Mari Eide:

- Kjente på kraften av det supermennesket hun var

Tida etter storesøsteras død har vært tung for skistjerna.

MISTET SØSTEREN: Mari Eide måtte finne frem til kraften av Ida da hun skulle begynne å konkurrere igjen. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den 2. september gikk langrennsløper Ida Eide bort. Hun ble 30 år gammel, og døde etter å ha deltatt i mosjonsløpet Norgesløpet på Jessheim. Begravelsen ble arrangert i midten av september, og i tida etter har flere av dem som sto henne nære snakket om tapet av henne.

Skivenninner som Marit Bjørgen (38) og Therese Johaug (30) var tydelig preget etter dødsfallet. Eides kjæreste, komiker Nils Ingar Aadne (36), har også gjentatte ganger snakket om den store sorgen.

For hennes søster, langrennsløper Mari Eide (29), har det vært spesielt tungt. De to hadde samme interesse store deler av livet, og var kjent som en dynamisk duo i skisporet. På besøk hos Anne Lindmo fredag kveld, forteller Mari Eide om hvordan det siste halvåret har vært, og om hvordan hun tok med seg søsteren inn i VM.

- Supermenneske

- Jeg måtte finne kraften av Ida i meg da jeg skulle konkurrere, sier hun i programmet, og fortsetter:

- Det klarte jeg i siste uttaksrenn før VM, da vi gikk verdenscup i Lahti. Det var første gang jeg kjente på kraften av Ida og det supermennesket hun var, forteller hun.

Mari Eide hadde hele tida, selv etter søsterens dødsfall, et mål om å konkurrere i VM. Da hun forrige uke fikk bronse under sprinten i Seefeld, var det derfor kanskje ikke så rart at hun valgte å takke Ida etterpå.

RØRT: Det var rørende å se en rørt Mari Eide ta bronse under sprinten i Seefeld forrige uke. Foto: NTB scanpix
RØRT: Det var rørende å se en rørt Mari Eide ta bronse under sprinten i Seefeld forrige uke. Foto: NTB scanpix Vis mer

- En stor glede og et stort tomrom på samme tid. Jeg så ned på lagvenninnene, familien og de som har hjulpet meg fram til medalje, og så ser jeg opp og tenker på Ida og tenker at hun er med meg, men hun er jo ikke det. Det blir to ytterpunkter som blir veldig vanskelig å forklare, sa Mari Eide etter medaljeseremonien til Dagbladet.

Til Anne Lindmo forteller hun at medaljen var et «symbol på viljen Ida hadde», samtidig som den også symboliserte samhold, støtte og kjærlighet.

Store deler av verdens langrennsmiljø har fått med seg den tragiske familiehistorien, og det var derfor flere som ble rørt da Eide klarte å kapre tredjeplassen i rennet.

- Jeg merket det i Seefeld, at mange var rørt på mine vegne. De har sett meg i høst og har visst hvor langt nede jeg var, og hvor hardt jeg har jobbet hver eneste dag for å få til det her. De nærmeste vet nok hvilken jobb som ligger bak det, og, sier hun i talkshowet.

Ambivalent

Etter å ha tatt VM-bronsen, brukte Eide god tid på å forklare hvor viktig søsteren hadde vært for henne.

- Det er bare det å ha familien og laget rundt seg som har pushet meg til å bli bedre. Jeg har tenkt mye på Ida og hun har vært med meg hele veien. Hun har vært storesøsteren som alltid gikk foran som et godt eksempel på å aldri gi seg, så jeg har tenkt mye på henne, sa hun til Dagbladet.

29-åringen sa selv at hun føler både glede og sorg når hun nå skulle feire bragden uten den ett år eldre søsteren. Tida videre blir også vanskelig, tror hun.

- Det har vært den tøffeste tida i livet mitt. Det har vært tider hvor du ikke skjønner hvordan du skal klare å leve videre, har hun sagt til Dagbladet.

RØRT: En preget Sindre Bjørnestad Skar møtte Dagbladet etter at Mari Eide tok en overraskende bronsemedalje. I fjor mistet Eide storesøster Ida. Se hele «Afterski» på Dagbladet TV. Vis mer

- Kommer og går

Ida Eides nærmeste krets har vært sterkt preget av bortgangen hennes. Kjæresten hennes har flere ganger uttalt seg om hvordan den tunge perioden har vært for ham, og om hvordan han mottok dødsbudskapet.

Han var hjemme da telefonen ringte første gang. I perioden var han premiereklar med forestillingen «Den spanske flue» på Oslo Nye, og dagen det tragiske budskapet kom, skulle han ned på teateret.

I et intervju med VG Helg fortalte komikeren at han på teateret fikk beskjed om å reise ned på sykehuset der hun lå. Under et døgn etter at han hadde kysset henne farvel før treningsøkta, døde hun. Tre ganger hadde de mulighet til å se henne i kapellet på sykehuset, og 36-åringen var der hver gang.

Den folkekjære komikeren la ikke skjul på at alt var vondt.

SKI: Mari Eide tok bronse på sprinten under Ski-VM 2019 i Seefeld. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- På et tidspunkt ble det klart for meg at jeg måtte rydde vekk alle tingene som vitnet om hvordan hun ble revet vekk. Som kofferten hennes etter Oljemessen, den hun ikke rakk å pakke ut. Vannflaska ved siden av senga. Sekken hennes fra løpet, som sto ute i gangen her ei uke, sa han.

Aadne sa til avisa at sorgen nå kommer i bølger, og at savnet etter kjæresten konstant er til stede.

- Det kommer i alle situasjoner. Hjemme, ute. Jeg savner helt forferdelig å ha henne rundt meg her hjemme. Det som skjedde på jobben var ikke så farlig om jeg kom hjem til henne. Sorgen kommer og går, noen ganger er det lettere, da kan jeg bruke Ida som en inspirasjon til å komme meg videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer