Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Liam Neeson om #Metoo:

- Kjente mennesker blir anklaget for å berøre en jentes kne, og så mister de jobben

«Love Actually»-stjerna Liam Neeson mener #Metoo-kampanjen likner en heksejakt.

HARDE ORD: Skuespiller Liam Neeson går hardt ut mot #Metoo-kampanjen under et intervju på fredag. Foto: NTB Scanpix
HARDE ORD: Skuespiller Liam Neeson går hardt ut mot #Metoo-kampanjen under et intervju på fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at The New York Times' i oktober publiserte flere avsløringer om at filmprodusenten Harvey Weinstein (65) skal ha bedrevet sextrakassering mot kvinner gjennom tre tiår, har det siden kommet fram flere liknende historier om andre mektige menn som har misbrukt sin posisjon.

Med den prisvinnende kampanjen #Metoo har det nærmest blitt en oppvask av ukultur som har pågått blant flere mektige menn i ulike posisjoner.

Selv om de fleste jubler over at en slik kampanje tar et oppgjør, og setter fokus mot et stort problem som har pågått i flere år, er det andre som mener at det har gått for langt.

- Det er slags heksejakt som skjer. Det er noen mennesker, kjente mennesker, som plutselig blir anklaget for å berøre en jentes kne, eller noe, og plutselig mister de jobben, eller noe, uttalte den kjente skuespillere Liam Neeson (65) under et intervju i det irske programmet «The Late Late Show», fredag.

Mistet jobben

Den kjente skuespilleren, kjent fra filmer som blant annet «Love Actually» og «Shindlers liste», trekker blant andre radioprofilen Garrison Keillor (75) fram som eksempel.

Ifølge The Guardian ble Keillor sparket av Minnesotas offentlige radio etter at han hadde blitt anklaget for upassende oppførsel.

Under intervjuet gjenforteller Neeson hendelsen, som også Keillor har fortalt i en uttalelse, ifølge avisa.

Saken fortsetter under:

Ifølge Neeson lyttet Keillor til en trist historie som en venninne av ham delte, da han la hånda si på ryggen hennes for å trøste henne.

- Hun hadde på seg en bluse med bar rygg. Jeg vet ikke akkurat hvordan blusen var. Han tok hånda vekk og beklaget, og hun sa «ikke tenk på det, glem det», forteller Neeson.

Videre forteller Neeson at de gikk hver til sitt etter det, og at Keillor skal ha sendt venninnen sin en mail i etterkant fordi han var bekymret.

- En måned seinere fikk han en telefon fra en advokat for Minnesotas offentlige radio som sa at han berørte kvinnen på upassende vis. Han mistet jobben med en gang, uten å få muligheten til å fortelle sin historie, hevdet Neeson.

- Barnslige greier

Ved spørsmål om hva Neeson synes om sakene rundt Kevin Spacey (58) og Dustin Hoffman (80), som den siste tiden har blitt anklaget for grov seksuell trakassering, er han klar i sin tale.

«Love Actually»-skuespilleren hevdet at anklagene mot Hoffman var «barnslige greier». Likevel tar han avstand fra det Hoffman har blitt anklaget for, blant annet for å ha befølt en 17-åring og kommet med slibrige kommentarer.

- Jeg sier ikke at jeg har gjort liknende ting som han, sier Neeson.

- Liam er ikke kul lenger

Klippet av intervjuet, som den irske kanalen har delt på Twitter, har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier.

Flere fans kan ikke tro hva den kjente skuespilleren uttaler, og reagerer med både sinne og sjokk.

- Vel, nå ser det ut til å Liam Neeson ikke er kul lenger, skriver en på Twitter.

Andre reagerer med sinne:

- Er du redd for at du er neste Liam? Du minimerer retten til en person til å kontrollere når, hvor og hvem som får lov til å fysisk berøre kroppen deres. Du kan absolutt ha en mening, men du tar absolutt feil! Skriver en annen.

Kom i sort

I etterkant av The New York Times' avsløringer har en rekke kjendiskvinner stått fram med sine historier om Weinstein, deriblant Oscar-vinnerne Gwyneth Paltrow (45) og Angelina Jolie (42), og emneknaggen MeToo har blitt flittig brukt hvor flere andre har delt liknende historier.

Store stjerner som Meryl Streep (68) og George Clooney (56) har fordømt Weinstein, og kona hans, Georgina Chapman (41), har bestemt seg for å skilles.

Under Golden Globe-utdelingen forrige uke stilte samtlige kjendiser opp i sort, til støtte til ofrene til seksuell trakassering og bevisstgjøring av overgrep.

Markeringen, som ble kalt «Time's Up», kom som følge av 2017s mye omtalte #metoo-kampanje.

At stort sett alle dukket opp i svarte antrekk er en del av en kampanje som har dukket opp som følge av #metoo-bølgen. Den har, ifølge The Sidney Morning Herald, fått støtte av store stjerner som Eva Longoria, Emma Stone, Meryl Streep og Reese Witherspoon, stjerner som alle viste seg fram i mørke kjoler på løperen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!