Knut Borge:

Knut Borge bisatt: - Jeg har ledd mer sammen med ham enn med noe annet menneske

Torkjell Berulfsen tok et personlig farvel med den folkekjære NRK-profilen og programlederen.

TOK ET SISTE FARVEL: Knut Borge ble fredag bisatt i fullsatt sal i Haslum krematorium i Bærum. Torkjell Berulfsen var blant dem som talte i bisettelsen. Foto: Andreas Fadum
TOK ET SISTE FARVEL: Knut Borge ble fredag bisatt i fullsatt sal i Haslum krematorium i Bærum. Torkjell Berulfsen var blant dem som talte i bisettelsen. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HASLUM KREMATORIUM/BÆRUM (Dagbladet): I dag ble NRK-profilen Knut Borge bisatt fra Haslum krematorium på Bekkestua i Bærum.

Borge gikk bort natt til søndag 9. april etter en tids sykdom.

«Vår alles kjære Knut Borge født 2. september 1949, sovnet stille inn 9. april 2017 (...) Takk for alle gode minner!» står det skrevet i dødsannonsen publisert på nettsidene til Wang begravelsesbyrå.

En rekke profiler fra norsk kultur- og underholdningsliv hadde møtt opp for å ta et siste farvel med Borge fredag 21. april.

BISATT: Knut Borges kiste i Haslum krematorium. Foto: NTB Scanpix
BISATT: Knut Borges kiste i Haslum krematorium. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blant dem var kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen. Han påpekte før bisettelsen at det var en trist dag, men at han ikke kan la være i smile når han tenker på Knut Borge.

TOK FARVEL: Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen. Foto: Andreas Fadum
TOK FARVEL: Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Knut Borge var en fantastisk formidler, en av de virkelig store radioprofilene. Han var viktig for NRK og viktig for publikum. Jeg blir i godt humør når jeg tenker på ham. Jeg går inn i bisettelsen med et lite smil i den ene munnviken, selv om det er en trist dag.

- Rolig og behagelig

Salen var fullsatt under bisettelsen, som inneholdt en rekke musikalske innslag og personlige minnetaler. Flere kranser med påskrevne hyllester fra venner og kjente var satt rundt den populære programlederens kiste.

«Takk for minnerike stunder - Moldejazz», «Takk for gode minner - En siste hilsen fra Spellemannprisen» og «Fra dine venner i 20 spørsmål» var blant de varme hilsenene som har kommet inn.

Blant musikerne som spilte under seremonien var Lars Klevstrand, Hilde Louise Asbjørnsen og Knut Reiersrud.

SPILTE FOR KNUT: Lars Klevstrand var blant flere musikere som spiller i Knut Borges bisettelse. Foto: Andreas Fadum
SPILTE FOR KNUT: Lars Klevstrand var blant flere musikere som spiller i Knut Borges bisettelse. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Hans storebror, Einar Borge, var bisettelsens første taler. Han takket Knut for 67 års godt brorskap, og spøkte med aldersforskjellen på syv år mellom dem:

- Det tar jo litt tid å lage en så sammenskrudd kar, sa han, til mye latter fra de andre oppmøtte.

- Knut var egentlig stille og sjenert, noe som ikke var lett å oppdage i de elleville programmene hans, la han til.

Einar Borge forklarte at hans egen jazzinteresse smittet over på Knut da sistnevnte bare var syv år gammel. Han ble videre beskrevet som «rolig og behagelig» som barn.

- Han var med sitt rolige og behagelige vesen populær i vennegjengen.

Nær venn

Torkjell Berulfsen var også en av talerne. Han var en nær venn av Knut Borge gjennom mange år.

PREGET: Torkjell Berlufsen var en nær venn av Knut Borge gjennom mange år. Foto: Andreas Fadum
PREGET: Torkjell Berlufsen var en nær venn av Knut Borge gjennom mange år. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Han kunne trollbinde og få fram krampelatter bare ved å beskrive en tur på trikken, fortalte han om kameraten.

De to ledet radioprogrammene «Borgulfsens betasuppe», samt «Borgulfsen» som ble sendt mellom 1984 og 1995.

- Som gammel nyhetsjournalist burde du vite at dette er en nyhet vi kunne klart oss uten, sier han om nyheten om Borges død.

Torkjell Berulfsen utdypet sitt nære vennskap med Knut Borge overfor Dagbladet etter bisettelsen. Og han er sikker på hva Borge selv ville ha sagt om han var til stede:

- Jeg har ledd mer sammen med ham enn med noe annet menneske. Jeg har hatt mer glede av ham enn de fleste andre. Jeg vet nøyaktig hva han ville ha sagt om han var her nå: Aldri mer 9. april, sa Berulfsen med et lite smil.

- Bare vondt og trist

Forfatter Erik Fosnes Hansen beskrev bisettelsen som en stund preget av både glede og sorg.

- Det var en nydelig bisettelse med fantastisk vakker musikk, helt i Knuts ånd. Det var en bisettelse som hadde både gleder og tårer. Det å ha kjent ham, er en av de morsomste tingene i livet. Ingen kunne være så slagferdig og underfundig morsom som Knut, sa Fosnes Hansen til Dagbladet.

Hilde Louise Asbjørnsen, jazzsanger og revyartist, omtalte Knut Borges bortgang som et personlig tap.

«BARE TRIST OG VONDT»: Hilde Louise Asbjørnsen var så preget at hun slet med å synge under seremonien. Her avbildet utenfor krematoriet. Foto: Andreas Fadum
«BARE TRIST OG VONDT»: Hilde Louise Asbjørnsen var så preget at hun slet med å synge under seremonien. Her avbildet utenfor krematoriet. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Knut var først og fremst en veldig god venn, en fantastisk samtalepartner og en viktig støttespiller helt siden jeg møtte ham for første gang. Det er et stort tap at han ikke er her lenger, rent personlig. Dette var bare vondt, trist og altfor tidlig, sa hun til Dagbladet etter bisettelsen.

Hun la til at det var utfordrende for å henne å synge under seremonien fordi hun var så preget.

- Det var en liten utfordring, men jeg prøvde å tenke at jeg skulle synge for ham og ikke til ham, forklarte Asbjørnsen.

Saken fortsetter under bildene.

KOLLEGA: Karen Cecilie «Cille» Biermann var paneldeltaker i «20 spørsmål». Foto: Andreas Fadum
KOLLEGA: Karen Cecilie «Cille» Biermann var paneldeltaker i «20 spørsmål». Foto: Andreas Fadum Vis mer
HEDRET KOMPISEN: Knut Reiersrud var en av flere musikere som spilte under seremonioen. Han var i lang tid programleder sammen med Borge i NRK-programmet «Bluesasylet», som gikk på lufta for første gang i 2004. Foto: Andreas Fadum
HEDRET KOMPISEN: Knut Reiersrud var en av flere musikere som spilte under seremonioen. Han var i lang tid programleder sammen med Borge i NRK-programmet «Bluesasylet», som gikk på lufta for første gang i 2004. Foto: Andreas Fadum Vis mer
PREGET: Hilde Louise Asbjørnsen, jazzsanger og revyartist, beskriver Knut Borges bortgang som et personlig tap. -  Knut var først og fremst en veldig god venn, en fantastisk samtalepartner og en viktig støttespiller. Foto: Andreas Fadum
PREGET: Hilde Louise Asbjørnsen, jazzsanger og revyartist, beskriver Knut Borges bortgang som et personlig tap. -  Knut var først og fremst en veldig god venn, en fantastisk samtalepartner og en viktig støttespiller. Foto: Andreas Fadum Vis mer
TIL STEDE: Hege Schøyen og ektemannen Arild Andersen tok farvel med Knut Borge. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Hege Schøyen og ektemannen Arild Andersen tok farvel med Knut Borge. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Hans ord var til etterfølgelse

Borge hadde en rikholdig karriere som programleder, konferansier, journalist og komiker, og han ledet flere radioprogrammer om jazz og blues.

Han var sist å se på skjermen i TV-versjonen av radioprogrammet «20 spørsmål», som han ledet i åtte år, før Trond Viggo Torgersen tok over som programleder i 2012. Det ble seerstorm da Knut Borge sluttet i programmet, og det ble opprettet en Facebook-gruppe for dem som ville ha ham tilbake i programlederjobben.

NRK-profil Finn Bjelke var fast paneldeltaker i programmet, og jobbet med Borge i en årrekke. Da Borges dødsfall ble kjent, hadde han bare godord å si om ham.

JAZZENTUSIAST: Knut Borge var kjent for sin interesse og glød for jazzmusikk. Her avbildet under Moldejazz i 2008. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JAZZENTUSIAST: Knut Borge var kjent for sin interesse og glød for jazzmusikk. Her avbildet under Moldejazz i 2008. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det blir litt som om en filial i et bibliotek stenger. Vi mister en skolert stemme, kunnskapsrik og kvikk. Ikke banal, hans ord var til etterfølgelse. Han bedrev ord, og med god grunn, og det var kanskje det fineste med Knut. Det var aldri platt eller høyrøstet eller tilgjort. Det var bare ordentlig. Jeg var kjempefan av Knut, sa Bjelke til Dagbladet.

I tillegg til en å ha jobbet i en rekke radioprogrammer, var Knut Borge fast konferansier på Moldejazz mellom 1979 og 1989.

Kulturkommentator i statskanalen, Agnes Moxnes, beskrev Borge som en av landets største profiler innen radio.

– Han var en av NRKs største radioprofiler og gjorde munnrapphet til en kunst. Han var kunnskapsrik og samfunnsorientert, men først og fremst en ener på formidling av musikk – først og fremst jazz og blues. Borge var dessuten en særdeles morsom kollega som daglig oppfant språket på nytt, sa Moxnes til NRK.

Åpnet seg om sykdommen

Under et intervju med Dagbladet Magasinet i fjor, åpnet Borge seg om sine seineste år med psykisk og fysisk motgang.

Han uttalte at sykdomsproblemene startet med en alvorlig lungebetennelse, og at det gikk et helt år før han dro til legen.

- At jeg overlevde, var vel et under. Jeg kunne vært død. Så falt jeg og brakk ryggen, sa han.

Videre forklarte han at han var så redd for å falle at han var nødt til å bruke krykker, og at hjelpemiddelsentralen hadde gitt ham en gåstol.

- Har fått en nevrologisk lidelse, nevropati - av den smertefulle varianten. Har kroniske plager i armer og ben. Sykdommen gjør at balansen blir dårlig. Jeg kan ta medisin, paralgin forte, men det går også utover balansen.

Borge sa også at han ikke var redd for å dø.

- Jeg tenker på døden, det ville vært besynderlig ikke å gjøre det - men ikke med frykt. Jeg er ikke redd. Tenker på at den kan komme som en befrielse og som en forløsning, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer