<strong>KLAGES PÅ:</strong> Som gjest hos et fransk talkshow, liret Karl Lagerfeld av seg flere kommentarer der han trakk linjer mellom syriske flyktninger og drepte jøder under holocaust. Det reagerer flere på. Foto: NTB scanpix
KLAGES PÅ: Som gjest hos et fransk talkshow, liret Karl Lagerfeld av seg flere kommentarer der han trakk linjer mellom syriske flyktninger og drepte jøder under holocaust. Det reagerer flere på. Foto: NTB scanpix Vis mer

Karl Lagerfeld

Klagestorm mot kjendisdesigner etter holocaustutspill

Karl Lagerfeld i hardt vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Karl Lagerfeld (84) er utvilsomt en av verdens mest kjente og velrespekterte designerne. Han designer for Chanel, Fendi og for sitt eget merke med samme navn som ham, samtidig som han ofte er å se på kjendisspekkede fester og arrangementer.

Han er også en kontroversiell skikkelse, som ved flere anledninger klart og tydelig har sagt akkurat hva han mener. Det setter ikke alle like stor pris på. Designeren, som i flere tiår har laget klær som elskes av kjendiskvinner verden over, er nå midt i en selvskapt storm.

På besøk hos talkshowet «Salut les Terriens» lørdag, som går på franske C8, kom han med uttalelser som sørget for at flere hundre mennesker klaget.

- Beste oppfinnelse

Det er The Guardian som først omtaler saken om Lagerfeld. Han har flere ganger gått i strupen på Tysklands rikskansler Angela Merkel (63), som han mener har sluppet inn altfor mange flyktninger og asylsøkere i Tyskland. Under det franske talkshowet gjorde han det igjen.

- Man kan ikke, selv om det er flere tiår mellom hendelsene, drepe millioner av jøder sånn at man kan slippe inn flere millioner av deres verste fiender i stedet, sa han i programmet og refererte til de syriske flyktningene Tyskland har tatt inn.

<strong>KJENDISFAVORITT:</strong> Karl Lagerfeld, her fotografert med prinsesse Diana og Elton John, har i flere tiår vært en av verdens mest kjente designere. Stjerner som Katy Perry, Beyoncé og kronprinsesse Mette-Marit elsker kreasjonene hans. Foto: NTB scanpix
KJENDISFAVORITT: Karl Lagerfeld, her fotografert med prinsesse Diana og Elton John, har i flere tiår vært en av verdens mest kjente designere. Stjerner som Katy Perry, Beyoncé og kronprinsesse Mette-Marit elsker kreasjonene hans. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nærmere seks millioner jøder ble drept under holocaust.

84-åringen hevdet i programmet at han kjenner en tysk dame som tok inn én av de over en million syriske flyktningene som har kommet til Tyskland siden flyktningkrisen i 2015.

- Flyktningen kunne litt engelsk. Vet du hva han fortalte den tyske dama etter fire dager? At Tysklands beste oppfinnelse var holocausten, hevder Lagerfeld i intervjuet.

Dette har ikke gått upåaktet hen. Franske medier har registrert at tv-kanalen har fått flere hundre klager på den kontroversielle designerens uttalelser, der han trekker linjer mellom syriske flyktninger og jødenes skjebne under krigen. På Twitter har også flere gått ut med kritikk mot 84-åringen. Andre sier seg imidlertid enig i påstandene han kom med.

Ifølge The Guardian undersøkes nå hendelsen.

Ikke første gang

Lagerfeld vokste opp i Hamburg på 1930-tallet, på samme tid som Adolf Hitler kom til makten.

Han flyttet seinere i livet til Paris, der han begynte å jobbe for Pierre Balmain. Det ble starten på et stort moteeventyr for 84-åringen, som kan anses som verdens kanskje mest kjente moteskikkelse.

<strong>EVIG AKTUELL:</strong> Som designer for Chanel, Fendi og sitt eget merke, har Lagerfeld et hektisk liv. Foto: NTB scanpix
EVIG AKTUELL: Som designer for Chanel, Fendi og sitt eget merke, har Lagerfeld et hektisk liv. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er ikke første gang han har kritisert forbundskansleren og hennes politikk. Han har tidligere uttalt at han tror den eneste grunnen til at Merkel tar inn flyktninger, er for å bedre sitt eget image.

- Se på Frankrike, landet for menneskerettigheter, som bar tatt inn rundt ti eller 20 000, hevdet han.

Fikk sparken

Dette er ikke første gang anerkjente designerne skaper oppstyr i inn- og utland. I 2011 fikk John Galliano (56) sparken fra det franske motehuset Dior, etter at han ble filmet mens han hadde en antisemittisk tirade.

Stjernedesigneren ble arrestert og suspendert etter anklager om at han hadde kommet med rasistiske og religiøse utsagn mot flere gjester på baren La Perle i Paris.

<strong>SPARKET:</strong> John Galliano mistet toppjobben hos Dior i 2011, etter å ha kommet med hets mot jøder i Paris. Foto: NTB scanpix
SPARKET: John Galliano mistet toppjobben hos Dior i 2011, etter å ha kommet med hets mot jøder i Paris. Foto: NTB scanpix Vis mer

Videoen av designeren ble offentliggjort, der han kommer med svært grove kommentarer til noen kvinnelige gjester på den samme baren. Etter å ha erklært at han «elsker Hitler», fortsatte han med å si flere sjokkerende ting:

- Folk som dere ville vært døde. Mødrene deres, forfedrene deres, alle ville blitt gasset i hjel, sa han.

Gallianos utrolige tirade ble filmet av en venn av de fornærmede bargjestene, som var franske og italienske, men ikke jødiske. Videoen ble slutten på eventyret hans i Dior, der han sto for flere av de mest kjente kolleksjonene i motehusets levetid.

- I lys av de svært provoserende uttalelsene og oppførselen til John Galliano i den offentliggjorte videoen, har Christian Dior begynt oppsigelsesprosessen, sto det i en erklæring fra motehuset, ifølge People.

Galliano er i dag ansatt som sjefdesigner i motehuset Maison Margiela.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer