Benedict Cumberbatch

Knyttes til slavehandel

Barbados kan komme til å kreve erstatning fra familien til den britiske skuespillerstjerna Benedict Cumberbatch for deres forbindelser til slavehandel på øya.

SLAVERI: Forfedrene til skuespiller Benedict Cumberbatch tjente store penger på en sukkerplantasje på Barbados ved hjelp av slaver. Foto: Rob Latour/AFI/Shutterstock
SLAVERI: Forfedrene til skuespiller Benedict Cumberbatch tjente store penger på en sukkerplantasje på Barbados ved hjelp av slaver. Foto: Rob Latour/AFI/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den Oscar-nominerte skuespilleren risikerer å bli juridisk forfulgt for sin families historiske bånd til slavehandelen på Barbados, melder Sky News og Daily Telegraph.

En tjenestemann for øya i Karibia, David Comissiong, sier til Daily Telegraph at øystaten, som var en britisk koloni fram til 1966, er i «de tidligste fasene» av et forsøk på å få erstatning fra forfedrene til Cumberbatch.

30. november 2021 ble også øya republikk etter å ha hatt britiske dronning Elizabeth som statsoverhode fram til da.

Baluba: Multivers er gøy, men det er viktig å holde tunga rett i munnen, selv for Doctor Strange (Benedict Cumberbatch). Video: Disney Vis mer

Kjøpte plantasje

Avisa beskriver hvordan Joshua Cumberbatch, som var tipptipptipptipptipptipptippoldefaren til Benedict Cumberbatch kjøpte Cleland-plantasjen nord på øya i 1728.

Der bodde det 250 slaver fram til slaveri ble forbudt hundre år seinere. Forbudet mot slaveri førte til at Cumberbatch-familien og andre slaveeiere i det britiske imperiet fikk en kompensasjon fra britiske myndigheter.

De siste åra har mange karibiske øystater debattert etterdønningene av slaveriet.

På Barbados ønsker også aktivister at det britiske, konservative parlamentsmedlemmet Richard Drax, gir fra seg sukkerplantasjen han arvet på øya. Plantasjen ble etablert med slavearbeid i 1620.

Også han kan risikere rettslig forfølgelse, ifølge Sky News.

Til og med den britiske kongefamilien kan få erstatningskrav rettet mot seg.

- Tidligste fasene

Comissiong, som er nestleder i den nasjonale erstatningskommisjonen på Barbados, ønsker at etterkommerne til slaveeiere skal betale erstatning.

- Vi er i de tidligste fasene. Dette er bare begynnelsen. Mye av denne historien er først nå i ferd med å bli kjent, sier han til Daily Telegraph.

Ifølge Daily Mail skal Cumberbatch familien ha tjent en formue på plantasjen. Da slaveriet ble forbudt, skal de ha fått 6000 pund fra britiske myndigheter som kompensasjon. Det tilsvarer om lag 10 millioner kroner i dag.

- Vi har vår fortid. Du trenger ikke å se langt for å se den slaveeierfortida. Vi var en del av sukkerindustrien, som var sjokkerende, sa Cumberbatch selv til Daily Telegraph i 2018.

Han har også antydet at denne fortida er årsaken til at han tok rollen som William Pitt i filmen «Amazing Grace», som handlet om avviklingen av slavehandelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer