nettstedet Axios sist uke, som har sparket i gang kampanjen.

Selv om den vanskelige situasjonen har pågått siden juni, var dette første gang Ivanka uttalte seg offentlig om krisen som utspiller seg på grensa.

I intervjuet uttalte hun blant annet at hun var heftig mot separasjonen av barn fra sine foreldre på grensen, og la til at denne saken var et absolutt bunnpunkt for henne i løpet av de 18 månedene faren har sittet som president. Hun var likevel påpasselig med ikke å fordømme Trumps «nulltoleranse» innen immigrasjonspolitikken.

Kampanjen, som er organisert av den colombianskfødte filmregissøren Paula Mendoza, skuespiller Sarah Sophie Flicker og filmjournalisten Alyssa Klein, tar blant annet opp at Ivanka her snakket i fortid.

BUET UT: Førstedatter, og president Trumps assistent, Ivanka Trump, deltok på «Womens20 summit» i Berlin. Her beskrev hun faren som en forkjemper for kvinner og familier. Det var ikke publikum helt enig i. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

- Krisen pågår fortsatt

I innlegget, som blant andre komiker Amy Schumer (37) har postet, gjøres det et poeng ut av at separasjonen ikke er et problem som er løst, men at det fortsatt er mange barn som ikke er gjenforent med sine familier.

«Du sa at separasjonen av barn fra sine foreldre var et «bunnpunkt » for deg. Lavpunktet er for de separerte familiene. Du snakket i fortid. Denne krisen pågår fortsatt. I denne stund er 572 barn fortsatt ikke gjenforent. Ett barn har omkommet siden det ble separert», heter det blant annet i innlegget.

@ivankatrump

A post shared by @ amyschumer on

Selv om en ny håndheving av loven satte en stopper for atskillelsen 20. juni, løste nemlig ikke det umiddelbart situasjonen for de over 2300 barna som på dette tidspunktet var atskilt fra sine foreldre.

Ingen av organisatorene bak kampanjen følges av presidentdattera i sosiale medier. Det gjør hun derimot med flere andre kjendiser, noe som er bakgrunnen for at flere kjente personligheter nå har hevet seg på - både komikere, forfattere og folk fra moteindustrien.

Ble kritisert

I mai kritiserte tusenvis av mennesker Ivanka Trump for å publisere et bilde på Twitter hvor hun har et kjærlig øyeblikk med sønnen. I tida som fulgte mottok hun mer kritikk for liknende bilder, ettersom nasjonen på dette tidspunktet var rystet over de hjerteskjærende bildene fra grensen.

En av dem som ble så rystet at han valgte å ta til tastaturet, var komikeren Patton Oswalt.

- Er ikke det å kose med barna sine den beste følelsen - og bare vite at de befinner seg trygt i ens egne armer? Det er det beste. Det BESTE. Ikke sant, Ivanka? Ikke sant? skrev han.

Med tida ble Ivanka også kritisert av politiske kommentatorer, som mente at det var hennes plikt - i kraft av hennes selvutnevnte rolle som forkjemper for kvinners rettigheter under farens presidentskap - å ta til orde for å stoppe ordningen.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer

Ga Melania æren

At kampanjen sikter seg inn på Ivanka, er nok ikke tilfeldig. Foruten at hun selv har tre små barn, var hennes egen mor, Ivana Trump, selv innvandrer i USA.

Da det stormet som verst rundt saken i juni, gikk Melania, som også er innvandrer, ut med en sjelden uttalelse om ektemannens politikk.

- Fru Trump hater å se barn skilt fra sine familier, sa Melania Trumps kommunikasjonsdirektør Stephanie Grisham til People, og fortsatte:

- Hun håper begge sider omsider kan komme sammen og få til en suksessfull innvandringsreform. Melania mener vi må være et land som følger alle lover, men også et land som regjerer med hjertet.

Da flere medier meldte om at presidenten var i ferd med å snu, meldte CNN at snuoperasjonen kom som følge av press fra førstedame Melania Trump. Ifølge kanalen hadde hun i flere dager jobbet i kulissene for å få mannen til å snu i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer