Prins William

- Koker innvendig

Det britiske kongehuset holder stilt. - Strategien de har brukt i alle år, sier ekspert.

KJØLIG: Prins Harry har kommet med en rekke angrep mot broren i sin nye bok. Foto Reuters/NTB
KJØLIG: Prins Harry har kommet med en rekke angrep mot broren i sin nye bok. Foto Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angrep etter angrep. Boka til prins Harry er ikke nådig med broren prins William. Men broren holder seg helt stille. De eneste dryppene om hva broren tenker kommer fra anonyme venner.

- Han kommer ikke til å si noe tilbake, det ville han aldri gjort, fordi han er verdig og utrolig lojal. Han tier til det beste for familien og landet, sier en anonym venn av brødrene til Sunday Times.

- Han takler det godt på utsida, men han koker innvending, fortsetter vennen.

- Dronning Elisabeths mantra

Men noe offisielt fra kongehuset har selv ikke de britiske mediene fått. Det er en velkjent strategi.

- Det er strategien de har brukt i alle år. Det var dronning Elisabeths mantra. De skulle ikke klage eller forklare. Det er det de lever etter fortsatt, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle til Dagbladet.

Kongehusekspert og tidligere hoffreporter i TV 2, Trond Norén Isaksen deler Vagles oppfatning.

- Det er den policyen de har fulgt fordi man kommer i en vanskelig situasjon om man skal avvise og dementere noen ting, sier Isaksen til Dagbladet og forklarer:

- Da vil folk automatisk tenke at hvis du ikke gjør det, så er det sant. Og det er et problem om man låser seg til å måtte si om ting er sant eller ikke.

AVSLØRINGER: Prins Harry slipper sin selvbiografi «Spare». Der kommer det flere avsløringer. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- En krig

Han kaller de siste to åra for en krig som bare føres fra en side. Det hele startet med Meghan og Harrys Oprah-intervju for to år siden. Så kom Netflix-dokumentaren og nå kommer boka.

- Det kommer til en situasjon der de er under konstant angrep fra et medlem av familien, men at det er en krig som bare føres fra den ene siden fordi den andre siden ikke forsvarer seg.

Som regel har det vært anonyme venner av familien eller kilder i kongehuset som har kommentert angrepene i mediene. Slik som vennene som siteres i dagens sak i Sunday Times.

- Det er slik man vanligvis opererer. Man har kilder og venner. Det er en venn som gjør det i stedet for William. Om de har fått konkret tillatelse til å si det til Sunday Times eller om det er noe de er innforstått med at de kan gjøre eller at de gjør det på egenhand, kan ikke vi si med sikkerhet, men det er ofte slik man opererer, sier Isaksen.

FØLGER BESTEMOREN: Prins William holder seg til dronnings Elizabeths mantra. Foto: AP/NTB
FØLGER BESTEMOREN: Prins William holder seg til dronnings Elizabeths mantra. Foto: AP/NTB Vis mer

Kommenterer anonymt

Prins Harry har tatt et oppgjør med nettopp denne bruken av kilder i kongehuset. Han mener at de bare offisielt holder seg til Elisabeths mantra.

I virkeligheten kommenterer de sakene anonymt til de største avisene i England, ifølge Harry.

- Harrys argument er at det er bedre å svare i offentligheten enn at man snakker anonymt. Han sier at ingenting godt vil komme med å være taus, forklarer Isaksen.

Vagle tror ikke kongehuset deler Harrys oppfatning.

- Alt tyder nå på at de ikke kommer til å si noe. Jeg tror de prøver å tie det i hjel. Men jeg må si at jeg er spent på om det kommer noe kommentar og hva de eventuelt sier.

- Kan aldri forestille meg det

Norén Isaksen, tror heller ikke vi får noe kommentar fra offisielt hold og han tror ikke at William kommer til å stille opp i noe intervju for å kommentere brorens anklager.

- Det kan jeg aldri forestille meg at han kommer til å gjøre. Det vil bare gjøre situasjonen mye verre. Strategiene er å heve seg over det og vente til uværet legger seg.

Han tror at «krigen» bare fortsetter dersom de svarer og at det negative bilde av kongefamilien ikke fester seg i Storbritannia.

- I Storbritannia er ikke sympatien på prins Harrys side. Noen nevner faktisk at dette nesten er positivt for kong Charles fordi han behandler dette på en ordentlig måte.

- Så dronnings Elisabeths mantra fungerer fortsatt da?

- Den gjør jo på en måte det, svarer Isaksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer