<b>DØDE I APRIL:</b> Michelle Eileen McNamara (t.h.) med ektemannen Patton Oswalt i 2012. Foto: Matt Sayles / AP / NTB Scanpix
DØDE I APRIL: Michelle Eileen McNamara (t.h.) med ektemannen Patton Oswalt i 2012. Foto: Matt Sayles / AP / NTB ScanpixVis mer

Komiker og «Kongen av Queens»-skuespiller med rørende innlegg om de 102 dagene uten kona

Michelle McNamara døde i april. Patton Oswalt har hatt det tøft i tida etter.  

(Dagbladet): Komikere har som jobb å få folk til å le. Men det hender de også får folk til å gråte.

Patton Oswalt, komiker og skuespiller («Kongen av Queens», «Magnolia», «Agents of S.H.I.E.L.D.) publiserte i morgentimene norsk tid en lang tekst om sorgen og smerten etter kona Michelle McNamara som døde i april, 46 år gammel.

Teksten har fått enorm respons og er allerede delt av mange tusen.

McNamara var forfatter og jobbet med «cold cases», altså uoppklarte saker, og hadde nettsiden og podcasten True Crime Diary. Da hun døde, jobbet hun med en bok hvor hun forsøkte å finne identiteten til «The Golden State Killer».

- Takk, sorg

I teksten skriver Oswalt om hvor mye mer knusende sorg kan være enn depresjon, og om savnet.

Det begynner slik: «Takk, sorg. Takk for at du viste at depresjon er den lille bølla jeg alltid mistenkte at den var. (...) Sorg får depresjonen til å krype sammen bak deg og be om unnskylding for å ha vært en drittsekk.»

Han skriver videre om hvordan sorgen bare ødelegger uten å tilføre noe av verdi.

«Hvis du bruker 102 dager på å utelukkende fokusere på EN ting, kan du få til mirakler. Lage en film, skrive en bok, bli MMA-muskuløs, slutte med heroin, lære et språk, reise verden rundt. Forelske deg i noen. Få dem til å elske deg tilbake.

Men 102 dager på sorgens og tapets nåde, føles som 102 år, og det kommer ingenting godt ut av det. Du kommer ikke til å komme i bedre form. Du kommer ikke til å føle deg «klokere». Du vil ikke få «closure». Du vil ikke få «perspektiv» eller «motstandsdyktighet» eller «en nyvunnen identitetsfølelse». Det du kommer til å ha, er grundig kunnskap om frykt, utmattelse og en ny erkjennelse av universets tilfeldighet og skrekk. Og så innser du at 102 dager bare er en oppvarming til det som kommer.»

Berømmer medmenneskelighet

Innlegget har også lyspunkter. Han berømmer venner, familie og medmennesker for å vise det stikk motsatte.

«Du vil se nye nivåer av menneskelighet og nåde og intelligens hos familie og venner. De vil stille opp for deg, fysisk og følelsesmessig på måter som gjør at du legger deg det på minnet og sier til deg selv 'pass på å gjøre dette for noen andre en dag'. Helt ukjente folk kommer til å sende deg genuint rørende meldinger på Facebook og Twitter, eller vil på en eller annen måte finne adressen din for å sende deg brev du kommer til å behold og lese på nytt fordi du ikke kan tro hvor mye det hjelper å lese dem.»

Han forteller han har vært nede for telling i perioden etter. I mai skrev Huffington Post at han postet en rekke tweets om sorgen.

Nå jobber han med å gjøre ferdig boka McNamara skrev da hun døde.

Michelle McNamara etterlot seg en datter på sju år.

Og altså en dypt sørgende ektemann.