I RETTIGHETSTRØBBEL: Los Angeles-baserte Tuesday Bassen hevder at kleskjeden Zara har stjålet hennes illustrasjoner og brukt dem som detaljer i klærne de produserer. Illustrasjonsfoto: Andrea Comas / Reuters / Scanpix
I RETTIGHETSTRØBBEL: Los Angeles-baserte Tuesday Bassen hevder at kleskjeden Zara har stjålet hennes illustrasjoner og brukt dem som detaljer i klærne de produserer. Illustrasjonsfoto: Andrea Comas / Reuters / ScanpixVis mer

Klesgiganten Zara anklages for svindel

Ser du likheten? 

(Dagbladet): For ett år siden oppdaget den Los Angeles-baserte illustratøren Tuesday Bassen noe spesielt med flere plagg fra spanske Zara.

Etter å ha fått en rekke tips fra fans som mente at likheten mellom detaljer i Zara-plagg og illustrasjonene hennes var slående, undersøkte Bassen saken nærmere - og kunne kjapt si seg enig med tipserne, skriver Mashable.

I går publiserte illustratøren et åpenhjertig innlegg på sin Instagram-konto, der hun følges av over 116 000 brukere.

Planlegger å anmelde

I innlegget skriver Bassen at hennes advokat kontaktet Zara for å gjøre dem oppmerksomme på de påståtte plagiatene av hennes åndsverk, men at hun fikk en nedslående respons fra den verdensomspennende kleskjeden:

- (...) I bunn og grunn sa de at jeg ikke har noe grunnlag fordi jeg er en uavhengig kunstner og de er et stort selskap, og at ikke nok mennesker kjenner til meg til at det betyr noe, hevder illustratøren, som også har publisert deler av det angivelige svarbrevet fra Zara på Instagram.

I brevet står det at Zara avviser Bassens påstander av følgende årsak:

«Mangelen på egenart i din klients såkalte design gjør det veldig vanskelig å se hvordan en betydelig del av befolkningen noe som helst sted i verden skulle assosiere skiltene med Tuesday Bassen.»

Bassen på sin side er klar på at hun planlegger å anmelde Zara, men legger til at hun blir nedslått av å måtte bruke nærmest alle pengene sine for å forsvare materiale hun mener er rettmessig hennes.

TAKKER FOR STØTTEN: Natt til torsdag takket Tuesday Bassen for støtten på sin Instagram-konto, og forteller at en rekke medier har omtalt hennes rettighetskamp mot Zara.

Snur på flisa?

Bassens historie har fått massiv medieomtale det siste døgnet, og nå ser det ut til at Zara snur på flisa i synet på Bassens påstander.

I en uttalelse til Mashable sier nemlig Zaras moderselskap Inditex at de har stanset alt salg av plaggene Bassen mener er preget av hennes design:

TOPPET KÅRING: Zara ble i 2011 kåret til årets motebutikk av magasinet Costume. DBTV snakket med kunder på Zara på Karl Johans gate. Vis mer

«Inditex har den ytterste respekt for den individuelle kreativiteten til alle kunstnere og designere, og tar alle påstander som omhandler tredjeparts immaterielle rettigheter veldig alvorlig.»

Videre skriver Inditex i uttalelsen til Mashable at de umiddelbart åpnet en granskning av saken etter å ha blitt kontaktet av Bassens advokater, og at de har fjernet de aktuelle plaggene fra salgshyllene.

«Inditex' juridiske avdeling er også i kontakt med Tuesday Bassens advokater for å få klarhet i og løse situasjonen så raskt som mulig.»

KJEMPER MOT KLESGIGANT: Tuesday Bassen er en uavhengig illustratør, men tar nå kampen mot Zara da hun mener at kleskjeden har stjålet hennes design.